Cum sa obtii de la primarie o autorizatie de constructie
Cum sa obtii de la primarie o autorizatie de constructie

Cum sa obtii de la primarie o autorizatie de constructie


Daca ti-ai propus sa iti construiesti o casa sau altceva in curtea ta, o sa iti aratam cum sa obtii de la primarie o autorizatie de constructie. Ce acte sunt necesare si de ce este obligatoriu sa ai asa ceva.

Afla si ce acte iti trebuie pentru a face o firma sau cum sa faci o cerere de demisie, daca vrei sa pleci de la compania unde lucrezi.

Ce este o autorizatie de constructie si cand nu ai nevoie de acest document

Autorizatie de constructie
Autorizatie de constructie

Autorizatia de constructie este un act care dovedeste ca ai primit dreptul de a construi ori de a consolida sau repara o casa deja existenta.

Totusi, nu toate constructiile au nevoie de autorizatie, pentru ca Articolul 11 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, permite asa ceva.

 Iata lista lucrarilor pentru care nu ai nevoie autorizatie de constructie:

  • Reparatiile pentru invelitori sau terase, reparatii la imprejmuiri, reparatii la acoperisuri, atata timp cat nu se schimba forma a cestora si materialele din care sunt executate
  • Reparatii si inlocuiri de tamplarie la interior sau la exterior, atata timp cat se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariilor, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate lucrarile (exceptand cladirile declarate monumente istorice)
  • Reparatiile sau inlocuirea unei sobe de incalzit
  • Zugravitul sau vopsitul exterior, atata timp cat nu se modifica elementele de fatada sau culorile cladirilor
  • Reparatia instalatiilor interioare sau bransamentele si racordurile exterioare
  • Montarea sistemelor locale de incalzire sau de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate
  • Montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati
  • Reparatiile sau inlocuirea pardorelii (aici se include si montarea unui sistem de incalzire in pardoseala)
  • Reparatia sau reabilitarea fara modificarea calitatii si formei arhitecturale a elementelor de pe fatada, daca aceste lucrari nu se executa la constructiile prevazute la articolul 3 alin. (1) lit. b), astfel: finisaje interioare si exterioare (tencuieli, placaje etc.) sau trotuare, ziduri de sprijin ori scarile de acces
  • Lucrari de reabilitare energetica a anvelopei si/sau a acoperisului, atata timp cat nu se schimba sistemul constructiv al acestuia, cum ar fi terasa sau sarpanta, la cladiri individuale cu cel mult 3 niveluri (si care nu sunt declarate monumente istorice sau sunt in curs de clasare)
  • Lucrari de intretinere la caile de comunicatie si instalatiile aferente
  • Lucrari de investigare, cercetare, expertizare, conservare si restaurare a componentelor artistice ale constructiilor prevazute la art. 3 lit. b), cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor, dar si al Autoritatii Administratiei Publice judetene sau locale, dupa caz
  • Lucrari de foraje sau sondaje geotehnice pentru constructii situate in afara zonelor de protectie instituite pentru zacaminte acvifere
  • Lucrari de constructii funerare subterane sau supraterante, care au avizul administratiei cimitirului
  • Lucrari de compartimentare provizorie nestructurala
  • Lucrari pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau inchise, care sunt folosite pentru difuzarea si comercializarea presei, cartilor si florilor, si care sunt amplasate direct pe sol si nu au fundatii sau platform, ori racorduri si/sau bransamente la utilitati urbane, exceptand energia electrica

Daca lucrarea pe care o planuiesti nu se afla pe lista de mai sus, poti incepe linistit proiectul, pentru ca nu ai nevoie de o autorizatie de constructie.

Cum sa obtii o autorizatie de constructie de la primarie, ce acte sunt necesare

Acte necesare autorizatie de constructie
Acte necesare autorizatie de constructie

O sa ai nevoie de o autorizatie de constructie de la primarie, in urmatoarele cazuri:

  • Pentru lucrari de construire, reconstruire, atunci cand vrei sa consolidezi, sa modifici, sa extinzi, pentru schimbarea de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, dar si a instalatiilor aferente acestora
  • Pentru lucrarile de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, restaurare, protejare sau conservare a cladirilor care au fost declarate monumente istorice
  • Pentru lucrari, amenajari si constructii ce au caracter provizoriu, adica tonete, chioscuri, panouri de afisaj, firme, reclame, pergole, copertine etc, atunci cand acestea nu au fost autorizate odata cu constructia principala in jurul careia sunt amplasate

Cum sa obtii Certificatul de Urbanism (CU)

Cladiri de birouri
Cladiri de birouri

Primul pas in a obtine autorizatia de constructie este sa soliciti Certificatul de Urbanism (CU) de la primaria sectorului in care locuiesti, daca ai domiciliul in Bucuresti, sau de la primaria localitatii in care este amplasat terenul.

Certificatul de Urbanism este un act informativ care te informeaza despre conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a primi autorizatia de constructie, de actele si avizele de care ai nevoie, dar si de retragerile minime de la limitele de proprietate, plus alte informatii utile.

Ce acte sunt necesare pentru a obtine certificatul de urbanism:

  • Actul de proprietate care dovedeste ca terenul este in posesia ta
  • Planuri topogragice/cadastrale care au fost vizate de Oficiul de Cadastru – 1:500 si 1:2000. Acestea pot fi obtinute din documentatia cadastrala a terenului sau de la Oficiul de Cadastru teritorial (veti avea nevoie de doua exemplare)
  • Cerere tip
  • Chitanta care atesta faptul ca ai achitat taxa (copie)
  • Este posibil sa mai ai nevoie de un memoriu tehnic de arhitectura sau planuri desenate

Cum se realizeaza studiul geotehnic

Studiu geotehnic
Studiu geotehnic

Dupa ce ai obtinut Certificatul de Urbanism (CU), urmatorul pas este sa realizezi un studiu geotehnic pentru locul in care vrei sa iti ridici noua casa sau constructie.

Studiul geotehnic arata calitatea si caracteristicile terenului, de unde proiectantul va obtine informatiile necesare pentru a putea calcula si dimensiona fundatia cladirii pe care tu vrei sa o construiesti. Puteti solicita un astfel de studiu la institute sau laboratoare de specialitate.

Daca vrei o casa cu maximum un etaj, trebuie sa stii ca studiul geotehnic nu este obligatoriu din punct de vedere legal, pentru ca aceste constructii sunt cu importanta redusa. Totusi, specialistii recomanda sa faceti acest studiu, pentru ca fundatia sa il aiba la baza.

Cum sa obtii Proiectul Tehnic al Constructiei (PTC)

Proiect tehnic constructie
Proiect tehnic constructie

In operatiunea de obtinere a autorizatiei de constructie, o sa ai nevoie si de Proiectul Tehnic al Constructiei (PTC), care poate fi elaborat in paralel cu obtinerea Certificatului de Urbanism. In acest fel veti economisi timp!

Ei bine, Proiectul tehnic si detaliile de executie (PT+DDE), reprezinta documentatia scrisa si desenata, care este facuta de cadre tehnice de specialitate, cum ar fi arhitecti, ingineri de rezistenta sau ingineri de instalatii. Acest proiect contine toate informatiile care sunt necesare pentru executia constructiei.

Pentru a face acest proiect, puteti apela la un institut de proiectare sau un proiectant autorizat. Proiectul se verifica de catre persoane atestate MLPTL pentru diferite specializari, cum ar fi rezistenta, foc sau siguranta in exploatare.

Proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire (PAC)

Casa in constructie
Casa in constructie

In obtinerea autorizatiei de constructie, nu trebuie sa depui tot proiectul tehnic, doar proiectul pentru autorizarea lucrarilor de construire (PAC), ce se constituie din parti ale proiectului tehnic.

Proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire (PAC) cuprinde urmatoarele:

Piese scrise: deviz general, memorii generale si pe specialitati, date privind investitia, studiul geotehnic, referate pentru verificarea proiectului, fise si documentatii tehnice pentru obtinerea avizelor.

Piese desenate: planuri generale si planse pe specialitati:

  • arhitectura: planurile tuturor nivelurilor, acoperisului, fatade, sectiuni caracteristice
  • structura de rezistenta: fundatii si detalii de fundatii (pentru constructii avand sub 10 niveluri, nu este necesara includerea intregului proiect de structura)
  • instalatii: parametrii principali si schemele functionale
  • dotari si instalatii tehnologice

Puteti solicita proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire (PAC) la un institut de proiectare sau la un proiectant autorizat.

Cum sa obtii avizele pentru autorizatia de constructie

Santier
Santier

Am ajuns si la avize, adica operatiunea care dureaza destul de mult. Acestea se elibereaza de catre institutiile specializate si sunt mentionate in Certificatul de Urbanism.

Trebuie sa stiti ca autorizatia de constructie nu se poate elibera daca nu ai toate avizele mentionate in Certificatul de Urbanism. Acestea se solicita la companiile detinatoare de retele si utilitat, cum ar fi apa, gaz, canalizare, curent electric, drumuri si salubritate.

Mai mult, va trebui sa te adresezi si celor de la Mediu, Sanatatea populatiei, Inspectoratului de Stat pentru Constructii (I.S.C.), Protectia civila, Combaterea si prevenirea incendiilor, Telefonie si celor de la Apele romane.

Iata ce acte sunt necesare pentru a obtine avizele pentru autorizatia de constructie:

  • cerere
  • fisa tehnica de mediu
  • Certificat de Urbanism (CU)
  • Actele care dovedesc dreptul de cunostinta
  • Planul de siguatie, anexa la Certificatul de Urbanism (daca acesta a fost cerut pentru CU)
  • Planul de incadrare in zona sau planul cadastral (copie)
  • Dovada ca ai platit tariful initial de avizare

Cum si unde se depune dosarul pentru autorizatia de constructie

Dosar autorizatie de constructie
Dosar autorizatie de constructie

Dupa ce ai parcurs toti pasii de mai sus, trebuie sa stii ca abia acum poti solicita de la primarie eliberarea autorizatiei de constructie. Cum poti face asta? Prin depunerea unui dosar complet.

Iata ce acte trebuie sa contina dosarul pentru obtinerea autorizatiei de constructie:

  • Cerere tip pentru emiterea autorizatiei de constructie
  • Certificatul de Urbanism (CU)
  • Dovada titlului de proprietate asupra terenului pe care vrei sa construiest (copie legalizata)
  • Proiectul (documentatia tehnica) pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructie, care include si referatele de verificare, semnate si stampilate in original (2 exemplare)
  • Avizele dar si acordurile necesare mentionate in Certificatul de Urbanism
  • Dovada ca ai achitat taxele legale

Dupa ce ai depus acest dosar, trebuie sa stii ca termenul legal este de 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii cererii. Daca documentatia este incompleta, dosarul se va restitui si se va mentiona ce acte lipsesc.

Cat costa obtinerea unei autorizatii de constructie

Costuri autorizatie de constructie
Costuri autorizatie de constructie

Dupa cum banuiai, toata aceasta autorizatie o sa implice si niste costuri. Mai intai, vei plati pentru Certificatul de Urbanism (CU), care se calculeaza in functie de numarul de metri patrati ai suprafatei pentru care se solicita actul. Aceste tarife sunt preluate de pe site-ul oficial e-guvernare.ro.

Mediul urban este mai scump, asa ca vei plati urmatoarele taxe:

  • Pana la 150 metri patrati, costurile sunt intre 5 si 6 lei/mp
  • Intre 151 si 250 metri patrati, costurile sunt intre 6 si 7 lei/mp
  • Intre 251 si 500 metri patrati, costurile sunt intre 7 si 9 lei/mp
  • Intre 501 si 750 metri patrati, costurile sunt intre 9 si 12 lei/mp
  • Intre 751 si 1.000 metri patrati, costurile sunt intre 12 si 14 lei/mp
  • Peste 1.000 de metri patrati, costurile sunt de 14 lei/mp + 0.01 lei/metru patrat pentru fiecare metru peste 1.000

In mediul rural, veti plati urmatoarele taxe:

  • Pana la 150 metri patrati, costurile sunt intre 2.5 si 3 lei/mp
  • Intre 151 si 250 metri patrati, costurile sunt intre 3 si 3.5 lei/mp
  • Intre 251 si 500 metri patrati, costurile sunt intre 3.5 si 4.5 lei/mp
  • Intre 501 si 750 metri patrati, costurile sunt intre 4.5 si 6 lei/mp
  • Intre 751 si 1.000 metri patrati, costurile sunt intre 6 si 7 lei/mp
  • Peste 1.000 de metri patrati, costurile sunt de 7 lei/mp + 0.005 lei/metru patrat pentru fiecare metru peste 1.000

Pe scurt, taxele din mediul rural sunt cu 50% mai ieftine decat cele din mediul urban.

Eliberarea autorizatiei de constructie pentru o casa sau o cladire-anexa, costa 0.5% din valoarea autorizata a constructiei. Daca vrei sa prelungesti valabilitatea autorizatiei, va trebui sa mai platesti o alta taxa egala cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea autorizatiei initiale.

Cat timp este valabila o autorizatie de constructie

Autorizatie de constructie si planuri
Autorizatie de constructie si planuri

Acum ca ai obtinut-o, trebuie sa stii ca autorizatia de constructie va expira dupa ceva timp, asa ca va fi necesar sa prelungesti valabilitatea acesteia, daca nu vei fi gata cu constructia la timp.

Dupa cum am spus, autorizatia de constructie se elibereaza la maximum 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii cererii.

Autorizatia de constructie are o valabilitate de maximum 12 luni de la data emiterii, asa ca vei fi obligat sa incepi lucrarile in acest interval de timp. Daca ai inceput lucrarile in cele 12 luni, atunci valabilitatea acesteia se extinde pe toata durata de executie a lucrarilor care au fost prevazute prin autorizatie si care sunt in conformitate cu proiectul tehnic.

Daca atunci cand ai demarat lucrarile de constructie vor interveni modificari de tema care necesita modificarea autorizatiei, vei fi obligat de lege sa soliciti una noua. Totusi, vestea buna este ca nu va fi necesara emiterea unui nou Certificat de Urbanism.