Cum sa devii fizioterapeut si cat poti castiga lunar
Cum sa devii fizioterapeut si cat poti castiga lunar

Cum sa devii fizioterapeut si cat poti castiga lunar


Cum sa devii fizioterapeut. Fizioterapia este o profesie medicala, care necesita studii superioare si o calificare in aceasta specializare. In plus, fizioterapeutul realizeaza activitati specifice in baza unei recomandari a unui medic specialist. Misiunea lui este fie de a promova si mentine sanatatea, fi de a trata anumite boli, in baza unui diagnostic medical.

Ce este fizioterapia?

Sedinta fizioterapie
Sedinta fizioterapie

Pentru ca sunt multi care confunda profesia de fizioterapeut cu cea de kinetoterapeut sau considera ca cele doua sunt acelasi lucru, trebuie sa stii ca desi par inrudite, ele se diferentiaza prin mai multe aspect.

Asadar, daca fizioterapia este recomandata pentru diminuarea durerilor, dar si pentru tratarea unor probleme aparute la nivelul oaselor, pielii sau chiar la nivel respirator, avanda ca rol principal dezvoltarea, mentinerea sau reabilitarea unor functii locomotorii, kinetoterapia este o terapie prin miscare, prin gimnastica medicala sau de recuperare.

Este adaptata fiecarui pacient si presupune efectuarea unui set de exercitii cu diferite accesorii. Kinetoterapia are ca scop imbunatatirea mobilitatii si functionalitatii pe anumite zone ale corpului sau ca parte a recuperarii dupa o accidentare. Cele doua abordari pot fi recomandate de medic atat impreuna, cat si separat, pe rand, in functie de nevoile pacientului.

Citeste si: Cum sa devii operator call center de acasa

Concret, fizioterapia este utila in ameliorarea unor afectiuni medicale localizate la nivelul oaselor, tesuturilor moi si a articulatiilor, in reumatism, dureri de gat si spate, scolioza, dureri de umeri sau in ameliorarea herniei de disc.

Tot fizioteraopia este utila in tendinite, in sindromul de tunel carpian sau in ameliorarea entorselor si a fracturilor. Fizioterapia este recomandata in ameliorarea dificultatilor locomotorii secundare unui atac vascular-cerebral sau in scleroza multipla si boala Parkinson.

Si, poate nu stiai, dar tot fizioteraopia este recomandata in ameliorarea unor suferinte din boli respiratorii, precum BPOC sau fibroza chistica. Fizioterapia are un rol important in recuperarea postoperatorie, mai ales in traumatismele serioase, survenite in urma accidentelor.

In fine, ca orice forma de miscare, are si un rol important in prevenirea apaitiei unor afectiuni, fiind deosebit de utila in prevenirea atrofiei musculare, mai ales la persoanele care, din varii motive, sunt imobilizate la timp o perioada lunga de timp.

Ce face un fizioterapeut

Exercitii fizioterapie
Exercitii fizioterapie

Asadar, acum ca am stabilit ce este fizioterapia si unde isi gaseste locul, trebuie sa stii ca fizioterapeutul are o fisa de post care include tratarea pacientilor prin metode de antrenament fizic si tonifiere musculara.

Fizioterapeutul indruma pacientul in efectuarea exercitiilor de recuperare fizica si de respiratie. Tot el asista pacientii in practica sezutului de scaun, a statului in picioare, a mersului si a altor miscari.

Fizioterapeutul prescrie si conduce exercitii pentru coloana si pentru torace, dar si pentru brate si picioare, pentru articulatii si grupe de muschi, pentru tendoane si chiar pentru anumite vase de sange.

Citeste si: Cum sa iti organizezi bugetul pentru a fi pe plus

In plus, el recomanda exercitii de recuperare dupa diverse interventii chirurgicale si este cel care sprijina persoanele care au suferit arsuri sa isi recupereze mobilitatea si motricitatea pe zonele afectate.

Fizioterapeutul foloseste diverse tipuri de terapie printre care hidroterapia, terapia cu caldura, masajul sau terapia cu ultrasunete pentru a obtine rezultatele scontate.

El monitorizeaza permanent starea pacientului si progresul acestuia si mentine legatura cu medicul curant pentru ajustarea terapiei.

Abilitati

Fizioterapeut
Fizioterapeut

E o profesie delicata, in care este nevoie de multa rabdare si empatie…doar se lucreaza cu persoane aflate in suferinta.

Asadar, un fizioterapeut bun comunica bine atat cu pacientul sau si apartinatorii acestuia, cat si cu medicul curant.

Citeste si: Cum sa devii brancardier. Salariu, abilitati, studii

Sigur, nu este usor sa lucrezi cu oameni aflati in suferinta care vor rezultate rapide si care se frustreaza cand acestea intarzie sa apara. Asadar, ai nevoie de o buna rezistenta la stres, la efort fizic si o buna capacitate de adaptare la situatiile noi.

Trebuie, totodata, sa fii un fin observator pentru a nu scapa progresele pe care pacientul tau le face, oricat de mici ar fi acestea.

Nu in ultimul rand, trebuie sa poti lucra in echipa, deoarece zona asta de recuperare medicala este o munca de echipa.

Studii necesare pentru a deveni fizioterapeut

Fizioterapie sedinta
Fizioterapie sedinta

Profesia este reglementata de legea 229/2016, care spune ca poti exercita aceasta profesie daca esti membru al Colegiului Fizioterapeuților din România, daca beneficiezi de o autorizatie de libera practica eliberata si avizata anual de catre aceasta institutie.

In plus, este necesar sa participi la cursuri de formare continua, in primul an de profesie trebuie sa aduna 30 de credite de educatie continua pentru a putea continua.

In ceea ce priveste studiile, trebuie sa stii ca ai nevoie de o diploma de licenta in fizioterapie sau in aceasta specializare la orice facultate de educatie fizica si sport sau in balneofiziokinetoterapie si recuperare.

Pana la eliberarea diplomei de licenta, poti profesa utilizand o adeverinta de absolvire pe care o emite facultatea la care ai fost inmatriculat.

Cat castiga un fizioterapeut

Salariu fizioterapeut
Salariu fizioterapeut

Nu se poate spune ca e un salariu fix, valabil in orice conditii. Suma de bani pe care o vei primi depinde de zona in care muncesti, de experienta ta si de institutia pentru care vei lucra, daca este in mediul privat sau la stat.

Un fizioterapeut debutant va primi undeva in jur de 2.000 de lei, cu sanse sa ajunga la 2.300 daca prinde un astfel de post in Bucuresti.

Sunt si vesti bune, in sensul ca este o profesie cautata si astfel, odata cu trecerea anilor, poti castiga chiar si 2.000 de euro lunar.

Desigur, un astfel de post este la mare cautare si in afara tarii si daca stapanesti o limba straina de circulatie internationala si esti tentat sa lucrezi in strainatate, trebuie sa stii ca salariul tau va pleca de la 2.000 de euro, daca ai putina experienta, si poate sari de 7.000 de euro lunar, daca esti un fizioterapeut implicat si cu experienta.