Transplantarea trandafirilor. Cum sa faci asta in mod corect si in ce perioada
Transplantarea trandafirilor. Cum sa faci asta in mod corect si in ce perioada

Transplantarea trandafirilor. Cum sa faci asta in mod corect si in ce perioada


Transplantarea trandafirilor. Afla cum sa faci acest lucru in mod corect, in ce consta aceasta operatiune, dar mai ales in ce perioada trebuie facuta pentru a nu afecta plantele din curte ta. Iata ce trebuie sa stii!

Transplantarea trandafirilor. Cum sa faci asta in mod corect si in ce perioada – Cuprins:

Transplantarea trandafirilor. In ce consta aceasta operatiune si cand se face

Transplantarea trandafirilor
Transplantarea trandafirilor

Daca inca nu stiai, atunci cand vorbim de transplantarea trandafirilor, ne referim la mutarea tufelor dintr-un loc in altul. Fie ca vrei sa alegi un loc mai insorit, fie ca pur si simplu vrei sa iti redecorezi gradina si plantele trebuie mutate, mutarea tufelor de trandafiri se poate face fara prea multe batai de cap.

Expertii recomanda sa faci transplantarea trandafirilor in perioada de repaus vegetativ, mai exact in luna noiembrie. Datorita faptului ca tufele de trandafiri sunt in repaus vegetativ, socul replantarii nu va fi chiar atat de mare ca in sezonul cald.

Daca nu stii cand tufele de trandafiri au intrat in perioada de repaus vegetativ, o sa iti spunem un mic secret. Atunci cand toate frunzele au cazut, acesta este semnul ca plantele intra in perioada dormanta.

Cum sa muti tufele de trandafiri si care sunt pasii

Cum sa muti tufele de trandafiri
Cum sa muti tufele de trandafiri

Inainte de a incepe transplantarea trandafirilor, trebuie sa stii ca tufele se vor taia pana la o inaltime de 25-30 cm. Acest lucru iti va usura mult munca, asa ca vei putea rezolva mult mai usor totul.

Ar fi bine ca tufele de trandafir sa aiba pana la 8 ani, pentru ca cele batrane pot fi afectate de aceasta mutare, iar apoi se pot usca. Nu va fi obligatoriu sa muti tufa cu pamant pe radacini sau sa scuturi pamantul, asa ca nu iti face griji legate de acest aspect.

Groapa trebuie sa aiba o adancime de aproximativ 15-18 cm, latimea de 20 de centimetri, iar lungimea tot de 20 de centimetri. Pamantul pe care l-ai scos din groapa va trebui umezit pentru a nu lasa goluri de aer la nivelul radacinilor.

Dupa aceea, va trebui sa pregatesti gropile in care vei muta tufele de trandafiri. Ia in considerare faptul ca pamantul trebuie sa fie bine drenat, iar daca nu stii cum sa verifici asta iti sugeram sa umpli groapa cu apa si sa te intorci peste aproximativ o ora. Daca apa a fost absorbita, atunci drenajul este bun.

Pregatirea gropii
Pregatirea gropii

Trebuie sa faci acest test pentru ca prea multa apa va afecta radacinile trandafirilor si le va impiedica cresterea. Asa ca, mare atentie si la acest aspect, daca vrei ca plantele sa creasca in mod corect in noul loc. Transplantarea trandafirilor trebuie sa fie facuta in mod corect.

Acum, este momentul sa scoti tufa de trandafir din pamant. Mare atentie pentru a evita ruperea sau taierea radacinilor. In cazul in care vrei sa eviti acest lucru, iti sugeram sa sapi in forma de patrat in jurul tufei de trandafir, iar apoi sa scuturi excesul de pamant.

Citeste si: Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna. Cum sa procedezi

Groapa in care pui tufa de trandafir trebuie sa fie larga, pentru a nu indesa radacinile. Mai mult, nivelul plantei trebuie sa fie acelasi, nici prea adanc si nici la suprafata. Dupa aceea, acopera radacinile cu pamant, insa taseaza foarte bine pentru a nu se forma goluri de pamant.

Tufele de trandafiri se vor uda zilnic, insa fii cu ochii pe prognoza meteo si daca temperaturile o sa fie negative va trebui sa opresti irigarea acestora. De asemenea, iti sugeram sa faci si musuroirea tufelor de trandafiri, ti-am explicat in acest articol toti pasii.