In afara tarii, e deja o tendinta ca mai toata lumea sa isi ia un antrenor personal alaturi de care sa lucreze la ora de sport de la sala. Chestia asta, departe de a fi un moft sau o fita, asa cum am fi tentati, poate, sa credem, vine cu beneficii reale. Pentru ca, da, alaturi de un antrenor personal vei lucra intr-un ritm potrivit, toate grupele de muschi, astfel incat slabirea si tonifierea sa se faca uniform.
E o munca de echipa, de durata, care implica unele sacrificii si implicare si… ceva bani in plus… dar merita. Daca nu ai lucrat niciodata cu un antrenor personal, dar te-ar tenta sa stii ce face omul asta sau cum poti deveni antrenor personal – presupunand ca ai cochetat cu sportul, materialul asta ti-ar putea fi de folos.
Ce face un antrenor personal
Ce face, de fapt, un antrenor personal? In primul rand iti face o evaluare. Discuta cu tine despre obiectivele tale, despre pasii care trebuie urmati si, in functie de starea ta de sanatate, iti va personaliza un plan de antrenament. Asta inseamna ca rezultatele vor fi vizibile intr-un timp ceva mai scurt decat daca ai lucra singur…
Tot antrenorul personal iti va corecta miscarea, pozitia si maniera in care lucrezi elementele in timpul antrenamentului, asigurandu-se, in acest fel, ca lucrezi grupa de muschi pe care o are in vedere si nu o alta.
Citeste si: Cum sa-ti alegi un instructor de fitness daca esti incepator si cam cati bani ar trebui sa coste
Desigur, si asta are mare legatura cu paragraful anterior, antrenorul personal se va asigura ca folosesti corect si in siguranta echipamentul din sala.
Sunt antrenori personali care au ceva competente si pe zona de nutritie si care iti vor oferi, pe langa planul de antrenament personalizat si un plan alimentar menit sa iti ofere un stil de viata sanatos. Nu vorbim aici de regim alimentar sau de dieta, ci de un plan alimentar sanatos.
Abilitati necesare
Ce abilitati sunt necesare pentru un antrenor personal. As incepe cu foarte bune abilitati de comunicare pentru ca este vitala in orice relatie interumana. In sport, unde, cel putin la inceput, poti intampina mari dificultati la antrenamente, un antrenor bun care comunica bine te poate sprijini in continuarea demersului. Apoi, este esential sa comunice pe intelesul tau si sa te sprijine in cresterea motivatiei.
Sunt necesare cunostinte de sport, atat in ceea ce priveste tipurile de exercitii care aduc beneficii unei anumite grupe de muschi, cat si in ceea ce priveste utilizarea aparatelor din sala de fitness.
Evident, nu pot lipsi cunostintele de anatomie si, ceva informatii legate de zona medicala, macar cat sa ii permita sa inteleaga specificul unui diagnostic clinic – acolo unde exista – si adaptarea planului de antrenament nevoilor si limitarilor cu care clientul vine la sala.
Mai este nevoie de ceva rabdare pentru ca interactioneaza cu diverse tipologii umane, dar si de autoritate pentru ca… daca nu reuseste sa se impuna in fata clientului… rezultatele vor intarzia sa apara sau nu vor aparea deloc.
Studii necesare pentru a deveni antrenor personal
Sunt mai multe variante pentru care poti opta, desigur, si in functie de modul in care ai luat contact cu sportul pana in acest moment.
Multi dintre antrenorii personali de la salile de sport sunt fosti sportivi. Fie ca au avut rezultate la nivel national sau chiar international, in diferite discipline sportive, oamenii aia au facut miscare sustinuta, cu implicare si rezultate. Si cei mai multi dintre ei au urmat calea Facultatii de Educatie Fizica si Sport (UNEFS) si au ales acolo o specialitate care sa le permita sa te antreneze pe tine in sala.
Exista, acum, si o serie de furnizori de cursuri de formare si pe zona asta, a instructorului de fitness. Important este sa te asiguri, daca alegi aceasta varianta, ca oamenii astia sunt autorizati si ca diploma/certificatul pe care ti-l ofera este valabil si te poate ajuta sa ocupi un loc intr-o sala de fitness si sa ai clienti.
Ce salariu are un personal trainer
Aici depinde foarte mult de orasul in care antreneaza, dar si de sala care ii permite sa desfasoare ore si sa ii foloseasca aparatele.
Tarifele antrenorilor incep undeva pe la 80-100 de euro pentru 12 sedinte lunare si pot merge foarte mult in sus. Depinde si de numele antrenorului si de performantele lui. Depinde, insa si de client…
Poti castiga mai multi bani daca optezi sa tii si ceva ore de sport la o scoala sau sa te implici in pregatirea fizica a unei echipe de sport, de exemplu.