Cum sa combati focul bacterian la par
Cum sa combati focul bacterian la par

Cum sa combati focul bacterian la par si ce tratament aplici


Cum sa combati focul bacterian la par. Ce tratamente sa aplici si in ce perioada sa faci stropirile, pentru a te asigura ca pomul fructifer nu va fi afectat. Boala este extrem de grava si poate duce la uscarea in totalitate a pomilor fructiferi.

Foc bacterian. Care sunt semnele unui atac la par?

Focul bacterian la par
Focul bacterian la par

Focul bacterian la par este una dintre cele mai grave boli ale acestui pom fructifer si poate afecta productia in totalitate. Tocmai de aceea, este necesar sa inspectezi pomii in mod constant, pentru a te asigura ca nu exista un atac al acestei bacterii.

Si daca tot am vorbit de bacterii, trebuie sa stii ca la baza acestei boli sta o bacterie ce se numeste Erwinia amylovora. Aceasta afecteaza marul, parul sau gutuiul.

Boala poate fi transmisa destul de usor prin intermediul vantului, al insectelor polenizatoare, al pasarilor sau prin intermediul uneltelor pe care le folosesti pentru a taia ramurile sau pentru toaletarea acestora.

Focul bacterian este cauzat de agentul patogen Erwinia amylovora si este o boala „importata” din Statele Unite ale Americii. Boala se manifesta cu precadere in lunile mai si iunie, dupa care va stagna in perioadele din timpul verii, in care temperaturile sunt foarte ridicate. Vestea proasta este ca focul bacterian revine in lunile septembrie si octombrie.

Citeste so: Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici

Primul semn ca parul este afectat de focul bacterian va fi un aspect palit sau ars al florilor, care se va observa la inceputul primaverii. Inflorescentele vor capata un aspect ofilit, iar culoarea acestora se schimba in nuante rosiatice sau brun inchis.

Boala se extinde catre frunze si lastari, unde vom observa ulceratii de mai multe culori, de la alb si galben la rosu inchis si brun. In acelasi timp, va aparea si un mucus bacterian la nivelul scoartei.

Totodata, focul bacterian la par va ataca si fructele, pe care vom observa niste zone necrotice. Ulterior, fructele vor fi afectate in totalitate si se vor brunifica.

Cel mai usor mod de a observa atacul focului bacterian este la nivelul lastarilor, deoarece varful acestora se va brunifica si se va lua forma unui carlig. Boala va avansa spre baza lastarului

Cum sa combati focul bacterian la par. Schema de tratamente

Tratamente foc bacterian par
Tratamente foc bacterian par

Cum sa combati focul bacterian la par. In primul rand, ramurile de gutui afectate de focul bacterian se indeparteaza. Mare atentie! Dezinfecteaza uneltele inainte de folosire, dar mai ales dupa ce ai taiat ramurile infectate. Si inca ceva, taierea ramurilor se face la minimum 30 cm mai jos de locul afectat.

Tratamentele pentru focul bacterian al parului se efectueaza in stare de repaus vegetativ, inainte ca pomii sa infloreasca si dupa scuturarea petalelor.

Se recomanda tratemente cu produse cuprice, iar aici mentionam Alcupral 50 PU. Primul tratament se aplica inainte de inflorire, iar apoi dupa scuturarea petalelor.

Citeste si: Schema tratamente par. Cum si cand sa faci stropirile la acest pom fructifer

Aliette 80 WG este un alt produs eficient pentru a combate focul bacterian la par, iar acesta se va aplica in faza de buton alb, adica la inceputul infloritului si la scuturarea petalelor. Totodata, se mai poate aplica un tratament si cu Champion, dupa scuturarea petalelor.

Cuproxat Flowable (Kupferol) este un un produs care se aplica inainte de inflorire. Mai poti face un tratament toamna, pentru ca acesta va grabi maturarea lemnului si ii va oferi parului o rezistenta mai mare in timpul iernii.

Alte produse care se pot folosi sunt Funguran OH 300 SC / Kocide FLOW, Triumf 40 WG sau Flowbrix (COPPER-FIELD).