Cum sa faci economie la apa. Sfaturi utile
Cum sa faci economie la apa. Sfaturi utile

Cum sa faci economie la apa. Sfaturi utile


Cum sa faci economie la apa. Facturile din ce in ce mai mari pe care le primim in fiecare luna de la furnizorii de servicii ne determina, mai mult ca oricand, sa gasim si sa implementam cele mai potrivite solutii de economisire. Cum apa este si o resursa epuizabila de care nu ar trebui sa ne batem joc nicicum, ar trebui sa gasim o solutie sa limitam pe cat posibil consumul acesteia.

Cum sa faci economie la apa. Sfaturi utile – Cuprins:

Cum sa faci economie la apa

Cum sa faci economie la apa
Cum sa faci economie la apa

Pentru inceput, iti spun ca in fiecare luna o persoana consuma, in medie, undeva in jur de 7 metri cubi de apa, adica 7000 de litri.

Daca nu ma crezi si ti se pare un consum exagerat atunci trebuie sa stii ca 50 de litri de apa se duc la fiecare spalat de vase la robinet, pentru spalarea hainelor se consuma undeva intre 40 si 70 de litri, spalatul pe maine si pe dinti consuma intre 5 si 15 litri, un dus de cel mult 5 minute pana la 80 de litri, in vreme ce daca te speli in cada, poti consuma pana la 200 de litri de apa.

Asadar, daca vrei sa economisesti apa te sfatuiesc sa verifici daca exista pierderi de apa in vasul de toaleta. Poti face asta daca adaugi putin colorant alimentar in rezervorul toaletei. Daca, fara sa tragi apa, colorantul apare in vas, inseamna ca ai o pierdere de apa care poate deveni semnificativa.

Instalatorii te sfatuiesc sa iti cumperi o toaleta cu doua clapete de actionare pentru ca acestea au un consum reglabil, diferentiat de apa. Primul nivel este recomandat pentru nevoile fiziologice care nu au nevoie de multa apa sau jet puternic pentru a fi eliminate in canalizare, in vreme ce al doilea, pentru cele ceva mai pretentioase.

Daca folosesti un astfel de vas de toaleta, trebuie sa stii ca poti economisi pana la 25.000 de litri de apa in fiecare an. Si asta deoarece o toaleta cu un consum diferentiat va consuma intre 4 si 6 litri de apa, in vreme ce sistemele clasice uitilizeaza 13 litri. Vorbim, in acest fel, de o reducere a consumului de apa cu pana la jumatate.

Tot instalatorii spun ca nu este indicat sa utilizezi toaleta pentru a scapa de diverse gunoaie pentru ca nu este conceputa in acest scop. Dincolo de faptul ca aceste obiecte nu au ce cauta acolo, este nevoie de multa apa pentru impingerea lor catre canalizare si multe dintre ele iti vor distruge, in timp, instalatia.

Asadar, nu arunca servetele demachiante, resturi alimentare si deseuri solide, mortar sau alte materiale de constructie, produse de igiena intima, vata medicinala sau comprese sterile.

Masina de spalat rufe
Masina de spalat rufe

Alege o masina de spalat moderna si economica, indiferent de costuri. Da, este adevarat ca investitia pe care trebuie sa o faci initial este mai mare, insa costurile vor fi amortizate in timp. Opteaza pentru o masina cu incarcare frontala, nu verticala pentru ca acestea din urma consuma cu pana la 100 de litri de apa mai mult intr-un singur ciclu de spalare fata de masina cu incarcare frontala.

Trebuie sa mai stii ca mai toate masinile de spalat moderne au sisteme si functii care iti permit sa reglezi consumul si excesul de apa. Daca vrei sa faci economie la apa cand speli rufele, regula de aur este sa incarci masina complet.

Citeste si: Cum sa economisesti apa cu ajutorul unui economizor

Daca ai posibilitatea investeste intr-o masina de spalat vase pentru ca te va ajuta sa faci economie la apa. Daca nu esti dispus sa faci o astfel de investitie si vrei sa speli vasele cu mana ta, tine cont ca nu este o idee buna sa faci asta sub un jet continuu de apa, ci mai degraba, spun specialistii, pune apa calda si detergent intr-un lighean mai mic, spala vasele pe rand si asaza-le deoparte.

La final, arunca apa murdara si clateste vasele sub jet de apa. Iar daca vasele tale au stat ceva in chiuveta, iar murdaria s-a intarit, lasa-le la inmuiat inainte de a le spala asa cum ti-am spus mai sus.

Cada plina cu apa
Cada plina cu apa

Incearca sa faci mai degraba dus decat baie in cada pentru ca in acest fel vei reduce consumul de apa. Ti-am spus deja ca pentru o baie in cada poti consuma pana al 200 de litri de apa, uneori chiar mai mult, in vreme ce la dus consumul este mai mic. E adeverat, conteaza si cat timp petreci in dus, pentru ca in 8 minute vei consuma undeva in jur de 60 de litri de apa.

Nu lasa apa sa curga la robinet cand te speli pe dinti. Periajul dureaza cel putin 2 minute, timp in care vei pierde aproximativ 12 litri de apa…fara sa ii folosesti in vreun fel. Stomatologii nu sunt de acord cu umezirea periutei inainte de periaj asa ca cel mai bine este sa dai drumul la apa doa cand te clatesti. Nu ai nevoie sa lasi apa sa curga nici cand te barbieresti.

Daca ai o gradina sau ceva plante pe care le ingrijesti, chiar si pe balconul apartamentului tau, gaseste o modalitate de a colecta apa de ploaie pentru a le uda.