Cum sa devii educatoare. Educatoarea este mai degraba ca o a doua mamă pentru copii. Ii preia inca de cand sunt mititei si ii pregateste pentru scoala, asigurandu-se ca obtin achizitiile verbale, logice si psihomotorii. E o profesie vocationala, care necesita multa rabdare, dar si dragoste pentru cei mici.
Ce trebuie sa faca o educatoare?
Trebuie sa stii, inca de la inceput, ca postul asta e inedit. Aduce multa bucurie in suflet, dar si multe provocari. Printre altele, o educatoare va amenaja, dar va si delimita, cu grija si responsabilitate spatiul de joaca si spatiul de invatare, astfel incat prichindenii sa stie foarte clar in ce zona sunt si ce activitate ii asteapta.
Tot in fisa postului se afla redactarea unei planificari anuale a activitatilor desfasurate cu cei mici. planificarea asta se va face in baza programei aprobate de Ministerul Educatiei si reprezinta o programare a activitatilor pe zile, saptamani, semestre.
Evident, aceasta planificare este implementata de educatoare, care va coordona tot ce se intampla la grupa de prescolari, atat activitatile de invatare, cat si pe cele de joaca si de relaxare ale celor mici.
Citeste si: Cum sa devii DJ la radio. Abilitati, studii necesare, salariu
Tot sarcina educatoarei este sa monitorizeze evolutia fiecarui copil si, acolo unde apar probleme, sa discute cu parintii si sa solicite interventia unui psiholog, daca este cazul. Evident, pe timpul fiecarei zile trebuie sa se asigure ca fiecare copil se simte bine, participa la activitati sau la jocurile propuse si ca este, in permanenta in siguranta.
Este inclusa in fisa postului si comunicarea cu parintii, esentiala chiar la varste atat de mici si oferirea de feedback cu privire la achizitiile realizate si la evolutia fiecarui copil, atat din punct de vedere cognitiv, cat si emotional, relational.
Desigur, chiar daca fiecare educatoare este responsabila de copiii din grupa ei, o buna colaborare intre toti membrii echipei din gradinita este esentiala pentru buna desfasurare a activitatii. Educatoarea trebuie sa colaboreze si cu ingrijitoare, personalul cabinetului medical, dar si cu psihologul gradinitei, daca acesta exista.
Abilitati necesare pentru a fi educatoare
Ai nevoie de muuulta rabdare pentru a termina cu bine o zi la gradinita. Copiii sunt foarte solicitanti, plini de energie si curiosi. Asa ca ai nevoie de multa energie, sa tii pasul cu in descoperirea lumii care ii inconjoara. Poate pentru tine pare banal, dar pentru ei totul este nou si au nevoie de rabdare, intelegere, empatie si multa seriozitate.
Fii sincera cu cei mici si ofera-le explicatii pe care sa le poata intelege si care sa le ofere informatiile de care au nevoie pentru tot restul vietii.
Este necesar sa fii o fire responsabila, sa ai atentie distributiva si prezenta de spirit pentru ca, oricat de atenta ai fi, se pot intampla mici accidente.
Citeste si: Cum sa devii manipulant de marfa. Salariu, studii si abilitati necesare
O buna educatoare comunica foarte bine atat cu copiii, cat si cu parintii si bunicii acestora. Asta inseamna, pe de o parte, o buna dezvoltare a limbajului, cat si posibilitatea de a te adapta la situatiile neasteptate care pot sa apara in procesul de comunicare.
Educatoarea este o fire pozitiva, mereu cu zambetul pe bune si o vorba buna pentru cei mici.
Chiar daca trebuie sa manifesti empatie si intelegere, este mai mult decat util sa fii ferma. Copiii au nevoie sa inteleaga cine ia deciziile in sala de clasa.
In plus, o buna educatoare are nevoie de o cultura generala solida, dar si de o creativitate foarte buna. As mai adauga ca trebuie sa aiba o voce calda si sa spun povesti ca nimeni alta.
Studii necesare pentru a deveni educatoare
E o profesie cu multe satisfactii, dar si multe provocari. Daca iti doresti cu adevarat si vrei sa lucrezi cu prescolarii, un prim pas este sa urmezi cursurile unui liceu cu profil pedagogic. Candva, treaba asta era mai mult decat suficienta.
Acum, insa profesia asta de educatoare e mai bine vazuta daca are in spate o diploma de licenta la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, evident, la Stiintele Educatiei.
In ultima perioada au inceput sa apara diverse cursuri de formare pentru educatori, cursuri cu o durata de cateva luni. Asigura-te ca institutiile care le ofera sunt acreditate, dar si ca nu le faci degeaba. Eu n-as merge pe filiera asta.
Dupa ce termini facultatea poti merge sa dai examen de titularizare astfel incat sa poti sa te angajezi in invatamantul de stat. Ai nevoie de cel putin 7 pentru a te titulariza pe post, numai ca, dupa asta, vei avea nevoie si de grade didactice… daca vrei sa ramai in invatamant.
Gradele didactice, II si I, sunt cele care iti asigura evolutia in cariera si, de ce sa nu o spunem, si cresterile salariale. Sunt examene care se sustin la ceva timp de la intrarea in invatamant, la fel ca si definitivatul, iar probele de concurs sunt stabilite de Ministerul Educatiei.
Trebuie sa mai stii ca definitivarea in invatamant cuprinde doua etape. Prima dintre ele este eliminatorie si se desfasoara la sediul inspectoratul scolar in timpul anului de stagiu practic.
Concret, se refera la o evaluare a activitatii desfasurate la gradinita, a portofoliului profesional si sustinerea a doua activitati, de tipul inspectiilor la grupa. Cea de-a doua etapa, finala, presupune sustinerea unui examen scris.
Apoi, gradul II poate fi obtinut la patru ani de la definitivarea in invatamant, dupa sustinerea mai multor probe. Este vorba despre o inspectie scolara specializata si alte doua curente, derulate pe parcursul celor patru ani, dar si sustinerea unui test din metoda specialitatii.
Dupa aceea, va trebui sa mai dai o proba orala din pedagogie. Aceste testari ale cunostintelor se vor face in baza bibliografiei agreate de Ministerul Educatiei. Esti pregatita sa devii educatoare?
Gradul II poate fi obtinut, daca activitatile didactice sunt limitate sau supendate, asa cum a fost cazul in pandemie, daca ai o vechime de patru ani si daca promovezi cel putin doua inspectii scolare- sustine si in mediul virtual, dar si o proba scrisa din didactica specialitatii, pedagogie si psihologie.
Citeste si: Cum sa devii asistent maternal. Salariu, abilitati necesare
Gradul didactic I este cel mai important. Acesta se poate obtine la patru ani de la gradul II, prin promovarea unui colocviu de admitere – acestea se sustine in baza unei tematici si a unei bibliografii, apoi a unei inspectii scolare speciale, precedata neaparat de doua inspectii scolare curente in cei patru ani si a unei lucrari metodico-stiintifice pe care candidatul o realizeaza cu sprijinul unui coordonator impus de institia competenta. Evident, ultima proba este sustinerea acestei lucrari in fata unei comisii.
De ceva timp, daca obtii titlul de doctor in domeniul de studiu si ai patru ani vechime la catedra, de la obtinerea definitivarii, pot primi direct gradul I.
In plus, daca la definitivat sau la gradul II ai obtinut media 10, te poti prezenta la examenul de gradul II, respectiv de gradul I cu un an mai devreme decat perioada prevazuta in lege, adica la trei ani, in loc de patru.
Toate aceste examene sunt prevazute in Legea Educatiei, iar detalii gasesti pe site-ul Ministerului, cel care publica si metodologia sustinerii acestor evaluari si examene.
Ce salariu poti obtine ca si educator
Salariul unei educatoare depinde foarte mult de mediul in care alegi sa lucrezi. Cele din gradinitele private sunt mai mari decat cele oferite de gradinitele publice si sunt negociate, bineinteles cu angajatorul.
In sistemul public, un salariu de debutant este undeva in jurul salariului mediu net pe economie….si, imi spunea cineva ca un debutant in invatamantul de stat nu poate primi mai putin de 2600 de lei.
Este important sa mai stii ca obtinerea definitivatului, dar si a gradelor iti vor aduce mai multi bani la salariu. Sa spunem ca un educator cu gradul I castiga peste 4300 lei lunar…in invatamantul public.