Cum sa devii agent de paza. Atributii, atestat, studii, salariu
Cum sa devii agent de paza. Atributii, atestat, studii, salariu

Cum sa devii agent de paza. Atributii, atestat, studii, salariu


Cum sa devii agent de paza sau de securitate. Ce trebuie sa faca un astfel de agent, care sunt atributiile acestui post de munca, ce atestat ai nevoie, care sunt studiile necesare. Afla si ce salariu poti obtine pentru un astfel de loc de munca.

Ce face un agent de paza sau de securitate

Agenti securitate
Agenti securitate

Agentul de paza sau de securitate este resposabil cu mentinerea sigurantei unor bunuri sau a unor oameni si, desi ni se poate parea o profesie, extrem de simpla, sunt necesare unele calitati speciale si conditii pentru a putea profesa in domeniu.

Este util sa iti spun ca te poti angaja direct la o companie sau prin intermediul unei societati de paza si protectie, ca si agent.

Daca alegi prima varianta, atunci vei lucra fie ca paznic, portar sau la punctul de control, in functie de decizia angajatorului tau. Avantajul acestei variante este ca poti ajunge seful sau coordonatorul formatiei de paza si atunci, atributiile tale se vor schimba fiind de a organiza si controla activitatea de paza a echipei tale.

Citeste si: Cum sa devii mecanic auto. Salariu, studii, cursuri si abilitati

Trebuie sa mai stii ca vei putea beneficia de arme, asa cum stabileste Politia, si ca, acestea nu sunt arne letale sau de foc, acestea intrand intr-un regim special de avizare.

In cel de-al doilea scenariu, vei lucra ca angajat al unei firme de paza si vei putea alege  fie paza obiectivelor, bunurilor si valorilor, fie paza transporturilor de bunuri si valori, fie paza si protectia personala, adica sa fii garda de corp.  

Trebuie sa mai stii ca un agent de paza poate avea program de 8 ore, dar si ture de cate 12 cu 24 libere. In plus, daca esti garda de corp, atunci vei fi la dispozitia persoanei pe care o protejezi, iar programul va fi destul de neregulat.

Ce atributii si responsabilitati are agentul de paza

Agent de paza
Agent de paza

Cred ca din ce ai citit pana acum ai inteles ce are de facut un agent de paza. Sarcina lui de baza este paza si integritatea obiectivelor, bunurilor, valorilor sau persoanelor pe care le are in paza.

Responsabilitatile agentului de paza includ cunoasterea foarte buna a obiectivului, mai ales a punctelor sale vulnerabile. E important pentru a putea preveni incidente.

Totodata, este treaba agentului de paza sa permita accesul in obiectivul sau doar persoanelor avizate, in baza unor regulamente interne si a unor proceduri bine puse la punct, care pot include prezentarea de legitimatii de serviciu, ordin de serviciu sau apelarea persoanelor la care cei care solicita accesul spun ca trebuie sa ajunga.

Este important sa stii ca agentul de paza are dreptul de a opri si de a legitima persoanele pe care le banuieste ca au comis infractiuni in incinta obiectivului. In plus, acestea trebuie predate Politiei impreuna cu bunurile gasite asupra lor si care fac obiectul retinerii si a cercetarii pe care o va derula Politia.

Totodata, intra in resposanbilitatea agentului de paza sa isi anunte superiorii si pe seful unitatii cu privire la evenimentele petrecute in timpul sau de lucru.

Citeste si: Cum sa devii educatoare. Abilitati, cursuri, studii, salariu

Totodata, in cazul unui incendiu sau al unei calamitati, un agent de paza trebuie sa se implice in actiunile de stingere/ salvare sau evacuare de persoane. Desigur, trebuie sa anunte si la 112. Nu in ultimul rand, este important sa mentina confidentialitatea.

Garzile de corp sunt responsabile cu mentinerea sigurantei persoanei care i-a fost incredintata. In plus, trebuie sa se asigure ca acesteia nu ii sunt amenintate integritatea corporala, sanatatea si bunurile.

In plus, daca survine un accident, este datoria garzii de corp sa salveze beneficiarul serviciilor sale.

Este foarte important ca garda de corp sa isi cunoasca foarte bine atributiile si sa nu si le depaseasca, indiferent de solicitarile beneficiarului.

Desigur, garda de corp anunta Politia cu privire la orice infractiune si poate participa, alaturi de autoritati la prinderea si imobilizarea unor suspecti.

Indiferent de zona in care vei activa, daca te decizi sa urmezi o astfel de cariera, te sfatuiesc sa ai mare grija in ceea ce priveste retinerea persoanelor, chiar si a celor care au comis infractiuni. Nu de alta, dar doar Politia si Jandarmeria au dreptul sa retina persoane, iar o astfel de fapta poate fi considerata penala in anumite conditii, fiind lipsire de libertate. Mare grija!

Abilitati necesare agent de paza

Agent de securitate
Agent de securitate

Profesia de agent de paza este una in care atentia sporita la detalii, o forma fizica buna si capacitatea de a lucra in conditii de stres sau de a rezolva conflicte sunt calitati care nu pot lipsi niciunui candidat.

Este necesar ca, pe langa aceste calitati, viitorul agent de paza sa fie o persoana calma, calculata mai degraba decat impulsiva, un fin observator si sa aiba o buna orientare in spatiu si memorie vizuala buna.

Citeste si: Cum sa obtii un cazier judiciar. Acte necesare

Desigur, ca in orice profesie, abilitatile de comunicare sunt binevenite, insa aici mi se pare mai important ca agentul de paza sa poata citi cat de cat oamenii. Daca ai de-a face cu cineva care incearca sa fure, nu strica sa iti dai seama ca ascunde ceva sau minte, nu?

Mai sunt necesare rabdarea, o sanatate buna si o forma fizica suficient de buna, abilitatea de a rezolva problemele care apar si de a media conflictele, dar si capacitatea de a calma spiritele.

Este necesar ca agentul de paza sa fie o persoana integra, care sa poata lucra atat singura, cat si ca parte a unei echipe, a unui dispozitiv.

As incheia spunand ca si rezistenta la efort si capacitatea de a lucra pe timp de noapte sunt calitati necesare.

Studii necesare

Agent securitate
Agent securitate

Este o profesie care implica studii medii, dar si o calificare in acest domeniu. Este necesar sa stii ca profesia de agent de paza este reglementata de Legea 333/2003 care vorbeste despre paza bunurilor, valorilor, persoanelor si obiectivelor.

Actul normativ contine detalii precum conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care doresc sa devina agenti de paza, dar si care sunt drepturile, responsabilitatile acestora, precum si sanctiunile pe care le risca daca incalca legile in vigoare.

Asadar, pentru a te putea angaja ca agent de paza trebuie sa fii cetatean roman sau al unui stat din Uniunea Europeana, sa fii major si apt clinic, sa ai cazierul juridic curat si sa detii un atestat profesional de agent de paza, pe care il vei obtine, prin examen, la finalul unui curs de calificare.

Este necesar sa mai stii ca atestatul asta este eliberat de inspectoratul judetean de politie de care apartii. Daca ai fost cadru militar cel putin un an, atunci cursul de calificare nu iti mai este necesar.

Ce salariu are un agent de paza

Salariu agent de paza
Salariu agent de paza

Salariul variaza in functie de angajator, experienta pe care o ai si responsabilitatile din fisa postului.

Trebuie sa stii ca, cel mai probabil, vei incepe cu salariul minim pe economie, dar daca lucrezi ore suplimentare si/sau de noapte, poti beneficia de unele sporuri. Cel putin…teoretic.

Posturile care implica un grad mai mare de risc, cum sunt cele de paza in trasportul de bunuri si valori sau garda de corp vin cu ceva mai multi bani la salariu,

La fel, daca ajungi seful unui dispozitiv de paza, odata cu promovarea vor veni si mai multi bani la salariu.

Sfatul meu este sa cercetezi bine piata inainte de a lua o decizie si sa fii atent ce scrie in contractul tau individual de munca.