Cum sa devii somelier. Aptitudini, salariu si studii
Cum sa devii somelier. Aptitudini, salariu si studii

Cum sa devii somelier. Aptitudini, salariu si studii


Somelier. O persoana responsabila cu servirea si recomandarea vinurilor, dar si a altor bauturi alcoolice si chiar non-alcoolice din restaurantele de tip fine dining.  Practic, este omul care iti recomanda ce bautura se potriveste meniului ales de tine.

Putini stiu ca, dincolo de aceasta functie, somelierii sunt implicati si in procesul de producere propriu-zisa a vinurilor, mai ales daca vorbim de vinuri de lux, cu traditie.

Ce este un somelier si ce trebuie sa faca?

Somelier
Somelier

Poate ca nu ti se pare la prima vedere, insa profesia de somelier este una cat se poate de serioasa, care implica multa atentie la detalii si cunostinte generale despre vinuri si bauturi, dar si despre maniera in care sunt acestea preparate si despre istoria lor.

Somelierul este cel care recomanda vinuri pentru diferitele feluri de mancare alese, insa, fiind angajati ai unor restaurante de top, tot ei intocmesc listele de pe care vor alege ce sa iti puna tie pe masa. Cu cat mai prestigios este restaurantul, cu atat mai scumpa este lista de vinuri propusa de somelier.

Citeste si: Proactivitate la birou. Cum sa te devii mai bun la locul de munca

 Uneori, somelierul poate participa la amenajarea saloanelor de oaspeti, mai ales daca vorbim despre persoane foarte importante, cum sunt vedetele sau demnitarii.

Somelier este cel care are cheia la pivnita cu vinuri. Trebuie sa se asigure ca pentru fiecare vin in parte sunt indeplinite conditiile de pastrare astfel incat calitatea acestuia sa nu se deterioreze.

Tot el monitorizeaza stocurile si face noi achizitii, cand este cazul, mentinand legatura cu furnizorii si/sau producatorii. Tot el se ocupa de transportul si depozitarea vinului in pivnita.

Asa cum am mai spus, poate cea mai cunoscuta dintre sarcinile somelierului este cea de recomandare a vinurilor pentru diferitele meniuri alese de clienti.

Desigur, el trebuie sa argumenteze clientului motivele pentru care recomanda un anumit tip de vin si sa tina cont de dorinta si posibilitatile financiare ale acestuia.

Tot el va prelua comanda de vinuri si va asigura degustarea alaturi de client, asigurandu-se ca vinul este decantat. Apoi, va servi clientul respectand toate normele care se impun in aceste situatii si se va asigura si ca sticla de vin este pastrata corespunzator.

Somelierul poate fi gazda unor expozitii de vinuri sau chiar a unor degustari

Degustare de vin
Degustare de vin

Nu sunt putine cramele sau restaurantele care ofera astfel de evenimente clientilor, mai ales celor de lux. Un somelier este cel care va alege vinurile pe care doreste sa le expuna si tot el se va asigura ca degustarea decurge ca la carte.

In ceea ce priveste prezentarea, se recomanda ca sticlele de colectie sa nu fie sterse, ci aduse asa cum sunt pastrate in pivnita, vechimea fiind una dintre calitatile lor esentiale. Pe de alta parte, celelalte sticle de vin trebuie atent curatate de praf si alte impuritati.

Citeste si: Pete de vin rosu. Cum sa le cureti si sa le scoti de pe haine sau alte suprafete

Tot somelierul este responsabil cu pregatirea carucioarelor cu bauturi aperitive si digestive, marea provocare aici fiind de a aranja impecabil paharele cu bautura. In plus, trebuie sa se asigure ca galetusa cu gheata si clestele sunt prezente pe carucior.

Desigur, un somelier este parte importanta a restaurantului, motiv pentru care va contribui la crearea si mentinerea unei imagini cat mai bune a acestuia.

Se adauga aici oferirea unor servicii de calitate clientilor, respectarea tuturor normelor sanitare impuse de profesie si de restaurant, mentinerea sigurantei clientilor prin inlocuirea unor recipiente ciobite sau deteriorate cu unele noi.

Totodata, este obligat sa respecte normele sa securitate in munca si sa fie atent cum manevreaza obiectele care il poti rani sau accidenta, dar si sa stie care sunt normele de prevenire si stingere a incendiilor.

Aptitudini necesare

Somelier
Somelier

Asa cum am spus, este o profesie care necesita multa pasiune, dar si vocatie. Un bun somelier trebuie sa aiba cunostinte serioase de oenologie si viticultura, inclusiv de istorie, trebuie sa cunoasca perfect ehnicile de degustare a vinurilor si sa fie un bun gastronom.

Totodata, este important sa aiba bune abilitati de comunicare, sa fie prietenos si cald cu clientii, sa aiba deschidere fata de oameni si nevoile acestora, sa fie organizat, creativ, dar si riguros si rezilient.

N-ar strica sa invete cel putin o limba de circulatie internationala, sa aiba un fin spirit de observatie si sa fie perseverent.

Trebuie sa fie capabil sa poarte o conversatie cu cei mai pretentiosi clienti, sa aiba spirit de initiativa, de ce nu, sa fe proactiv si sa fie un bun exemplu pentru colegi. Nu ar strica sa poata promova, prin serviciile sale ireprosabile, imaginea restaurantului in care lucreaza.

Studii pentru a deveni somelier

Studii somelier
Studii somelier

Somelierul este absolvent al unei scoli profesionale sau al unui liceu de industrie alimentara sau economic. In prezent, pe piata sunt foarte multe studii la finalul carora te poti certifica somelier, insa e neveoie de mult timp si experienta practica pentru a te desavarsi ca formare profesionala.

Desigur, si de multa pasiune, ar si de simturi native foarte bun, cum sunt gustul si mirosul. Poti opta si pentru studii superioare in zona asta economica, de prelucrare a vinurilor, dar si mult studiu individual in domeniul viticulturii, oenologiei si enografiei.

Ti-am spus deja ca nu ar strica sa inveti cel putin o limba de circulatie internationala si sa iti exersezi abilitatea de a comunica.

Ce salariu are un somelier

Vin rosu
Vin rosu

Daca esti proaspat iesit din scoala, cel mai probabil te vei anagaja cu salariul minim pe economie. Daca dovedeste angajatorului tau pasiune pentru domeniu, interes si implicare, poti ajunge la aproximativ 4.500 de lei.

Desigur, certificarile si supracalificarile pe care le dobandesti cu trecerea anilor sunt importante la CV si iti pot asigura un job intr-un restaurant din strainatate, unde salariile sunt ceva mai mari.

Citeste si Cum sa deschizi o sticla de vin daca nu ai un tirbuson

Un somelier cu peste 10 ani de experienta castiga in America de Nord aproximativ 40.000 de lei lunar, iar in Asia si Europa, salariile merg pana la 25.000 de lei lunar.

Asadar, in profesia de somelier, cred ca pasiunea este elementul cheie pentru ca este cea care te motiveaza sa inveti mai mult, sa descoperi secretele cele mai ascunse ale profesiei si sa performezi.