Cum sa devii nutritionist. Abilitati, studii, salariu
Cum sa devii nutritionist. Abilitati, studii, salariu

Cum sa devii nutritionist. Abilitati, studii, salariu


Cum sa devii nutritionist. Daca ai avut vreodata probleme cu greutatea sau pur si simplu te-ai gandit sa adopti un stil de viata mai sanatos, mai mult ca sigur ti-a trecut prin minte sa consulti un specialist in nutritie. Domeniul acesta este in continua dezvoltare la noi si au aparut mai multe profesii care, desi se ocupa de nutritie, o fac in mod diferit, cu competente si limitari diferite.

Diferentele dintre dietetician si nutritionist

Dietetician
Dietetician

Asadar, o sa iti spun mai intai ca dieteticianul asigura o nutritie echilibrata individului si/sau colectivitatilor pentru a obtine o stare mai buna de sanatate. El foloseste in acest scop mijloace dietetice. Profesia asta este sustinuta de Colegiul Dieteticienilor din Romania, institutie care ofera si dreptul la libera practica, fara de care nu poti profesa.

Apoi, tehnicianul nutritionist are studii medii si poate oferi doar recomandari generale despre nutritie si gestionarea greutatii. Este o profesie conexa celor medicale, insa cei care aleg aceasta profesie trebuie sa stie ca nu au voie sa interpreteze analize medicale si sa scrie retete.

In fine, exista specializarea Diabet, nutritie si boli metabolice, care este o specializare medicala, obtinuta in baza unui rezidentiat finalizat la o Facultate de medicina.

Practic, un astfel de medic face screening, diagnosticheaza si trateaza problemele care tin de metabolismul uman. Este cel care, dincolo de aceste aspecte strict clinice, medicale, te poate sprijini cu sfaturi pertinente de nutritie si care iti poate elabora un plan alimentar personalizat, in functie de starea ta de sanatate si de obiectivele cu care au ajuns la cabinet: slabire si/sau mentinere.

Ce face un nutritionist

Ce face un nutritionist
Ce face un nutritionist

Pai, asa cum am spus, daca este ca parte a unei profesii medicale, atunci va face o evaluare a starii de sanatate si a nevoilor existente. In functie de concluziile evaluarii, va veni cu un plan alimentar si un stil de viata care sa permita indeplinirea obiectivelor.

Practic, in functie de nevoile tale, dar si de modul in care functioneaza organismul tau, nutritionistul iti va stabili un plan alimentar si/sau te va orienta si catre alti specialisti in sanatate.

Citeste si: Cum sa devii antrenor personal. Abilitati necesare, studii, salariu

Medicul nutritionist stabileste si schemele terapeutice ale persoanelor cu boli de metabolism, cum este, de exemplu, diabetul, si monitorizeaza parametrii de functionare ai acestor persoane.

Poti apela la sfaturile unui dietetician sau ale unui tehnician nutritionist, insa sfatul meu este sa urmezi recomandarile cuiva care poate interpreta un set de analize astfel incat sa te asiguri ca planul alimentar este, cu adevarat, personalizat si ca nu iti face mai mult rau decat bine.

Abilitati

Nutritionist online
Nutritionist online

Ca un orice profesie in care interactiunea este una interumana, sunt necesare bune abilitati de comunicare. Indiferent ca vorbim despre medic, dietetician sau tehnician nutritionist, este vitala comunicarea.

Apoi, este necesara multa rabdare si ceva autoritate pentru a impune, de cele mai multe ori, restrictii si a se asigura ca pacientul/clientul le va respecta.

Empatia este si ea o cerinta importanta in aceste trei profesii, la fel si bunele cunostinte legate de nutritie, de specificul alimentelor, dar si de functionare a organismului uman.

Studii necesare

Consultatie nutritionist
Consultatie nutritionist

Asa cum am spus deja, profesia de tehnician nutritionist este una cu studii medii, ceea ce inseamna ca poti profesa dupa ce urmezi un curs de specializare, oferit de unul dintre furnizorii de pe piata.

Daca vrei sa faci o treaba mai serioasa, atunci va trebui sa studiezi Medicina si, la finalul celor 6 ani de licenta, sa urmezi un rezidentiat in specializarea Diabet, nutritie si boli metabolice. Sunt ceva mai multi ani din viata, dar cunostintele pe care le vei dobandi sunt mai complete si mai complexe si iti vor permite sa performezi.

Profesia de diabetolog este similara, implicand studii de licenta, insa nu neaparat la Facultatea de Medicina.

Ce salariu are un nutritionist

Consultatie
Consultatie

Depinde foarte tare de specializare, de studiile din spatele diplomei, de orasul in care profesezi.

Un tehnician nutritionist nu cred sa castige mai mult de salariul minim pe economie, in vreme ce studiile superioare sunt ceva mai bine cotate in grilele de salarizare din spitale.

Ca medic, poti incepe intr-un spital de stat si, apoi, dupa ce capeti experienta, poti opta pentru o clinica privata, unde banii sunt ceva mai multi, sau pentru un cabinet medical individual, unde, la fel, muncesti pentru tine.

Da, e un domeniu din care poti trai destul de bine, insa care implica multa responsabilitate, formare si perfectionare continue.