Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici
Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici

Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici


Cum sa combati focul bacterian la mar. Ce tratamente trebuie sa aplici si in ce perioada, pentru a te asigura ca productia nu va fi compromisa. Afla si cum sa identifici un atac al focului bacterian la pomii fructiferi din livada ta.

Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Foc bacterian. Ce este si cum identifici un atac la mar

Foc bacterian la mar
Foc bacterian la mar

Focul bacterian la mar. La baza acestei boli sta bacteria Erwinia amylovora, iar in cazul in care nu stiai, focul bacterian poate afecta destul de grav o livada de meri.

Cele mai afectate soiuri de mar sunt urmatoarele: Golden delicious, Mutsu, Golden delicious Reinders, Pink lady, Cripps Pink, Evelina, Pinova, Fuji, Gala, Ida Red, Granny Smith, Jonagold, Jonathan, Rome Beauty si Braeburn.

Ar trebui sa stii ca atacul focului bacterian va fi destul de agresiv atunci cand vorbim despre pomi tineri, adica cei cu o varsta cuprinsa intre 1 si 8 ani. Acestia se pot usca, daca atacul a fost unul puternic.

Citeste si: Tratament afide la mar. Cum sa combati paduchii verzi

Poti observa un posibil atac al focului bacterian atunci cand florile marului se ofilesc si se usuca. Totusi, acesta este doar incepului, deoarece bacteria va trece la lasteri, care se vor ofili si se vor brunifica.

Chiar si fructele mici vor fi atacate de focul bacterian, asa ca cele afectate vor capata o culoare bruna. Lastarii si frunzele atacate capata o culoare verde-inchisa sau maro-inchis si iau un aspect de umed, ca si cum ar fi proaspat plouate.

Marul arata ca si cum ar fi fost parjolit de foc, de aici si numele bolii de foc bacterian. Pomii fructiferi au nevoie de tratamente cu fungicide, iar daca nu actionezi rapid, marul se poate usca.

Cum sa combati focul bacterian la mar. Tratamente

Focul bacterian la mar
Focul bacterian la mar

Cum sa combati focul bacterian la mar. Inainte de toate, trebuie sa indepartezi ramurile afectate. Dezinfecteaza uneltele inainte si dupa taiere, iar apoi distruge ramurile prin ardere. Taierile se fac la 30 cm mai jos de locul in care marul a fost afectat.

Ideal, este sa aplici marului tratamentele preventive, pentru a preveni focul bacterian. Poti folosi Aliette 80 WG, pentru ca o stropire cu acest produs are ca scop fortificarea sistemului de aparare al marului.

Tratamentul se face in fenofaza de buton roz, iar apoi la scuturarea petalelor. In cazul in care au cazut precipitatii, tratamentele trebuie reluate la 3 zile dupa cel anterior. Ca o alternativa, se poate folosi Luna Care.

Frunze mar atacate de foc bacterian
Frunze mar atacate de foc bacterian

De asemenea, focul bacterian la mar poate fi prevenit folosind Regalis Plus. De mentionat faptul ca preventia va incepe inca de la sadirea pomilor, asa ca mare atentie la ce distanta se planteaza pomii. Poti afla mai multe in acest articol (dau eu link).

De mentionat faptul ca si albinele pot raspandi aceasta boala intr-o livada. Asadar, daca detii si stupi, ar fi bine sa ii tii la o distanta destul de mare de livezi, pentru a limita raspandirea bacteriei.

Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada

Va mai recomandam tratemente cu produse cuprice (Funguran OH 300 SC / Kocide FLOW), inainte de inflorit. Totodata, este indicat sa faci un tratament cu produse cuprice si inainte de caderea frunzelor.

Ce tratament aplicam atunci cand pomul e afectat de focul bacterian? Ei bine, poti stropi pomii cu urmatoarele produse: Chorus 50 WG, Zeamă bordeleză – conc. 0,5% sau Alcupral 50 PU.