Cum sa participi la recensamant online
Cum sa participi la recensamant online

Cum sa participi la recensamant online


Cum sa participi la recensamant online. A inceput Recensamantul populatiei si locuintelor din Romania. Procesul de culegere a datelor va dura doua luni, timp in care romanii isi pot completa singuri datele, la nivel online, intr-un formular oficial.

Cum sa participi la recensamant online – Cuprins:

Recensamant 2022

Studiu demografic
Studiu demografic

Trebuie sa stii ca Recensamantul este o actiune care se desfasoara la nivelul tarilor din Uniunea Europeana si care ar fi trebuit sa aiba loc in urma cu un an, dar din cauza situatiei de la nivel mondial, a fost amanat pentru 2022.

Recensamantul din acest an vine cu mai multe noutati si poate fi facut online. Asadar, este pentru prima data cand recenzarea populatiei si a locuintelor va fi facuta 100% online, dar si pentru prima data cand populatia se poate autorecenza. In acest sens, Institutul National de Statistica a pus la dispozitie o platforma, recensamantromania.ro, care ieri a picat din cauza suprasolicitarii.

Asadar, daca acest site nu va functiona cand te decizi tu sa iti completezi datele, trebuie sa stii ca poti intra direct pe site-ul Institutului National de Statistica  (https://insse.ro/cms/ro) si vei primi acolo indicatiile necesare sau pe platforma de autorecenzare (https://autorecenzare.insse.ro).

Inainte de a trece la informatiile concrete legate despre modul in care te poti autorecenza din confortul casei tale, iti mai spun ca pentru treaba asta ar trebui sa ai la dispozitie undeva in jur de 15-20 de minute. Trebuie sa mai stii ca site-urile dedicate autorecenzarii pot fi accesate atat de pe un PC, laptop, cat si de pe telefoanele mobile de tip smartphone si de pe tablete.

Cum sa participi la recensamant online. Ce trebuie sa faci

Cum sa participi la recensamant online
Cum sa participi la recensamant online

Este important sa iti spun ca daca accepti sa te autorecenzezi online vei primi un cod in baza caruia poti solicita angajatorului tau o zi libera, iar acesta este obligat sa ti-o ofere. Autoritatile garanteaza protectia datelor completate online si spun ca nu este deloc complicat sa facem asta.

Trebuie sa iti spun ca, odata validate datele, acestea sunt criptate si trimise in baza de date, inregistrarile fiind identificate prin indicatori statistici, nu prin codul numeric personal, in acest fel, spun autoritatile, nu mai exista o legatura concreta intre datele oferite si o anumita persoana.

Criptarea este una realizata automat, de la 13 cifre la un cod de 40 de cifre, acel indicator statistic despre care ti-am spus si care este utilizat, doar in cadrul procedurilor statistice de prelucrare a datelor inregistrate.

In plus, chestionarul este disponibil in limba romana, limbile minoritatilor nationale, dar si in limba engleza.

Asadar, primul pas in autorecenzare este accesarea site-ului recensamantromania.ro, unde va trebui accesat un link, cel care trimite utilizatorul pe platforma dedicata autorecenzarii. Aici se va completa un formular de preinregistrare, in baza codului numeric personal. Apoi, pe adresa de e-mail oferita va veni chestionarul propriu-zis pentru recenzare, cu intrebari specifice.

Cum sa participi la recensamant online. Este important sa iti spun ca autentificarea pentru autorecenzare, dar si pentru chestionarea de catre un recenzor, daca participi la cea de-a doua etapa a Recensamantului, se va face prin introducerea codului numeric personal al celui care participa la culegerea de date. Asa cum am spus, autoritatile spun ca datele romanilor vor fi confidentiale si protejate.

Recensamant
Recensamant

Trebuie sa iti mai spun ca persoanele cu resedinta in Romania, adica cele care traiesc aici pentru cel putin 12 luni, indiferent de cetatenia lor, se pot recenza prin completarea formularului cu datele personale, dar si acel celor care traiesc in aceeasi gospodarie cu ea.

Persoana care a facut preinregistrarea pentru membrii gospodariei trebuie sa ofere un e-mail valid opentru fiecare dintre acestea pentru ca fiecare membru al gospodariei sa completeze chestionarul individual de recensamant. La finalul chestionarului este important sa fie apasat butonul Finalizare.

Chestionarul include intrebari legate de studiile absolvite, ocupatie si venituri, insa solicita si ceva informatii despre maniera in care cel care raspunde a fost afectat de pandemie.

Citeste si: Cum sa incasezi bani participand la sondaje platite

Scopul Recensamantului este de a stabili care este populatia rezidenta la nivel national, dar si pentru fiecare localitate in parte, iar aceste date sunt utilizate in calcularea unor indicatori europeni. Si asta pentru mare parte din banii europeni vin in functie de numarul de rezidenti ai unei localitati, spun autoritatile.

Asa cum am spus, prima etapa a Recensamantului a inceput in 14 martie si se va incheia in 15 mai si este destinata celor care se autorecenzeaza, urmand ca din 16 mai si pana in 17 iulie sa fie programata o a doua etapa, in care recenzorii ii vor vizita pe romanii care nu au acces la internet sau nu au un dispozitiv care sa le permita sa se autorecenzeze. Si aceasta etapa este una 100% online.

La final iti spun si ca nu prea poti sa te sustragi de la aceasta actiune. Adica, o poti face insa amenda pe care o vei incasa porneste de la un cuantum minim de 5000 de lei. Asa cum am spus deja, cei care se autorecenzeaza sunt rasplatiti cu o zi libera de la angajator.