Cum sa devii hair stylist. Studii necesare, abilitati, salariu
Cum sa devii hair stylist. Studii necesare, abilitati, salariu

Cum sa devii hair stylist. Studii necesare, abilitati, salariu


Profesia de hair-stylist a devenit destul de căutată la noi, iar stilistii cei mai buni sunt greu de gasit, iar daca vrei neaparat sa prinzi un loc pe scaunul lor, atunci trebuie sa iti faci o programare cu ceva timp inainte de eveniment.

Si daca nu e cel mai de top stilist, in apropierea sarbatorilor, e complicat sa prinzi un loc la vopsit, tuns sau pentru un simplu coafat. Motivul este ca acordam o mai mare atentie aspectului fizic, iar cele doua maini dibace ale stilistului chiar ne pot ajuta sa ne remarcam in multime.

Cum sa devii hair stylist. Studii necesare, abilitati, salariu – Cuprins:

Ce face un hair stylist

Tunsoare
Tunsoare

Sunt multi cei care confunda, cumva un hair stylist cu un frizer sau o coafeza de pe timpuri. Chiar daca termeni se identifica pana intr-un punct, profesia despre care vorbim este ceva mai complexa.

Pentru ca dincolo de tuns si barbierit, un stilist face mai mult si face asta in functie de asteptarile, nevoile si dorintele clientului sau clientei care se asaza pe scaunul din salon.

Stilistul este cel care te indruma, te sfatuieste, iti ofera noi perspective in materie de tunsori, de culorile de vopsea care sunt in tendinte si care ti s-ar potrivi si stabileste, impreuna cu tine, care este coafura potrivita pentru un eveniment sau altul.  

Stilistul este, intr-adevar, si cel care te va tunde, vopsi sau coafa, in functie de motivul pentru care ai ajuns la salonul lui.

Abilitati necesare

Hair Stylist
Hair Stylist

Abilitati necesare pentru a deveni hair stylist. Dexteritate cat cuprinde si acuitatea vizuala as spune eu ca sunt poate cele mai importante calitati ale unui stilist bun. Pentru ca, ne place sau nu, omul ala are foarfece in mana si va taia parul tau cu ele.

Asa ca… daca ajungi acolo, ar trebui ca motricitatea lui, mai ales cea fina sa fie extrem de dezvoltata, iar ochiul suficient de format cat sa nu trebuiasca sa te retusezi acasa, in oglinda… sau sa nu mai ai ce retusa si sa porti sapca toata vara.

E nevoie de un simt al formei si al volumelor, dar si de un simt cromatic foarte bine dezvoltat. Stilistul are nevoie sa gaseasca o combinatie perfecta de culori pentru ca tu, clienta, sa fii multumita de cromatica finala. Iar aceasta cromatica trebuie sa fie in acord cu forma fetei, cu varsta, cu stilul tau general si, daca mergi la un eveniment, cu tinuta pe care o vei purta.

Citeste si: Cum sa devii scenograf. Abilitati, studii necesare, salariu

Simtul artistic nu trebuie sa ii lipseasca unui stilist si nici cunostintele legate de noile tendinte in materie de tehnica de tuns, tunsori si, de ce nu, cromatica si vopsea… lucrurile se schimba repejor si in domeniul asta si nu iti doresti sa pici pe mana cuiva care foloseste produse invechite sau tehnici de pe vremuri…

Nu vreau sa uit de bunele abilitati de comunicare si de relationare pentru ca vei lucra cu oamenii, iar oamenii care iti vin la salon pot fi extrem de dificili si greu de multumit. Asa ca abilitatile astea te pot ajuta in a-i castiga de clienti si a ti-i fideliza.

Studii necesare

Cursuri hairstylist
Cursuri hairstylist

Ce cursuri trebuie sa faci pentru a deveni hair stylist. Din fericire, piata abunda in furnizori de formare profesionala si acestia vin cu oferte care mai de care. Este important sa alegi o scoala autorizata si care sa iti ofere, dincolo de cunostintele de baza, si ceva baza practica pentru ca este o profesie destul de practica.

Apoi, dupa ce ai pus mana pe diploma, fa tot posibilul sa intri intr-un salon cat mai bun. Si acolo, convinge-i pe oamenii aia ca meriti sa fii lasat sa tunzi, vopsesti sau sa coafezi. Orice experienta iti este de folos.

Nu uita sa te perfectionezi in permanenta…mergi la cursuri si ateliere la care vin stilisti cu ceva nume si experienta si fura meserie de la ei. De fapt, fura meserie de la oricine iti pare ca stie ce face.

Salariu hair stylist

Hair stylist
Hair stylist

Cat castiga un hair stylist. Ca in orice profesie, depinde de experienta, dar si de zona in care iti desfasori activitatea. Daca te angajezi intr-un salon ca debutant, sunt sanse mici sa prinzi un contract cu salariul minim pe economie sau orice tip de contract care iti aduce bani, dar include si plata unei chirii pentru scaunul pe care il folosesti.

E treaba ta sa iti aduci si fidelizezi clientii. Daca reusesti sa faci asta, adica sa fii destul de bun si implicat, atunci iti poti deschide propriul salon si, evident, banii vor fi mai multi, iar beneficiile mai mari.

Tine cont ca un salon deschis intr-un oras mai mare sau intr-un cartier cu pretentii va percepe costuri mai mari clientilor si atunci e rost de mai multi bani si pentru stilist. Plus ca sunt ceva bani care sunt oferiti, mai mereu, de clientii generosi… ei bine, intr-un salon pretentios, banii astia pot fi foarte frumosi.

Poti lucra, de asemenea, intr-un teatru sau intr-o televiziune si acolo banii pot fi frumosi. Doar ca drumul este lung si anevoios pana acolo si chiar va trebui sa confirmi ca locul tau este acolo.