Verificare autorecenzare. Cum sa verifici daca te-ai autorecenzat cu succes
Verificare autorecenzare. Cum sa verifici daca te-ai autorecenzat cu succes

Verificare autorecenzare. Cum sa verifici daca te-ai autorecenzat cu succes


Verificare autorecenzare, afla cum sa verifici daca te-ai autorecenzat cu succes. Aproximativ o jumatate dintre romani s-au autorecenzat in cadrul procesului de Recensamant online derulat de autoritatile din Romania. este vorba despre 47% dintre romani, iar numarul de chestionare inregistrate de acestia este 11 milioane, dintre care 8.9 milione de chestionare valide la nivel de persoana.

Verificare autorecenzare. Cum sa verifici daca te-ai autorecenzat cu succes – Cuprins:

Verificare autorecenzare. Cum sa verifici daca autorecenzarea a decurs cu succes

Verificare autorecenzare
Verificare autorecenzare

Asa cum pare firesc, cele mai multe dintre chestionarele completate, valide, provin din mediul urban, undeva la 53,9% din numarul total. Cele doua milioane de chestionare ramase ca diferenta pana la 11 milioane inregistrate in total se refera la chestionare ale unor locuinte neocupate sau la chestionare multiple, adica persoane si locuinte recenzate de mai multe ori, dar si la chestionarele completate incomplet de catre romani.

Romanii care au ales sa se autorecenzeze pot verifica daca si-au facut bine treaba tot online. Daca nu au reusit sa finalizeze procedura cu succes, atunci, cel mai probabil se vor trezi cu recenzorul acasa, la usa.

Cea de-a doua etapa a Recensamantului, cea realizata de recenzori care se deplaseaza in teritoriu, a inceput deja, in toata tara, inca de la finalul lunii mai. Este important de retinut ca recenzorii nu vor avea foarte multa treaba in teren pentru ca aproape o jumatate dintre romani au optat pentru autorecenzarea online. Este vorba, mai exact de 47% dintre romani.

Asadar, daca te numeri printre romanii care au optat pentru autocenzarea online, dar nu esti sigur daca ti-ai facut treaba bine, poti verifica aici: dovrec.insse.ro . Nu este deloc complicat, tot ce trebuie sa faci este sa introduci codul numeric personal si codul de securitate din imagine. Vei primi un mesaj automat, suficient pentru a obtine o zi libera de la angajatorul tau. 

Pe de alta parte, daca autorecenzarea ta nu s-a incheiat cu succes, atunci vei primi un mesaj care te anunta ca este imposibila acceptarea in baza de date a RPL a chestionarului din cauza unei erori sau a completarii partiale.

Asa cum am spus, daca ai un loc de munca si ai facut autorecenzarea online, vei beneficia de o zi libera, platita, daca ai realizat autorecenzarea pentru tine si alti membri ai gospodariei, cum sunt copiii minori sau adultii in varsta, pe care ii poti avea in grija.

Treaba asta nu iti poate fi refuzata de catre angajatorul tau pentru ca este reglementata de articolul 49 din OUG 19/2020, document care reglementeaza organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si locuintelor din Romania, in 2021. Si da, 2021 este anul in care ar fi trebuit organizat acest recensament, la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeana, insa a fost amanat din cauza crizei sanitare.

Cum sa verifici recenzorii care te viziteaza

Recenzor
Recenzor

Daca nu te-ai autorecenzat, ti-am spus deja ca de la sfarsitul lunii mai, recenzorii si-au inceput munca in teren si te vor vizita, cel mai probabil, in perioada urmatoare, pana in 17 iulie, pentru a te ajuta sa participi la recensamant. Desigur, acesa poate fi si un prilej pentru raufacatori sa iti faca o vizita si daca nu vrei sa ai surprize neplacute si sa inviti in casa pe cine nu trebuie, iti spun la ce trebuie sa fii atent cand primesti vizita recenzorului.

Este foarte important sa stii ca interviul de recenzare este unul fata in fata, dar procesul in sine se realizeaza online, pe tableta, de catre unul dintre cei 20.000 de recenzori angajati de autoritatile locale pentru a duce la bun sfarsit aceasta procedura. Formularul pe care se realizeaz recenzarea este acelasi cu cel din mediul online, folosit de cei care s-au autorecenzat.

Citeste si: Dovada autorecenzare. Cum sa o descarci pentru a obtine o zi libera

Asadar, o data ce iti suna la usa, recenzorul trebuie sa se identifice in baza unei legitimatii emise de Comsia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor, prin unitatea administrativ-teritoriala corespunzatoare.

Trebuie sa stii ca recenzorul este obligat sa se legitimeze si ca daca refuza sa faca asta sau nu te lasa sa te uiti cu atentie la legitimatia prezentata, atunci poti refuza sa il primesti in casa ta. La fel de important este sa stii ca discutia pe care o porti cu recenzorul este una confidentiala si ca nu este permisa inregistrarea acesteia de catre recenzor.

Trebuie sa iti mai spun ca daca recenzorii incalca aceasta regula a confidentialitatii sau incearca sa inregistreze discutia cu tine el poate fi amendat de autoritati. Pe de alta parte, daca refuzi sa oferi informatiile solicitate, refuzi sa primesti vizita recenzorului sau ceri bani in schimbul acestor informatii potiu fi amendat cu sume cuprinse intre 15 si 50 000 de lei.