Testul deshidratarii. Cum sa iti dai seama daca ai baut suficienta apa
Testul deshidratarii. Cum sa iti dai seama daca ai baut suficienta apa

Testul deshidratarii. Cum sa iti dai seama daca ai baut suficienta apa


Cum iti dai seama ca ai baut suficienta apa. Fa testul deshidratarii cu ajutorul unei metode simple, dar eficienta. Afla totul despre testul deshidratarii.

Apa in corpul uman

Hidratare
Hidratare

Testul deshidratarii. Apa este principalul constituent al organismului uman. Reprezinta mai mult de jumatate din greutatea corpului la barbatii adulti (adica 60%) si putin peste jumatate la femei (50-55%).

Muschii si creierul sunt compuse aproximativ 75% din apa, sangele si rinichii – in jur de 81%, ficatul aproximativ 71%, oasele in jur de 22%, iar din tesutul adipos aproximativ 20% reprezinta apa.

Cu alte cuvinte, viata oamenilor depinde de apa pentru a supravietui si pentru a functiona, hidratarea fiind vitala pentru functiile de baza ale organismului.

Corpul uman pierde apa prin urinare, prin transpiratie si chiar atunci cand respira. Procesul acesta natural se accelereaza vara, cand temperaturile ridicate favorizeaza transpiratia abundenta sau in timpul unei activitati sustinute cum ar fi sport sau munca de pe camp. Daca nu inlocuiesti repede apa pierduta, te poti deshidrata.

Testul deshidratarii

Testul hidratarii
Testul hidratarii

Daca nu iti dai seama daca organismul tau este hidratat corespunzator, afla ca ai la indemana testul deshidratarii care iti va raspunde imediat la aceasta intrebare, putand sa iei si masuri urgente.

Avantajul testului este ca afli rapid rezultatul si este mult mai usor de realizat fata de cel al urinei, care presupune drumuri multe la toaleta si inspectarea culorii lichidului. Asadar, vei afla daca organismul este sa nu hidratat printr-o simpla ciupitura a pielii.

Testul hidratarii se face apucand pielea ridata de la mijlocul degetelor, acolo unde ele se indoaie. Daca imediat dupa ciupitura pielea revine la normal, inseamna ca esti hidratat. Daca ramane in forma facuta de ciupitura pentru cateva secunde sau mai mult, inseamna ca esti deshidratat.

Acuratetea testului. Cum sa iti dai seama daca ai baut suficienta apa

Apa
Apa

Testul deshidratarii are acuratete foarte mare, plus ca este si mai usor de realizat fata cel la proba de urina care presupune deplasari repetate la toaleta si observarea culorii lichidului (urina de culoare inchisa inseamna deshidratare).

Prin metoda ciupirii pielii, afli in cateva secunde daca organismul tau are suficienta apa. Daca esti deshidratat, pielea continand mai putine fluide decat este normal, va avea nevoie de mai mult timp pentru a reveni la normal dupa ciupitura. Observa, deci, daca dupa aplicarea metodei trec mai mult de doua secunde. Intr-un astfel de scenariu, te confrunti cu deshidratare.

Trebuie sa stii ca testul nu avea acuratate maxima daca este realizat la persoanele tinere. Cei in varsta au pielea mai putin elastica si revenirea la normal este din start mai dificila. Elasticitatea pielii persoanelor de varsta a treia este scazuta cu aproximativ 20% fata de cea a   persoanele tinere.

Citeste si: Cum sa te bronzezi repede si sanatos pentru a pastra bronzul cat mai mult timp

Indivizii deshidratati se pot confrunta cu dureri de cap, lipsa de concentrare si ameteli. De asemenea, o persoana care a pierdut prea multa apa din corp, poate simti si stare de epuizare si/sau somnolenta, gura uscata  si sa aiba o piele lipsita de stralucire, uscata.

Hidrateaza-te, deci, la timp si corect si fii atent la lichidele pe care le alegi pentru a te simti perfect sanatos.

Specialistii atrag atentia ca nu toate bauturile ne hidrateaza organismul asa cum am crede. Sucurile carbogazoase, spre exemplu, nu ne vor hidrata. Nu trebuie uitat nici ca acestea contin foarte mult zahar ce este contraindicat pentru toate categoriile de varsta.

De ajutor in hidratare sunt si sucurile de fructe si legumele, laptele si ceaiurile de plante.

Metode alternative pentru testul deshidratarii

Sticla de apa
Sticla de apa

Testul deshidratarii. Poti afla daca esti hidratat si prin alte metode, cum ar fi testele de urina sau cele de sange pe care le vei face, bineinteles, intr-un laborator de analize medicale, la indicatia medicului.

O alta metoda la care poti apela este testul de urina la domiciliu. Practic vei observa culoarea lichidului. Urina de culoare galbena sau incolora indica de obicei o hidratare adecvata, iar urina inchisa la culoare este un indicator comun al deshidratarii.

Citeste si: Cum sa obtii un nivel optim de umiditate in casa, in functie de temperaturile exterioare

Este bine sa ceri sfatul medicului pentru a te asigura ca nuanta urinei este cauzata de deshidratare si nu este vorba despre o afectiune medicala de care inca nu stii.

Deshidratare poate indica si o cantitate mica de urina, puls anormal sau gura uscata.

Asigura-te ca bei suficienta apa, ori de cate ori iti este sete. Pentru unii oameni, pot fi suficiente mai putin de 8 pahare de apa, pentru altii va fi nevoie de mai mult de 8 pahare in fiecare zi. Asta depinde si de activitatea pe care o desfasori si mediul in care iti petreci ziua.

Indiferent de anotimp, varsta si activitatea pe care o desfasori, poti preveni deshidratarea prin consumul unor cantitati suficiente de apa.