Cum sa devii DJ la radio. Abilitati, studii necesare, salariu
Cum sa devii DJ la radio. Abilitati, studii necesare, salariu

Cum sa devii DJ la radio. Abilitati, studii necesare, salariu


Cum sa devii DJ la radio. Radioul ramane unul dintre mirajele copilariei si adolescentei multora dintre noi. Si, probabil ca multi dintre noi, ne-am dorit sa fim ca oamenii de acolo, ale caror voci si interventii ne faceau zilele mai frumoase.

Ce face un DJ sau un moderator de emisiune la radio?

DJ la radio
DJ la radio

DJ-ul sau moderatorul de emisiune este cel care, practic, face emisiunea posibila. De cele mai multe ori, mai ales la emisiunile de nisa, este cel care isi alege play-list-ul si se asigura ca fiecare melodie se va auzi asa cum trebuie on air. Tot el va mixa melodiile astfel incat trecerea dintre ele sa nu fie brusca si mai lina.

Se ocupa si de inserturile publicitare, dar si de inserturile din jurnalele de stiri. Tot DJ-ul este cel care se asigura ca prezentatorul stirile se va auzi pe radio.

De multe ori, DJ-ii sunt cei care inregistreaza spoturile radio. Tot ei realizeaza mici interviuri in cadrul emisiunilor moderate. Au diversi invitati alaturi de care discuta pe teme variate si de inteles la momentul respectiv.

DJ-ii sunt si imaginea postului de radio si tot ei sunt responsabili cu diverse aparitii in mass-media si in Social-Media.

Abilitati necesare DJ la radio

Abilitati necesare DJ la radio
Abilitati necesare DJ la radio

Abilitati necesare DJ la radio. Cred ca in primul rand trebuie sa fii genul un pic jovial, deschis, caruia ii place sa se expuna, ii plac oamenii si se simte bine printre ei.

Apoi este necesar sa fii foarte ancorat in realitate. Cumva, indiferent de nisa radiolului la care lucrezi, trebuie sa citesti stirile si sa stii ce se intampla in jurul tau, zi de zi. Poate ca nu toate interventiile vor veni cu genul acesta de informatii, dar tot trebuie sa te pui la punct.

O voce buna si o dictie si mai buna. Da, ne plac vocile oamenilor de la radio, insa nu toti sunt inrestrati cu vocea perfecta, care ne mangaie auzul. Unii urmeaza cursuri de dictie atat pentru a emite corect sunetele si a pronunta cat mai bine cuvintele, cat si pentru a putea interpreta, precum actorii, mesajul pe care il au de transmis.

Trebuie sa fii un bun cunoscator al muzicii… si cand spun asta nu ma refer doar la tendintele actuale, ci si la evolutia ei de-a lungul timpului… macar pe zona asta moderna…

Citeste si: Cum sa devii cameraman. Studii necesare, salariu si abilitati

Trebuie sa fii deschis catre informatie si nou. Nu vei avea cum sa detii toate informatiile de care ai nevoie, asa ca nu ar strica sa te informezi. Internetul face aceasta misiune mult mai usoara decat cea pe care o aveau DJ-ii in anii ’90, de exemplu.

Ar fi o idee la fel de buna sa te pricepi bine la o limba straina, daca vrei sa devii DJ la radio. Nu doar pentru ca cele mai multe dintre cantece sunt, in engleza, ci si pentru ca asa poti prelua informatiile de pe site-urile din afara sau poti vorbi in engleza cu un invitat…Cine stie, poate ajungi fata in fata cu muzicianul tau preferat… n-ar strica sa te descurci la o astfel de intalnire…

Cred ca dincolo de talentul pe care il ai sau nu, multe dintre calitati pot fi educate. Important este sa iti placa radioul si sa fii o fire deschisa, vorbareata, plina de viata. Parca nimeni nu vrea sa auda o voce adormita la radio… la prima ora a zilei.

As mai adauga ceva… poate chiar printre cele mai importante calitati ale unui Dj este spontaneitatea… altfel, s-ar putea ca ascultatorii tai sa auda doar…liniste. Da, cumva, trebuie sa te descurci in orice situatie, sa te adaptezi si ca gasesti cuvintele potrivite pentru a iesi din incurcatura.

Studii necesare moderator de emisiune la radio

Studii necesare moderator de emisiune
Studii necesare moderator de emisiune

Teoretic, sa fii DJ la radio tine mult de zona de jurnalism. Asadar, in unele cazuri, DJ-ii urmeaza o facultate de jurnalism si apoi se axeaza pe radio, pentru ca asta le place. Dar nu este musai.

Cunosc oameni, DJ-i la radio care au studii superioare, dar in alte domenii. Unii in comunicare, de exemplu, dar si oameni care au absolvit filologia, limbi straine sau Conservatorul. Asa cum am auzit DJ-i fabulosi care nu au studii superioare, dar care se descurca mai mult decat onorabil.

Citeste si: Cum sa devii asistent maternal. Salariu, abilitati necesare

Acum gasesti pe piata si ceva cursuri, la institutii acreditate, care te invata cum sa devii DJ de radio. Iti ofera si cateva ore practice in formare, astfel incat sa inveti si aspectele tehnice ale meseriei, insa, din experienta cunoscutilor mei, te adaptezi la locul de munca.

Unii intre furnizorii de cursuri iti ofera si posibilitatea de a inregistra vocea si de a o pastra intr-o banca de voce, din care, ulterior, agentiile de publicitate isi pot alege vocea care se potriveste cel mai bine cu mesajul pe care il au de transmis.

Ce salariu are un DJ la radio

Salariu DJ radio
Salariu DJ radio

Salariul este diferit in functie de nivelul de experienta, de ceea ce poti face concret, de segmentul orar in care este emisiunea ta si de zona in care practici aceasta meserie.

Daca lucrezi la un post local mai mic, atunci salariul tau va fi undeva pe la 1.500 de lei. Un post radio ceva mai mare pluseaza niste bani in plus, nu multi, pana pe la 1.700-1.800 de lei. Stiu ca pare putin, insa gandeste-te ca programul tau de lucru va fi de 3-4 ore zilnic… chiar daca ai un contract de munca norma intreaga.

Pe de alta parte, la un post de radio din Bucuresti, unul national, salariile sunt ceva mai mari…ca si asteptarile, de altfel. Sigur, banii vor fi negociati de fiecare in parte cu angajatorul, insa un DJ la un post de radio central, cu emisie la nivel national, se duce spre 2.500-3.000 de lei.