Cum sa devii cameraman. Studii necesare, salariu si abilitati
Cum sa devii cameraman. Studii necesare, salariu si abilitati

Cum sa devii cameraman. Studii necesare, salariu si abilitati


Cameramanul sau operatorul de imagine este cel care capteaza imaginile de la un eveniment, pe care mai apoi le utilizeaza pentru a realiza un montaj. Fie ca vorbim despre stiri, reportaje sau despre munca de cameraman de platou si, de ce nu, de cameraman la evenimentele private, profesia asta e din ce in ce mai cautata.

Ce face un cameraman

Cameraman
Cameraman

Asa cum am spus, se ocupa de imagine. Trebuie sa stii ca, desi profesia e una, te poti specializa in diverse domenii. Sigur, un operator de imagine care merge pe teren, la stiri, are nevoie de aceleasi calitati ca un cameraman de platou, insa trebuie sa se miste mult mai repede. Pe de alta parte, si cei care lucreaza pe platotourile filmelor sunt tot cameramani, dar misiunea lor este un pic diferita, la fel si maniera in care isi obtin cadrele.

In fine, este de retinut ca operatorul de imagine capteaza imagini pentru stiri, reportaje, emisiuni TV, productii cinematografice, productii publicitare, transmisii live ale unor evenimente politice, culturale sau sportive sau filmeaza in cadrul unor evemimente private, personale cum sunt majoratele, nuntile sau botezurile.

Trebuie sa stii ca misiunea unui cameraman nu este deloc simpla. De multe ori lucreaza sub presiunea timpului, trebuie sa se miste foarte repede- mai ales cameramanii de stiri si sa obtina imagini de calitate, imagini brute, care apoi pot fi montate in stiri sau reportaje.

Citeste si: Cum sa fii un lider bun si ce trebuie sa stii

Sunt importante cadrele, felul in care alegi sa incadrezi imaginile, dar si reglarea sunetului, a luminii si a „albului‟, astfel incat imaginea sa nu se duca spre nuante de albastru- cand nu sunt corect adaptate la lumina sau spre rosu- cand sunt „arse‟.

Dincolo de lucrurile care tin de tehnica in sine, de notiunile teoretice si de cunoasterea camerelor de filmare, este importanta viziunea fiecarui cameraman…de fapt, chiar asta va face diferenta intre un material comun si unul care merge la sufletul publicului.

Cameramanii lucreaza in baza unui contract individual de munca sau a unui contract de colaborare- dupa caz, la institutii media precum televiziunile. Trebuie sa mai stii ca, in functie de experienta, de pregatire si de viziunea pe care o ai poti lucra fie ca operator de imagine – si atunci, sarcina ta este sa filmezi sau poti lucra ca director de imagine – caz in care te vei implica in procesul de creatie, ci lucrezi in grupurile de montaj, supraveghezi si vii cu idei de montaj.

Sigur, in baza unui contract de colaborare poti lucra pe anumite proiecte cu televiziunile, cu studiorile de film sau cu diverse site-uri carora le poti vinde imaginile tale de la evenimente.

Bineinteles, iti poti deschide propria firma de evenimente si sa te ocupi exclusiv de filmarea evenimentelor private sau poti colabora cu unele case de productie in filmarea de videoclipuri muzicale. Si agentiile de publicitate au nevoie de cameramani pentru filmarea spoturilor…

Abilitati pentru a deveni operator de imagine

Camera video
Camera video

Abilitati pentru a deveni cameraman. As incepe cu nevoia de ochi buni. Si cand spun asta, nu ma refer la abilitatea de a vedea bine. Da, conteaza si asta, dar important este ce anume vezi intr-un cadru, ce alegi sa filmezi, care sunt cadrele care transmit cel mai bine viitoarea poveste.

Apoi, este necesar sa comunici foarte bine cu echipa ta. Daca mergi pe teren, intr-o echipa de stiri, vei lucra alaturi de un reporter care, desigur, va veni cu sugestii de cadre…e si povestea lui. Are nevoie de tine pentru stand-up-uri si alte transmisiuni live, si…buna comunicare in cadrul unei echipe chiar se simte.

Ai rabdare, fii empatic, dar nu te lasa coplesit de ceea ce filmezi. Mai ales daca vei lucra la stiri, vei vedea oameni in situatii limita, oameni care au pierdut pe cineva drag sau si-au pierdut agoniseala de o viata.

Citeste si: Cum sa devii operator call center de acasa

Ai rabdare cu ei si arata-le ca le intelegi suferinta, insa tu esti acolo pentru a filma o stire. Din propria mea experienta…iti spun ca multi dintre ei inteleg si chiar te sprijina in demersul tau.

Pentru a fi cameraman mai ai nevoie de o buna forma fizica, mai ales daca faci munca de teren, dar si rezistenta la stres…pentru ca e o profesie solicitanta.

Desigur, trebuie sa te adaptezi foarte usor la conditiile in care vei lucra si sa te coordonezi bine astfel incat filmarea ta sa aiba lumina, sunet si cadre corect filmate.

Ai nevoie de abilitatile tehnice care sa-ti permita sa folosesti corect echipamentul si de multa creativitate si capacitatea de a improviza…pentru ca, de multe ori, lucrurile nu sunt ceea ce pareau la inceput.

Trebuie sa te stapanesti in situatii limita… si vei vedea multe astfel de imagini…sa te adaptezi din mers, mai ales la evenimentele in desfasurare si, as mai spune eu, sa ai atentie distributiva pentru ca vei merge la evenimente la care si viata ta poate fi pusa in pericol daca nu esti atent pe unde mergi si ce faci.

Studii necesare pentru a deveni cameraman

Studio
Studio

Sa stii ca am intalnit cameramani foarte buni care au invatat meseria asta de la alti colegi cu experienta. Conteaza mult sa ai viziune, sa iti formezi ochiul si sa iti placa sa faci asta pentru ca multe lucruri tehnice la inveti din mers, iar pe cele teoretice le vei intelege mai bine in practica.

In esenta, pentru profesia de cameraman nu sunt necesare studii superioare, dar asta nu inseamna ca nu poti merge la o facultate de profil sa iti iei diploma. Chestia asta te-ar putea ajuta daca vrei sa te angajezi la o televiziune mai mare sau intr-un studio de film sau, de ce nu, sa castigi mai multi bani. Desi… toata lumea cere proba practica si acolo poti arata de ce esti in stare.

Poti opta pentru un curs sau o scoala de imagine film/TV si te sfatuiesc sa alegi una acreditata. In plus, este important sa cunosti notiunile care tin  de realizarea imaginii in interior si in exterior, in conditii de zi sau de noapte, de soare sau de ploaie.

Citeste si: Cum sa obtii somaj tehnic si care sunt conditiile

Te mai ajuta sa stii cum functioneaza camerele de fimat si sa intelegi notiunea de stire, reportaj, emisiune TV, scenariu sau sinopsis. N-ar strica sa inveti foarte bine programele de editare si montaj video, dar si o limba straina pentru ca…niciodata nu stii ce oportunitate de lucru poate veni dintr-o alta tara.

Desigur, daca visezi la un post de director de imagine sau iti doresti sa lucrezi intr-un studio cinematografic, treaba se schimba. Vei avea nevoie de o diploma in arte, la sectia de imagine de film si televiziune de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica – UNATC… Mare grija, aici nu se intra chiar usor!

Apoi, este recomandat sa urmezi diferite cursuri si specializari care sa iti perfectioneze tehnica si sa pastrezi un portofoliu cu realizarile tale.

Ce salariu are un cameraman

Salariu cameraman
Salariu cameraman

Nu exista o suma exact despre care sa vorbim ca si salariu pentru un cameraman. Depinde foarte mult de mediul in care lucrezi. Sigur, salariul intr-o televiziune locala este undeva pe la 1.700-2.000 de lei, iar intr-o televiziune mai mare, poate pleca de la 2.500 de lei… depinde si de experienta ta, de ce poti face si cat de bine negociezi.

Asa cum am spus, poti lucra ca operator imagine la evenimente private si, pentru o nunta sau un botez poti cere chiar si 1.000 de euro… poate chiar mai mult daca oferi si procesarea ulterioara a imaginii.

Nu stiu care sunt sumele vehiculate la studiourile de film, insa tind sa cred ca si acolo, salariile sunt mai mari. Cred, insa ca o mai degraba o colaborare pe anumite proiecte, decat ceva din care poti trai zi de zi. Pana la urma, in Romania nu cred ca se filmeaza atat de multe filme.