Cum sa iti organizezi bugetul pentru a fi pe plus
Cum sa iti organizezi bugetul pentru a fi pe plus

Cum sa iti organizezi bugetul pentru a fi pe plus


Cum sa iti organizezi bugetul. Poate ti s-a intamplat si tie macar o data sa nu stii pe ce s-au dus banii si la finalul lunii sa iti dai seama ca ai cheltuit mai decat decat ai castigat. Nu e tocmai in regula, pentru ca prima regula a unui ca cheltuielile sa nu depaseasca incasarile, venitul pe care il ai.

Cateva idei despre cum sa iti organizezi bugetul

Cum sa iti organizezi bugetul
Cum sa iti organizezi bugetul

Cum sa iti organizezi bugetul. Intai vin chestuielile fixe, facturile, pe care trebuie sa le platesti in fiecare luna pentru a evita sistarea unui serviciu sau adaugarea unei penalitati de plata.

Dupa cum am spus, aici intra facturile la gaze, lumina, telefon mobil, cablu si internet, intretirea si chiria, daca este cazul si rata la banca.

Apoi sunt cheltuielile flexibile care includ banii pentru mancare, produse de curatenie si ingrijire, iesirile in oras si vacantele sau concediile.

In ultima categorie sunt cheltuielile care se refera la impozite si asigurari, care nu sunt platite lunar, ci anual sau trimestrial.

O alta posibilitate de a-ti organiza bugetul este Regula 50/30/20. Potrivit acesteia, 50% din venitul tau, adica din salariu, este reprezentat de nevoile tale. Sunt incluse aici chiria, intretinerea, utilitatile, asigurarea, transportul si vizitele la supermarket.

Citeste si: Cum sa faci o succesiune. Acte necesare si taxe notariale

30% din venit se vor duce catre dorintele pe care lei ai. Aici intra actiunile care te relaxeaza, care ofera calitate vietii pentru ca aceste cheltuieli aduc starea de bine. Actiunile fac parte din planul: cum sa iti organizezi bugetul!

Iesirile cu prietenii, concediile, filmele sau concerte si cumparaturile intra in aceasta categorie. Aceste cheltuieli nu sunt neaparat necesare, asa cum sunt cele pentru nevoile personale, dar ne ajuta sa ne simtim bine.

Mai raman 20% din salariu, bani care se vor duce catre plata datoriilor si catre economii. Creditele bancare, banii pe care i-ai imprumutat de la cunostinte sau familie intra in aceasta clasa de cheltuieli. Ideal ar fi ca, dupa ce tragi linie, sa ramana o suma de bani astfel incat sa iti faci un mic cont de economii.

Desigur, toate aceste cheltuieli pot fi facute intr-un tabel, atat in categoriile mari din care fac parte, cat si individual astfel incat sa ai o imagine clara asupra veniturilor, chiar si a banilor care pot veni pe neasteptate, si a cheltuielilor…

Sfaturi pentru a iti controla bugetul

Calcul cheltuieli
Calcul cheltuieli

Acum ca am stabilit pe ce se duc banii, pentru a te sigura ca ii controlezi mai bine si nu ii mai arunci pe nimicuri, poti incerca diverse metode. Iata cum sa iti organizezi bugetul mai bine.

Una dintre ele este sa scoti banii de pe card si sa ii organizezi in plicuri. Atentie! Este important sa nu depasesti sumele alocate si sa poti pune deoparte pentru economiile viitoare.

Citeste si: Cum sa obtii somaj tehnic si care sunt conditiile

O alta varianta este sa aloci sumele de bani pentru fiecare saptamana a lunii. Poti face asta impartind banii pentru cheltuielile curente si o suma de bani pentru alte cheltuieli.

Daca depasesti suma alocata cheltuielilor curente, te poti imprumuta din cealalta categorie, dar nu din sumele alocate urmatoarei saptamani.

Poti folosi si metoda cont dedicat… prin care sa pastrezi pe card doar banii alocali cheltuielilor curente.

Daca tot am ajuns aici, nu ar strica sa iti faci un cont de economii separat…in care lunar, in ziua salariului sa virezi o suma de bani. Asigura-te ca suma este cuprinsa intre 10 si 30% din salariu. O suma mai mica de 10% este frustranta, iar una mai mare de 30% poate pune in pericol traiul tau zilnic.

Cum sa iti organizezi bugetul. Cateva idei care ti-ar putea fi de ajutor

Idei despre cum sa iti organizezi bugetul
Idei despre cum sa iti organizezi bugetul

Cum sa iti organizezi bugetul. Prima dintre ele ar fi sa iti prioritizezi cheltuielile. Plata facturilor, a chiriei si intretinerii sunt astfel de prioritati. Apoi, banii ar trebui sa mearga pe mancare, produse de curatenie si de ingrijire a casei.

Iesirile in oras cu prietenii sunt placute, dar nu sunt prioritare, motiv pentru care, daca traversezi o perioada mai putin fasta, poate ar fi o idee sa mai raresti astfel de mici bucurii.

Te sfatuiesc sa iti organizezi un buget pentru situatii de urgenta sau neprevazute in care sa pui ceva bani in fiecare luna. Atentie! Acest buget nu este sinonim cu un cont de economii, desi, de multe ori…cele doua tind sa fie asimilate.

In fine, fondul asta se refera la vizite nedorite la medic si investigatii sau reparatii prin casa, de genul robinet stricat la baie, usa stricata, masina de spalat stricata… lucruri de care ai nevoie si care nu suporta amanare.

Contul de economii se refera mai degraba la banii pe care ii tii fie pentru a-ti face la un moment dat o bucurie, adica sa pleci in cencediul din Maldive la care visezi de mult timp, fie sa traiesti din acesti bani daca ramai fara venituri.

Sa stii ca oamenii care se pricep la finante spun ca banii pentru zile negre ar trebui sa vina din fondul de urgenta, nu din cel de economii.

Citeste si: Cum sa iti iei concediu sabatic si ce reprezinta exact

Gandeste-te la o metoda eficienta de a economisi bani, indiferent care este aceast. Doar asa inveti cum sa iti organizezi mai bine bugetul. Unii prefera sa tina banii cash in casa in cutii sau plicuri, banii aia de care nu s-ar atinge pentru nimic in lume dar pe care prefera sa ii aiba la dispozitie in caz ca se intampla ceva.

Altii se orienteaza pe piata bancara si aleg un cont de economii care sa li se potriveasca. Sigur, poti opta pentru un fond privat de pensii… e si asta o modalitate de a tine banii pentru viitor.

O alta idee este sa te gandesti la potentiale surse secundare sau suplimentare de venit. Inchiriaza spatiile de care nu ai nevoie si transforma pasiunile in surse de venit.

Iti place sa gatesti, atunci fa conserve pentru toamna si vinde-le… o mica afacere care nu implica multe acte, nici cheltuieli foarte mari, dar care pot contribui cu ceva bani la bugetul tau anual.

Desigur, treaba cu organizarea bugetului nu este deloc usoara si nici prietenoasa. Inainte de a organiza banii, sfatul meu este sa iti listezi cheltuielile. Vei fi surprins cati bani merg lunar pe nimicuri care nici macar nu iti fac viata mai buna sau mai frumoasa.