Cum sa combati focul bacterian la gutui si ce tratamente sa folosesti
Cum sa combati focul bacterian la gutui si ce tratamente sa folosesti

Cum sa combati focul bacterian la gutui si ce tratamente sa folosesti


Cum sa combati focul bacterian la gutui. Cand sa aplici tratamentele si ce produse ar trebui sa folosesti pentru pomii fructiferi din livada ta. Ce trebuie sa stii despre aceasta boala si care este cauza.

Cum sa combati focul bacterian la gutui si ce tratamente sa folosesti – Cuprins:

Ce este focul bacterian si cum sa identifici un atac

Focul bacterian la gutui
Focul bacterian la gutui

Focul bacterian este una dintre cele mai periculoase boli pentru gutui, asa ca ar trebui sa acorzi o foarte mare atentie si sa inspectezi atent pomii fructiferi. Boala are la baza o bacterie pe nume Erwinia amylovora si a fost „importata” din Statele Unite ale Americii.

Focul bacterian la gutui poate afecta o pomii fructiferi in lunile mai si iunie, insa va stagna atunci cand este canicula. Totusi, boala va reaparea in lunile septembrie si octombrie.

Dupa cum spuneam, trebuie sa te uiti atent si sa inspectezi pomii fructiferi pentru a te asigura ca nu exista un atac al acestei bacterii care favorizeaza focul bacterian.

Primele simptome le poti observa la inflorescente, care au un aspect palit sau ars, atunci cand vine primavara. Florile vor capata o nuanta rosiatica sau se vor brunifica.

Citeste si: Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici

Bacteria isi va extinde atacul si pe frunze sau lastari, unde vom vedea ulceratii care au o nuanta de la alb si galben la rosu inchis sau chiar brun. In acelasi timp, se observa si aparitia unui mucus bacterian, la nivelul scoartei.

Urmatorul pas este sa vedem focul bacterian la gutui, mai exact pe fructele verzi, pe suprafata carora vor aparea zone necrotice. Ulterior, fructele afectate se vor brunifica.

Boala se poate transmite destul de usor intr-o livada, deoarece insectele, vantul sau pasarile pot contribui la acest lucru. Totodata, boala se poate transmite atunci cand folosesti uneltele pentru taierea pomilor bolnavi.

Cum sa combati focul bacterian la gutui. Tratamente

Tratament foc bacterian gutui
Tratament foc bacterian gutui

Cum sa combati focul bacterian la gutui. Pomii fructiferi afectati de focul bacterian arata ca si cum ar fi fost parjoliti, de aici si numele bolii. Exista cazuri cand o livada intreaga se usuca din cauza acestei boli, asa ca ar trebui sa stii si care sunt tratamentele preventive.

Primul lucru pe care il putem face atunci cand observam ca focul bacterian a atacat gutuiul este sa taiem ramurile afectate, cat mai departe de locul afectat. Este indicat sa faci taierea la aproximativ 30 de centimetri sub ramura afectata. Nu uita sa sterilizezi uneltele folosite pentru taiere si sa distrugi ramurile prin ardere.

Citeste si: Cum sa combati focul bacterian la par si ce tratament aplici

Legat de tratamentele preventive, se vor aplica stropiri cu produse cuprice precum Triumf 40 WG, Champ 77 WG, Coprantol Duo (Badge WG) si Cuproxat Flowable (Kupferol).

Tratamentele pentru focul bacterian la gutui se aplica in perioada de vegetatie, inainte si dupa aparitia bolii. Bineinteles, stropirile se vor aplica imediat dupa fiecare ploaie.

Mai este nevoie si de un tratament care va fortifica sistemul de aparare al plantei, iar pentru acest lucru vom folosi Aliette 80 WG. Stropirile se fac in faza de buton alb si la scuturarea petalelor.

Pentru prevenirea focului bacterian se mai poate folosi Regalis Plus sau Luna Care 71.6 WG.