Cum sa devii grefier. Ce studii iti trebuie si ce salariu poti obtine
Cum sa devii grefier. Ce studii iti trebuie si ce salariu poti obtine

Cum sa devii grefier. Ce studii iti trebuie si ce salariu poti obtine


Grefierii sunt functionari in cadrul institutiilor Ministerului Justitiei, cu rol important in solutionarea cazurilor ajunse la diferite instante. Trebuie sa stii ca profesia de grefier este reglementata de prin Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar din instante si parchete, cu modificarile ulterioare, si Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Ce face mai exact un grefier?

Grefier
Grefier

Concret, grefierul, care face parte din personalul auxiliar, are rolul de a imbunatati calitatea actului juridic si de a sprijini judecatorii in activitatea lor. Ei se ocupa, printre altele,  cu intocmirea actelor procedurale.

Trebuie sa mai stii ca sunt mai multe tipuri de grefieri, toate definite si reglementate legal. Asadar, avem grefieri de sedinta, statisticieni, documentaristi, arhivari si registratori.

Atributiile grefierului difera in functie de locul in care acesta isi desfasoara activitatea.

Asadar, grefierii din instantele judecatoresti, cei pe care ii vedem la procese, fac urmatoarele lucrurI:

  • participa la sedintele de judecata
  • intocmesc actele de procedura dispuse de completul de judecata
  • completeaza borderouri si predau corespondenta care trebuie expediata
  • intocmesc conceptele pentru citarea partilor implicate
  • comunica hotararile judecatoresti respectand termenul legal
  • completeaza condica sedintelor de judecata – numarul curent al dosarelor, numele partilor, obiectul cauzei, termenul acordat, motivul amanarii – daca se impune si motivul amanarii pronuntarii si data acesteia

Tot grefierul transcrie inregistrarile audio sau stenogramele sedintelor si tehnoredacteaza hotararile judecatoresti.

Pe de alta parte, un grefier din cadrul parchetelor este responsabil pentru urmatoarele chestiuni:

  • inregistreaza, predau si expediaza lucrarile potrivit rezolutiei
  • inregistreaza corespondenta adresata parchetelor, dar si sesizarile panale, plangerile sau memoriile cetatenilor
  • redacteaza actele procedurale si procesuale si situatiile din dodare, cum sunt trimiterea sau netrimiterea in judecata si ii ajuta pe procurori

Aptitudini necesare

Aptitudini grefier
Aptitudini grefier

Este o profesie destul de solicitanta si migaloasa, care iti pune la incercare atentia, atentia distributiva si puterea de concentrare.

De asemenea, nu ar strica sa ai o buna abilitate de exprimare in scris, o cultura generala buna si ceva cunostinte in domeniul dreptului. Este neaparat nevoie sa dactilografiezi foarte repede si corect.

Desigur, este important sa fii cetatean roman, sa ai o stare de sanatate buna si, poate si mai important, sa ai un cazier curat.

Ce studii ai nevoie pentru postul de grefier

Sala de judecata
Sala de judecata

Accederea in profesia de grefier se face fie prin calificarea pe un post scos la concurs, prin indeplinirea unor conditii generale si specifice, studiile superioare, fiind, de multe ori, printre acestea. Astfel de posturi pot fi scoase la concurs de parchete si instante de judecata. Si, uneori, sunt acceptate si persoane cu studii medii.

O alta varianta este sa te califici pe un astfel de post, urmand studiile Scolii Nationale de Grefieri. Daca ai studii superioare, o astfel de scoala dureaza doar 6 luni.

Inscrierea costa undeva in jur de 400 de lei, dar pe toata durata scolii primesti o indemnizatie de aproape 950 de lei lunar. Nu e chiar de lasat.

Este necesar sa stii ca va trebui sa depui un juramant in fata conducatorului instantei inainte de a profesa. Apoi, timp de 6 luni vei fi debutant si iti vei lua definitivatul in profesie in baza unui examen. Il poti sustine de doua ori, insa, daca nu reusesti sa convingi nici a doua oara, atunci vei fi eliberat din functie.

Citeste si: Proactivitate la birou. Cum sa te devii mai bun la locul de munca

Odata definitivat, vei putea promova in profesia ta, prim-grefier, grefier-sef, grefier-sef sectie sau grefier-informatician sef.

Trebuie sa mai stii ca mai toate concursurile organizate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie, Directia Nationala Anticoruptie sau curti de apel si parchete solicita la angajare cel putin trei ani de vechime in functia de grefier sau grefier-informatician, iar daca ai studii superioare, atunci 6 luni de vechime sunt suficiente.

In plus, este necesar sa fi primit calificativul foarte bine in ultimii 3 ani sau ultimele 6 luni, dupa caz. Poti fi investit ca prim-gefier sau grefier-sef pentru cinci ani, cu posibilitatea de a fi reinvestit inca o data. O astfel de decizie apartine presedintelui curtii de apel sau procurorului general de pe langa instanta.

Cat poti castiga pe acest post. Ce salariu are un grefier?

Ce salariu are un grefier
Ce salariu are un grefier

Salariile grefierilor sunt reglementate de Legea nr. 153/2017, care prevede crestere salariale pana in 2022. Salariul unui grefier debutant, cu studii superioare porneste de la 3.950 de lei, in primele 6 luni de la angajare.

Pe acelasi post, o persoana cu studii medii va castiga ceva mai putin, un salariu de baza de 3.750 de lei. Apoi, un grefier in treapa a II-a de salarizare, cu o vechime cuprinsa intre 6 luni si 20 de ani are un salariu de baza cuprins intre 4.819 si 5.212 lei, daca are studii medii, si intre 4.905-5.315 lei, daca are studii superioare.

Un grefier cu o vechime mai mare de 20 de ani, are un salariu cuprins intre 4.561 si 5.110 lei, iar unul cu aceeasi vechime, dar cu studii superioare, asadar treapa I, are un salariu cuprins intre 5.008 si 5417 lei.

Un grefier-sef serviciu cu studii medii castiga 7.019 lei, iar un grefier-sef sectie, sau prim-grefier sau grefier-sef, grefier-arhivar sef si grefier-sef cabinet are un venit de 7.546 de lei. In fine, un grefier-sef serviciu sau grefier-sef arhivar cu studii superioare castiga 9.476 de lei.

Cei mai multi bani, 10.178 de lei ajung in buzunarul unei persoane cu studii superioare incadrata pe functia de prim-grefier, grefier-sef sectie, grefier-sef sau grefier-sef cabinet.

Citeste si: Cum sa devii somelier. Aptitudini, salariu si studii

Trebuie sa mai stii ca domeniul justitiei este destul de favorizat, motiv pentru care, in afara salariului, vei primi 30 de zile de concediu de odihna platit, concedii fara plata pentru studii, transportul gratuit dus-intors pe ruta dintre localitatea de domiciliu si cea in care iti vei face concediul, dar in tara si o singura data pe an.

Mai mult, vei primi asistenta medicala gratuita pentru tine si familia ta, insemnand aici sot/sotie si copii minori, locuinta de serviciu sau plata chiriei, oportunitati de perfectionare profesionala si decontarea navetei, daca este cazul.

Toate aceste beneficii, si trebuie sa recunosti ca nu sunt putine, vin la pachet cu obligatii printre care ducerea la bun sfarsit a atributiilor de serviciu, respectarea incompatibilitatii profesiei cu alte functii publice, mai putin cele din invatamant, interzicerea desfasurarii activitatilor economice/comerciale.

In plus, nu trebuie sa ai calitatea de asociat sau membru al organelor de conducere, administrare si control in societatile civile sau comerciale.

Nu poti fi membru al unui grup de interes econimic si esti obligat sa pastrezi secretul profesional, dar si sa prezinti de doua ori pe ani declaratia de avere si pe cea de interese.

Daca te bate gandul sa incerci o astfel de cariera trebuie sa stii ca uzura psihica este foarte mare, iar simtul raspunderii trebuie sa fie la cote inalte.