Cum sa devii cosmeticiana. Studii, abilitati, salariu
Cum sa devii cosmeticiana. Studii, abilitati, salariu

Cum sa devii cosmeticiana. Studii necesare, abilitati, salariu


E aproape imposibil ca cineva sa nu fi auzit de profesia de cosmeticiana, indiferent ca vorbim de femei sau de barbati. Pentru ca, indiferent de sex, grija pentru aspectul fizic e din ce in ce mai mare si… destul de… la moda. Asadar, profesia de cosmeticiana e la mare cautare si veniturile… pot fi pe masura… cu putin efort.

Ce face mai exact o cosmeticiana

Tratament cosmetic
Tratament cosmetic

Nu stiu cat de simpla ti se pare profesia asta, dar nu este asa deloc. Implica relationarea cu oameni, de diferite tipologii, unii mai prietenosi, altii cu asteptari nerealiste si, poate, mai putin politicosi. Asa ca prima sarcina a unei cosmeticiene este sa isi primeasca clientii si sa se asigure ca acestia se simt bine in salon.

Apoi, este important sa le ofere informatii legate de programul salonului, acreditari si aprobari, dar si cu privire la serviciile oferite.

Sigur, trebuie sa examineze tenul clientului si sa stabileasca, impreuna cu acesta care este cel mai bun tratament si cele mai bune produse, in functie si de posibilitatile financiare ale acestuia.

Citeste si: Cum sa devii asistent maternal. Salariu, abilitati necesare

Staful meu este sa fie atenta si sa solicite informatii cu privire la anumite sensibilitati sau boli dermatologice care pot influenta tratamentul.

Printre responsabilitatile principale ale unei cosmeticieni se numara indepartarea parului nedorit, curatarea tenului si efectuarea baii de aburi, masajele cosmetice, pregatirea cremelor faciale adaptate specificului si nevoilor fiecarui client, testarea de produse cosmetice noi, informarea clientului cu privire la terapia tenului, dar si asigurarea stocurilor de produse necesare in munca de zi cu zi.

In plus, cosmeticiana se va asigura ca respecta normele de igiena si sanitare in salon, dar si curatenia la locul de munca. Tot ea este responsabila de buna functionare a echipamentelor, dar si de colectarea deseurilor rezultate din diverse proceduri.

Abilitati necesare pentru a avea un job de cosmetician

Abilitati cosmeticiana
Abilitati cosmeticiana

Dincolo de aspectele tehnice ale profesiei, aspecte pe care le vei descoperi la cursuri, ai nevoie de calitati personale pentru a putea performa in domeniul frumusetii.

In primul rau, trebui sa comunici cat mai bine cu clientii tai. Asa cum am spus, fiecare om este diferit si vei avea tot felul de clienti, unii mai simpatici, altii mai dificili, iar tu va trebui sa te faci fata tuturor. Ajuta-i sa se simta bine in salonul tau, fii prietenoasa si asculta ce au de spus.

Citeste si: Cum sa devii fizioterapeut si cat poti castiga lunar

Dexteritatea este necesara pentru ca misiunea ta este una extrem de migaloasa, de fina si atunci ai nevoie sa iti misti cu usurinta mainile si sa fii foarte indemanatica.

Desigur, nu e tocmai o abilitate, dar e o conditie necesara. Cosmeticiana trebuie sa fie ea insasi foarte curata, sa respecte normele sanitate si de igiena si sa nu sufere de boli dermatologice transmisibile.

O alta calitate necesara este simtul artistic. De multe ori, mai ales clientele, iti vor cere sfaturi legate de machiaj si este necesar sa ai ochiul format si sa oferi cele mai bune sfaturi.

Studii necesare pentru a deveni cosmeticiana

Studii cosmeticiana
Studii cosmeticiana

Nu oricine poate deveni cosmeticiana sau, mai bine spus, nu oricine va ajunge sa faca bani din asta. Este o profesie care presupune finalizarea unei scoli acreditate si, de ce nu, a mai multor cursuri de perfectionare. E si un domeniu cu multe schimbari, cu produse noi, tehnici noi, pe care o cosmeticiana trebuie sa si le insuseasca.

Asadar, formarea implica o parte teoretica si una practiva. Sunt invatate notiuni care tin de tonifiere, demachiere, masaj facial, epilare, pregatirea tenului pentru diverse proceduri. Apoi, tot in cadrul formarii, se va invata cum se face analiza tipului de ten, ce sunt concentratele active, dar si notiuni despre cremele si mastile faciale.

Citeste si: Cum sa devii operator call center de acasa

Concret, in cadrul celor 1080 de ore de scolarizare, dintre care 720 sunt pregatire practica, o cursanta va invata cum sa aleaga singura produsele cosmetice in functie de tipul de ten, care sunt aparatele si ustensilele utilizate, dar si care sunt principalele reguli de machiaj.

Abia dupa finalizarea acestor cursuri vei primi un certificat de calificare profesionala in baza caruia poti profesa. Toata scoala dureaza undeva in jur de sase luni si trebuie sa fii foarte atenta la numarul de ore, pentru ca unele scoli ofera doar anumite module, care nu iti ofera dreptul legal de a profesa.

Ce salariu are o cosmeticiana

Cosmeticiana
Cosmeticiana

Salariile nu sun neaparat foarte mari, cel putin nu la inceput de drum. O cosmeticiana debutanta castiga undeva in jur de 1.500 – 2.000 de lei. Se adauga, evident, si micile atentii primite de la clientele multumite, dar si banii pe care ii poate obtine in afara salonului in care este angajata.

In cazul in care vorbim despre o cosmeticiana cu experienta, atunci salariile vor creste. Se va lucra mai mult in regim de comision si va obtine cel putin 40% din incasarile salonului.

Exista si posibilitatea de a sustine anumite companii de produse si de a face bani si din vanzarea unor astfel de produse de intretinere. Un venit total care poate ajunge la 1.000 de euro lunar.

Sfatul meu este ca, inainte de a apela la serviciile unei cosmeticiene, sa faci o vizita medicului dermatolog pentru a te asigura ca nu suferi de boli ale pielii si ca totul este in regula pentru a urma diverse tratamente sau proceduri dermatologice.