Cum sa faci gutuiata. Celebrul lichior de gutui pe care il preparau bunicii nostri
Cum sa faci gutuiata. Celebrul lichior de gutui pe care il preparau bunicii nostri

Cum sa faci gutuiata. Celebrul lichior de gutui pe care il preparau bunicii nostri


Pentru ca in aceasta perioada gutuile sunt gata pentru a fi culese, am decis sa readucem in discutie celebra gutuiata. Iata cum sa faci gutuiata, celebrul lichior de gutui pe care il preparau bunicii nostri.

Este o reteta extrem de veche si foarte simplu de preparat. Totodata, veti fi surprinsi de aroma acestei bauturi de toamna si de eleganta gustului.

Cum sa faci gutuiata. Celebrul lichior de gutui pe care il preparau bunicii nostri – Cuprins:
Gutuiata
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 1 litru
Ingrediente
Ingrediente gutuiata sau lichior de gutui
  • 1 kg gutui coapte
  • 1 kg zahar
  • 1 l alcool dublu rafinat (80-96 de grade)
  • tuica de casa
  • anason, scortisoara sau vanilie, dupa gust

Cum sa prepari gutuiata sau lichiorul de gutui

Gutuiata
Gutuiata

Reteta de gutuiata nu este foarte greu de preparat, pentru ca seamana cu afinata, visinata sau caisata. Asadar, incepem prin a spala gutuile si a le curata de cotor si seminte.

Nu uitati ca acestea trebuie sa fie de un galben stralucitor, asa ca nu va atingeti de gutuile verzui, pentru ca acestea sunt destul de amare.

De asemenea, puteti face gutuiata si din gutui congelate, asa ca aceasta se poate pregati in orice perioada a anului, nu trebuie sa sezonul rece pentru a servi aceasta bautura.

Gutuile se taie felii si se pun intr-un borcan sau damigeana, depinde in ce alegeti sa faceti. Nu uitati ca trebuie sa va miscati destul de repede, pentru ca gutuile se vor oxida, adica se vor innegri.

Citeste si: Cum sa faci vin de macese. Reteta si mod de preparare

Folosind o palnie, adaugati zaharul peste feliile de gutui si amestecati extrem de bine. Gutuile vor sta 2-3 zile la loc racoros si ferit de lumina, dar se vor agita de cateva ori pe zi pana cand zaharul se va topi complet si se va obtine un sirop gros.

Este momentul sa adaugam si alcoolul dublu rafinat, dupa care mai lasam la macerat timp de minumum 10 zile. Daca va place sa imbogatiti gustul, puteti sa adaugati anason, scortisoara sau vanilie. Totodata, in cazul in care nu vreti sa folositi alcool pur dublu rafinat de 96 de grade, puteti opta pentru vodka (37-40 de grade).

Rezultatul va fi un lichior foarte dulce si destul de tare, iar daca vreti il puteti dilua cu tuica de casa. Daca vreti sa devina mai buna, gutuiata trebuie lasata la macerat timp de 2 luni.

Dupa ce a trecut timpul, este momentul sa strecurati gutuiata sau lichiorul de gutui si sa o pastrati in sticle inchise ermetic. Sezonul rece ramane totusi perioada perfecta cand puteti gusta lichiorul de gutui.