Reteta suprema de ciorba Radauteana. Dupa ce o inveti, o s-o faci saptamanal!
Reteta suprema de ciorba Radauteana. Dupa ce o inveti, o s-o faci saptamanal!

Reteta suprema de ciorba Radauteana. Dupa ce o inveti, o s-o faci saptamanal!


Daca ai ajuns pe pagina aceasta, inseamna ca iti este pofta de ciorba radauteana traditionala si cauti cea mai buna reteta. Ai ajuns unde trebuie, pentru ca iti vom arata cum sa prepari celebra ciorba de pui cu usturoi si smantana. Afla care este reteta suprema!

Pentru cei ce nu stiu, reteta de ciorba radauteana a fost creata de Cornelia Dumitrescu, bucatarul sef al Restaurantului National (fostul local Nordic) din Radauti, in anul 1979. Doamna Dumitrescu se afla in cautarea unei alternative pentru ciorba de burta, pentru ca nu multa lume mananca acel fel de mancare.

Bineinteles, liasisonul (amestecul realizat din smantana, galbenus, otet si usturoi) reprezinta singurele ingrediente care leaga cele doua tipuri de ciorba.

Prima varianta a ciorbei radautene includea carnea de curcan, insa din cauza costurilor destul de ridicate, bucatarul sef a gasit o alternativa mai ieftina si anume carnea de pui. Nu doar cu piept de pui, ci si cu oase, pulpe, aripi, spinari si gaturi de pui. Neaparat cu piele si os!

Reteta suprema de ciorba Radauteana – Cuprins:
Reteta suprema de ciorba Radauteana. Dupa ce o inveti, o s-o faci saptamanal!
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 4-5
Ingrediente
Ingrediente ciorba Radauteana
  • 1 buc. pui intreg sau bucati de carne de pui cu piele si os
  • 4 buc. morcovi
  • 2 buc. radacina patrunjel
  • 2 buc. radacina pastarnac
  • 1 buc. telina
  • 2 buc. ceapa
  • 1 buc. ardei gras sau gogosar
  • 3 lingurite sare
  • 1 lingurita piper boabe
Ingrediente dressing
  • 5 buc. galbenus de ou
  • 500 gr smantana fermentata (minimum 20% grasime)
  • 50 gr faina
  • 6 buc. catei de usturoi (zdrobit)

Reteta ciorba Radauteana. Cum sa o prepari acasa

Reteta ciorba Radauteana
Reteta ciorba Radauteana

Incepeti prin a transa puiul, insa nu uitati sa pastrati oasele si pielea, pentru ca vor da gust bun ciorbei pe care urmeaza sa o preparati. Curatati morcovii, ceapa, radacina de patrunjel, pastarnacul, telina si ardeiul gras. Nu este nevoie sa le tocati, deoarece legumele vor fi scoase ulterior din ciorba.

Intr-o oala mare, asezati bucatile de carne de pui, puneti in jur de 4 litri de apa, dar adaugati si 3 lingurite de sare. Oala se pune la fiert si se asteapta ca totul sa fiarba. Scoateti spuma care se aduna deasupra oalei.

Adaugati toate legumele, piperul negru si acoperiti oala cu un capac. Lasati totul sa fiarba la foc mediu, timp de 45 de minute. Dupa ce au trecut 45 de minute, opriti focul pentru ca acum ne vom ocupa de strecuratul supei care a ramas.

Scoateti legumele si carnea de pui din oala. Daca vi se pare ca a ramas prea putina zeama, puteti sa mai adaugati 1 litru de apa. Asezati oala din nou pe foc.

Citeste si: Cum se gateste ciorba de burta si cat timp trebuie sa lasi carnea la fiert pana elimini mirosul

Puteti alege sa tocati legumele si sa le puneti in oala. Nu este gresit, insa reteta originala facuta de Cornelia Dumitrescu nu spune acest lucru. Dupa ce carnea s-a racit, se dezoseaza. In oala va ajunge doar carnea, nu si pielitele. Pentru a evita uscarea carnii, puteti pune totul intr-un castron si adaugati 1-2 polonice de supa peste ea.

Este momentul sa facem dressing-ul ciorbei asa ca intr-un castron puneti smantana, cele 5 galbenusuri, usturoiul si cele 50 de grame de faina. Amestecati foarte bine compozitia si adaugati treptat 2-3 polonice de supa fierbinte. In acest fel, se evita asa numita branzire a oului.

Turnati amestecul in oala cu supa si amestecati incontinuu. Dupa cateva minute, puteti adauga carnea si zarzavatul (sau ce legume ati decis sa se reintoarca in ciorba radauteana).

Ciorba dumneavoastra este gata! Pentru a o manca, puteti adauga si otet, insa neaparat veti dori si un ardei iute si un pic mai multa smantana. Exact cu se serveste si ciorba de burta! Un pic de piper proaspat macinat este si el binevenit! Pofta buna!