Reteta de sprot prajit. Cum se face si de ce ingrediente ai nevoie
Reteta de sprot prajit. Cum se face si de ce ingrediente ai nevoie

Reteta de sprot prajit. Cum se face si de ce ingrediente ai nevoie


In cazul in care vrei sa faci o reteta rapida de peste prajit, iti recomandam sprotul. Iata cea mai buna reteta de sprot prajit. Cum se face si de ce ingrediente ai nevoie pentru a il prepara. Pentru cei ce nu stiu, sprotul (tata, ciacia sau cecea) este un peste marin mic cu dimensiuni de 8-16 cm, car traieste in Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Adriatica si Oceanul Atlantic.

Sprotul traieste in carduri, are un corp alungit, acoperit cu solzi si caduci. Se hraneste cu crustacee planctonice, depune icre pelagice primavara si vara ori pe tot parcursul anului in apropierea coastei. Conform cercetatorilor, sprotul are calitati nutritive deosebite si poate face minuni pentru sistemul imunitar uman.

Este bogat in substante hranitoare si acizi grasi, extrem de benefice organismului. Si mai interesant este faptul ca sprotul are un numar redus de calorii. Nu trebuie sa fii doctor in nutritie pentru a observa beneficiile consumului de peste.

Reteta de sprot prajit. Cum se face si de ce ingrediente ai nevoie – Cuprins:
Sprot prajit
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 1
Ingrediente
Ingrediente sprot prajit
  • 1 kg sprot
  • 1 lingurita sare
  • 200 gr faina
  • 200 gr malai
  • ulei pentru prajit

Cum sa faci sprot prajit

Sprot prajit
Sprot prajit

Primul pas in prepararea sprotului este curatarea, asa ca rupeti capul pestisorilor si indepartati intestinele. Totodata, trebuie sa indepartati si solzii micuti si moi, iar daca o sa frecati cu degetele, veti vedea ca se curata imediat. Dupa ce i-ai curatat, clatiti foarte bine cu apa. Bineinteles, puteti sari peste partea cu curatarea pestelui de intestine, daca nu aveti nicio problema in a le manca.

Dupa ce pestisorii au fost curatati, este momentul sa amestecam faina cu malaiul. Pestele se tavaleste foarte bine prin acest amestec, apoi se scutura usor.

Intre timp, pregatiti tigaia si puneti uleiul. Focul trebuie sa fie iute, pentru ca pestisorii se var praji bine doar la ulei incins.

Citeste si: Cum sa condimentezi pestele si care sunt secretele din Delta Dunarii

Sfatul nostru este sa nu puneti o cantitate mare de pestisori de prima data, testati 2-3 sa vedeti daca temperatura uleiului este buna. Dupa aceea, puteti sa puneti o cantitate mai mare, insa mare atentie pentru a nu ii ingramadi.

Fiecare serie de sprot va dura 4-5 minute pentru a se praji. Unde mai pui ca acestia nici nu trebuie intorsi pe toate partile.

Dupa ce s-a prajit, sprotul trebuie pus intr-o sita pe care ati captusit-o cu servetele de hartie. Excesul de ulei trebuie indepartat.

Sprotul prajit se serveste cu paine sau mamaliga. Pentru cei ce vor mai mult, pot incerca si un mujdei de usturoi sau un sos pe baza de iaur, usturoi si putina sare. Bineinteles, berea rece de dupa masa, este obligatorie!