Cum sa bei apa in mod corect. Hidrateaza-te corespunzator!
Cum sa bei apa in mod corect. Hidrateaza-te corespunzator!

Cum sa bei apa in mod corect. Hidrateaza-te corespunzator!


Cum sa bei apa in mod corect. Apa este un element esential pentru buna functionare a organismului, iar medicii recomanda un consum de 1.5-2 litri in fiecare zi. Poti opta pentru ape aromate, cu castravete sau menta, sau chiar cu un strop de lamaie, daca simti ca apa simpla nu prea iti face cu ochiul.

Cum sa bei apa in mod corect. Hidrateaza-te corespunzator! – Cuprins:

Cum sa bei apa in mod corect

Cum sa bei apa in mod corect
Cum sa bei apa in mod corect

Trebuie sa stii ca dincolo de cantitatea de apa pe care e bine sa o consumam zilnic, sunt si momente ale zilei in care aceasta e mai bine sa fie bauta. De exemplu, daca esti mare amator de cafea, stii probabil ca aceasta deshidrateaza destul de mult organismul si este important ca langa ceasca de cafea sa pui si un pahar cu apa din care sa bei din cand in cand.

De altfel, asa se recomanda sa bei apa… putin cate putin pentru ca daca bei foarte multa odata atunci se va elimina foarte usor din organism. Un alt sfat este sa iti faci un obicei sa bei apa din cand in cand, cate o inghititura si sa nu astepti sa iti fie sete. Nu de alta, dar setea indica deja deshidratarea organismului.

Nu este recomandat ca, daca nu ai baut 2 litri de apa peste zi, sa incerci sa ii bei seara, pentru ca nu vei face altceva decat sa fortezi rinichii sa proceseze o cantitate mare de apa care, insa, nu isi va atinge menirea de a hidrata organismul. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa bei apa in mod corect.

Este important sa mai stii ca nu doar apa in sine hidrateaza, ci si unele dintre alimentele pe care le consumam. Legumele si fructele sunt bogate in apa. Pepenele si strugurii, de exemplu, dintre fructe, si castravetii si rosiile, dintre legume sunt cunoscute si apreciate pentru aportul de apa pe care il aduc organismului. Atentie, insa, in primele doua cazuri, la aportul de zahar.

Ce apa este bine sa consumi

Apa de la chiuveta
Apa de la chiuveta

Se pune problema si ce apa e mai bine sa consumi. Apa de la robinet, cel putin in unele orase din Romania, este de calitate si nu are vreun iz neplacut. Trebuie sa tii cont, insa, si de conductele prin care trece pana ajunge la tine. De aceea, trebuie sa stii cum sa bei apa in mod corect.

Daca vrei sa fii sigur ca are o calitate mai buna o poti filtra sau o poti fierbe inainte de a o utiliza. Multi dintre medici o recomanda, mai ales celor cu diverse afectiuni renale, in vreme ce altii marjeaza mai degraba pe beneficiile aduse de apa imbuteliata. Au fost, insa, destul de multe cazuri de apa imbuteliata contaminata cu diverse bacterii. Si aici conteaza sursa de unde provine apa si maniera in care ea a fost procesata.

Este imporant sa iti spun ca cei doi litri de apa recomandati zilnic sunt mai degraba pentru sezonul rece, pentru perioadele fara activitate fizica intensa. Daca faci ceva miscare, atunci trebuie sa ai mai multa grija si sa cresti aportul de apa pentru ca prin transpiratie te vei deshidrata.

Cand este bine sa bei apa

Cand este bine sa bei apa
Cand este bine sa bei apa

Cum sa bei apa in mod corect. Sunt multi cei care sustin ca apa bauta pe stomacul gol este deosebit de benefica pentru organism. Asta si pentru ca peste noapte corpul se deshidrateaza si atunci este necesara rehidratarea corpului. Poti pune ceva lamaie in apa pe care o bei pe stomacul gol.

Eu cred ca un pahar, cel mult doua pahare de apa pe stomacul gol sunt suficiente pentru a incepe ziua cu un tonus bun, dar sunt specialisti care spun ca poti bea pana la 4 pahare de apa inainte de micul dejun, conditia fiind sa o bei incet si sa nu simti ca iti creaza disconfort.

Poti bea apa inaintea meselor. Este un obicei care sustine digestia. In plus, apa rece va taia putin din pofta de mancare si vei manca mai putin. Nu te sfatuiesc sa bei apa in timpul meselor pentru ca va ingreuna digestia. Poti gusta putina apa daca mananci alimente cu un gust puternic, de care vrei sa scapi mai repede. De aceea, trebuie sa stii si tu cum sa bei apa in mod corect.

Citeste si: Cum sa scapi de maini crapate si uscate. Remedii naturale

Desigur, pentru a preveni deshidratarea poti bea apa si pe timpul noptii, insa asta va determina trezirea ta peste noapte pentru a merge la toaleta. Ai grija la senzatia de sete pe timpul noptii. De multe ori, poate fi un simptom al diabetului, asadar, nu strica sa te consulti cu un medic daca te trezesti frecvent in timpul noptii cu o senzatia puternica de sete.

Baile sau dusurile fierbinti produs deshidratarea organismului si din acest motiv este recomandat ca, inainte de a intra in baie, sa bei un pahar cu apa. Poti bea si dupa ce iesi din baie, dar ai grija ca apa sa fie la temperatura camerei si nu foarte rece.

Daca simti ca nu bei suficienta apa, tine o sticla de apa aproape de tine cand estei acasa. Vei bea din ea din cand in cand si te vei obisnui sa o consumi. Poti pune zeama de lamaie, frunze de menta sau capsune daca simti