Cum sa comercializezi miere de albine in mod legal. Acte necesare
Cum sa comercializezi miere de albine in mod legal. Acte necesare

Cum sa comercializezi miere de albine in mod legal. Acte necesare


Cum sa comercializezi miere de albine. Daca inca nu stiai, pentru a vinde miere in mod legal ai nevoie de anumite aprobari de la autoritati. Iata ce acte sunt necesare si care sunt pasii pentru a putea comercializa mierea de albine. Ce trebuie sa stii daca vrei sa incepi o afacere cu produse apicole.

Cum sa comercializezi miere de albine. Acte necesare – Cuprins:

Cum sa comercializezi miere de albine si de ce aprobari ai nevoie

Cum sa comercializezi miere de albine
Cum sa comercializezi miere de albine

Daca si tu vrei sa achizitionezi stupi de albine si vrei sa stii cum sa comercializezi miere de albine, afla ca primul lucru de care ai nevoie va fi documentul de inregistrare sanitara veterinara pentru activitatile din unitatile cu vanzare directa de produse de origine animala.

Acest document se elibereaza de catre Directia Sanitara Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) la nivel judetean. Daca ai obtinut acest document, dupa asta vei putea vinde miere direct de la locul de producere a produselor primare de catre consumatorul final.

Totusi, medicii veterinari trebuie sa faca anumite verificari inainte de a putea obtine acest document de inregistrare sanitara veterinara.

In primul rand, medicii veterinari trebuie sa se asigure ca apicultorii evita contaminarea produselor atunci cand manipuleaza mierea si produsele agricole, sa verifice ca acestea nu sunt expuse la temperaturi inalte, sa se asigure ca albinele sunt sanatase si ca substantele administrate acestora nu vor afecta calitatea si siguranta produselor pe care le obtin.

Cum sa comercializezi miere de albine. Totodata, mierea de albine produsa trebuie sa indeplineasca anumite conditii de siguranta care sunt pregazute de Reg. CE 178/2002 si criteriile de compozitie din  Anexa II a Directivei 2001/110 CE.

Conform legislatiei, producatorii de miere trebuie sa se asigure ca produsele pe care le comercializeaza nu contin zaharuri exogene sau alte substante interzise, dar nici substante care cu nivel peste limitele legale admise.

Mai mult, producatorii trebuie sa se asigure ca mierea este ambalata in recipiente curate si ca pe eticheta se regasesc toate informatiile prevazute de Directiva 2001/110 CE.

Directiva 2001/110 CE specifica faptul ca in miere nu se poate adauga niciun ingredient alimentar sau aditiv alimentar.

Va trebui respectat si regulamentul CE 1169/2011 privind informarea consumatorilor. Produsele pe care le obtin producatorii de miere trebuie sa aiba inscriptionat un dreptunghi ce va contine inscriptia “unitate de tip stupina”, urmate de literele VA, codul judetului in care au fost produse si numarul de inregistrare sanitara veterinara al stupinei.

Cum sa stabilesti pretul mierii

Fagure de albine
Fagure de albine

Dupa ce te-ai asigurat ca stii cum sa comercializezi miere de albine, va trebui sa te asiguri ca o vinzi si la un pret corect. Pentru asta, va trebui sa iei in considerare anumite aspecte.

In primul rand, trebuie sa cercetezi piata. Afla cu ce pret se vinde miere produsa in aceleasi conditii ca a ta, dar si cu ce pret se vinde mierea in magazine.

Totusi, pe langa faptul ca trebuie sa o vinzi la un pret corect, va trebui sa iti calculezi cu mare atentie si cheltuielile pe care le ai atunci cand produci un kilogram de miere. Vorbim despre costuri de ambalare, de recoltare, de transport, dar si costuri de intretinere ale familiilor de albine.

Citeste si: Cum sa deosebesti un borcan cu miere contrafacuta de un produs natural

Mai poti calcula si cati bani ai castigat in trecut din apicultura, asta daca ai mai facut-o. Gandeste-te si la faptul ca daca vrei sa vinzi mierea intr-un magazin, acestea au un adaos de pana la 50%.

Cum sa comercializezi miere de albine. Bineinteles, timpul tau este foarte valoros, asa ca nu uita nici de cheltuielile pe care le ai pentru a intretine toata aceasta afacere sau cheltuielile pe care le ai daca te duci la diverse targuri pentru a iti putea vinde produsele.

Si inca ceva, daca observi ca se cere un anumit produs, de exemplu miere in fagure, incearca sa te canalizezi pe acesta. Tot timpul exista cerere si oferta, asa ca trebuie sa gandesti afacerea si din acest punct de vedere!