Cum sa alegi apa de baut si care ti se potriveste
Cum sa alegi apa de baut si care ti se potriveste

Cum sa alegi apa de baut si care ti se potriveste


Cum sa alegi apa de baut. Am tot vorbit despre hidratare si despre cat de important este sa te hidratezi corespunzator. Am spus si ca hidratarea in sine se face cu apa si ca, pe undeva, consumul ideal este in jurul a doi litri in fiecare zi.

Cum sa alegi apa de baut si care ti se potriveste – Cuprins:

Cata apa trebuie sa bei in fiecare zi

Cata apa trebuie sa bei
Cata apa trebuie sa bei

Important este nu doar sa consumi cei 2 litri de apa in fiecare zi, ci si cum ii consumi… si aici recomandarea este sa ai la indemana un pahar cu apa din care sa bei din cand in cand, nu sa astepti sa ti se faca sete, deoarece asta inseamna deja deshidratare.

Insa, la fel de importanta este si apa pe care o bei. Iar aici, alegerea apartine fiecaruia dintre noi. Sunt, insa, cateva detalii pe care cred ca e mai bine sa le stii.

Asta daca nu luam in calcul perioadele in care temperaturile sunt foarte ridicate si pe cele in care, prin activitate sportiva sustinuta, cum ar fi alergarea sau exercitiile fizice de la sala, transpiram si atunci necesarul de apa este ceva mai mare. Desigur, asta daca ne dorim ca organismul sa functioneze normal si sa nu avem surprize neplacute.

Cum sa alegi apa de baut

Cum sa alegi apa de baut
Cum sa alegi apa de baut

Asadar, ai la indemana mai multe solutii cand vine vorba despre apa pe care o poti bea. Prima dintre ele este apa de la robinet, insa nu in toate localitatile aceasta, desi teoretic indeplineste standardele de potabilitate, chiar poate fi consumata.

Trebuie sa stii ca aceasta apa provine din panza freatica, din lacuri de acumulare si este tratata, in sensul ca este decantata si filtrata inainte de a fi imbogatita cu ozon si clor, compusi care au menirea sa inlature eventualele contaminari.

Clorul nu este tocmai sanatos pentru sanatate, cel putin pe termen lung si, oricat de tratata si de pura ar pleca apa de la statia de purificare, ea trece printr-o serie de conducte, multe dintre ele vechi si deteriorate pana sa ajunga la tine. Asta inseamna ca poate contine ceva urme de metale grele.

O a doua varianta ar fi sa iti instalezi tu un filtru bun pentru a creste calitatea apei de la robinet, daca vrei sa o bei pe aceasta. Un astfel de filtru nu e cea mai mare investitie, insa e important e sa alegi un dispozitiv de calitate care sa iti asigure o apa ceva mai buna. E o investitie care se amortizeaza in timp.

O alta optiune este sa cumperi apa la PET. E o investitie destul de mare daca tinem cont de cantitatea de apa pe care tu-am recomandat sa o consumi. In plus, simplul fapt de a fi imbuteliata nu ofera garantia unei ape de calitate.

Apa imbuteliata
Apa imbuteliata

Nici apa imbuteliata la butoaie mari nu este cea mai buna optiune. Intai pentru ca nici in acest caz nu poti controla calitatea apei, apoi pentru ca ocupa foarte mult spatiu si apoi pentru ca e incomod de transportat. In plus, filtrele prin care trece apa pana ajunge in paharul tau trebuie curatate periodic, cu mare atentie, pentru ca pot acumula murdarie si bacterii, devenind o sursa potentiala de imbolnavire.

Daca optezi pentru apa imbuteliata, este important sa citesti cu atentie eticheta.  Este esential ca pe aceasta sa fie mentionata sursa apei, adica izvorul din care provine, dar si nivelul de reziduu fix, adica cel de saruri minerale dizolvate si mineralele care predomina in acea apa. Tine cont de mineralele continute.

Daca alegi o apa cu o concentratie mai mare de calciu, adica 150 mg/l, trebuie sa stii ca aceasta te ajuta la cresterea densitatii osoase, fiind utila in diminuarea semnelor osteoporozei si pentru scaderea riscului maladiilor cardiovasculare.

Citeste si: Cum sa faci economie la apa. Sfaturi utile

Pe de alta parte, o apa bogata in magneziu, adica cele cu mai mult de 50 mg/l sunt utile persoanelor cu un stil de viata mai agitat, mereu pe fuga si care sunt predispuse la stres, in vreme de apele sodice, cu un continut mare de sare, de peste 200 mg/l ar trebuie consumate cu grija de persoanele care sufera de boli cardiace sau de hipertensiune. 

Cand cumperi apa imbuteliata ai grija la modul in care se prezinta ambalajul, astfel incat acesta sa nu fie lovit sau deteriorat. Mult mai important este sa ai in vedere etanseitatea recipientului. Verifica si daca sunt pulberi aflate in suspensie pentru ca acestea sunt, de cele mai multe ori, o dovada a faptului ca apa nu a fost depozitata la temperatura corespunzatoare.

Nu uita sa o depozitezi si tu in conditiile mentionate pe eticheta, iar daca apa este imbuteliata in plastic, in niciun caz sa nu o lasi la caldura sau in razele directe ale soarelui, in masina. Nu va mai fi buna pentru consum.