Cum sa obtii somaj tehnic si care sunt conditiile
Cum sa obtii somaj tehnic si care sunt conditiile

Cum sa obtii somaj tehnic si care sunt conditiile


Cum sa obtii somaj tehnic. In ultimul an, starea de urgenta si apoi starea de alerta care au dat peste cap viata fiecaruia dintre noi, s-a tot vorbit despre somajul tehnic. Multi dintre angajatori, mai ales cei din domeniile profund afectate la izolarea la domiciliu a populatiei, au ales aceasta metoda pentru a-si mentine afacerile si angajatii.

Cum sa obtii somaj tehnic si care sunt conditiile – Cuprins:

Ce este somajul tehnic

Somaj tehnic
Somaj tehnic

Somajul tehnic este reglementat legal, prin Legea 53/2003 din Codul Muncii. El nu prespune incetarea relatiilor de munca dintre angajator si angajat, ci doar suspendarea activitatii angajatilor pe o perioada de timp bine determinata.

Este important sa iti spun ca, de cand cu pandemia, este in vigoare si OUG 30/2020 care ofera mai multe beneficii angajatilor, protejand mai bine interesele acestora. Asadar, ar fi util sa stii cum sa obtii somaj tehnic.

Chiar si asa, pandemie sau nu, somajul tehnic este decis unilateral de angajator, iar angajatul doar semneaza un document prin care ia la cunostinta aceasta modificare. Trebuie sa mai stii ca angajatorul nu este obligat sa suspende toate contractele de munca, ci poate alege sa mentina in activitate o parte dintre angajati.

Cum sa obtii somaj tehnic

Cum sa obtii somaj tehnic
Cum sa obtii somaj tehnic

Sunt mai multe variante in care functioneaza somajul tehnic. Prima dintre ele este reprezentata de reducerea programului de munca. O varianta aici ar fi reducerea de la 5 la 4 zile de lucru, daca perioada in care se ia masura somajului tehnic depaseste o luna. Desigur, drepturile salariale ale angajatului vor fi reduse corespunzator…

Decizia este luat de angajator, comunicata angajatilor si transmisa in Revisal cu o zi inainte de producerea in sine a modificarii.

Dosarul depus de angajator trebuie sa contina decizia comunicata angajatilor, un document care sa ateste ca avut loc o consultare cu sindicatul – daca acesta exista, un referat pentru justificarea si motivarea deciziei si hotararea pentru reducerea temporara a activitatii.

Citeste si: Cum sa iti iei concediu sabatic si ce reprezinta exact

Cum sa obtii somaj tehnic. O alta situatie in care se acorda somajul tehnic este suspendarea contractelor de munca. Asa cum am spus, asta nu inseamna incetarea relatiilor de munca, asa ca angajatul nu va avea dreptul sa solicite si sa primeasca somajul propriu zis.

In aceasta situatie, in care angajatii nu desfasoara nicio activitate de lucru, ei beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza pe care il incasau. Acesta este somajul tehnic pe care l-am vazut aplicat in pandemie.

Angajatii nu se vor prezenta la munca, iar aceasta masura nu se poate aplica daca timpul de lucru a fost redus la 4 zile.

In tot acest timp, sunt calcuate, retinute si virate impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, mai putin contributia asiguratorie pentru munca.

Cum sa obtii somaj tehnic. Este important sa mai stii ca daca vor fi acordate si alte indemnizatii, precum cele pentru trecerea temporara in munca sau carantina, ori cele asimilate salariilor, atunci se aplica un impozit, in conformitate cu prevederile legale.

Citeste si: Cum sa devii grefier. Ce studii iti trebuie si ce salariu poti obtine

Si aceasta decizie trebuie comunicata angajatilor si inregistrata in Revisal. Angajatii raman la dispozitia angajatorului pentru reluarea activitatii, cand acest lucru este posibil. Un astfel de dosar va contine decizia comunicata angajatilor, hotararea de intrerupere a activitatii, dar si un referat care sa justifice si sa motiveze decizia luata.

In fine, somajul tehnic pe care il stim din pandemie a fost reglementat prin OUG 30/2020 si pentru a putea fi acordat, angajatorul trebuia sa intrerupa partial sau total activitatea in baza certificatului de urgenta si sa arate ca activitatea a fost redusa din cauza pandemiei de COVID-19 si este in imposibilitatea de a plati salariile.

Cel mai important avantaj pe care somajul tehnic il aduce angajatului, dincolo de timpul liber pe care acesta il are, se refera la faptul ca desi salariul sau este diminuat la 75%, el ramane angajat pe toata perioada unei situatii extreme, asa cum a fost pandemia de COVID-19.

Pe de alta parte, angajatorul are avantajul de a-si diminua cheltuielile cu plata salariilor si de a-si pastra angajatii.

Conditii clare pentru angajatori, in pandemie

Somaj in pandemie
Somaj in pandemie

Cum sa obtii somaj tehnic. in perioada pandemiei. Ti-am spus care sunt conditiile in care angajatii au putut beneficia de somajul tehnic in perioada pandemiei. Daca ele nu sunt indeplinite, atunci somajul tehnic este platit de angajator.

In plus, OUG 30/2020, asa cum am spus, stabileste clar obligatii pentru angajator.

Astfel, acesta nu mai este obligat sa mentina raporturile cu munca timp de cel putin 6 luni de la incetarea somajului tehnic.

Angajatorii au obligatia de a depune certificatul de situatie de urgenta eliberat de la Ministerul Economiei si lisa salariatilor care beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic. Ambele documente pot fi trimise prin e-mail.