Cum sa mananci sanatos. Care tipuri de branza sunt cele mai bune?
Cum sa mananci sanatos. Care tipuri de branza sunt cele mai bune?

Cum sa mananci sanatos. Care tipuri de branza sunt cele mai bune?


Iata care tipuri de branza sunt cele mai bune si cum ar trebui sa mananci sanatos, conform nutritionistilor. Nu ar strica sa stii si tu cum sa te alimentezi in mod corect si cate calorii au branzeturile pe care le consumi.

Cum sa mananci sanatos si ce tipuri de branza sunt cele mai bune

Branza este un produs din lapte care vine in sute de texturi si arome. Acest produs este fabricat adaugand cheag sau bacterii in laptele provenit de la diverse animale. Dupa aceea, are loc procesarea sau imbatranirea bucatilor de lapte intarit.

Caloriile si gustul branzeturilor depind in functie de procesul prin care este obtinuta branza sau prin tipul de lapte pe care il folosesti.

Citeste si: Cum sa te alimentezi corect cand ai luat o raceala sau gripa

Cu toate ca unele persoane nu consuma aest produs pentru ca este prea gras, are un continut ridicat de sodiu sau calorii, adevarul este ca branza este o excelenta sursa de proteine, calciu si alti nutrienti.

Consumul de branza te poate ajuta sa previi diferite boli de inima, osteoporoza sau te poate ajuta sa scazi in greutate.

Desigur, unele tipuri de branza sunt mai sanatoase decat altele. Iata care sunt cele mai sanatoase, pe care le poti consuma fara nicio grija.

Mozzarella

Tipuri de branza. Mozzarella
Mozzarella

Incepem cu unul dintre cele mai cunoscute tipuri de branza si anume mozzarella. Acesta este originar din Italia si este fabricat din lapte de vaca sau de bivolita.

Mozzarella are un continut scazut de sodiu si calorii atunci cand o comparam cu alte tipuri de branza. Totodata, aceasta contine bacterii care actioneaza ca si probiotice, precum Lactobacillus casei sau Lactobacillus fermentum.

Studiile arata ca aceste probiotice imbunatatesc sanatatea intestinelor, imunitatea, dar in acelasi timp ajuta organismul sa lupte impotriva inflamatiilor din corp. Mai mult decat atat, Lactobacillus fermentum ajuta la reducerea infectiilor respiratorii!

Mozzarella este folosita la traditionala pizza, dar poate fi consumata impreuna cu rosii proaspete, busuioc si otet balsamic. Bineinteles, exista o multime de retete pe care nu ar fi rau sa le incerci si tu.

Branza cu mucegai albastru

Tipuri de branza. Branza cu mucegai albastru
Branza cu mucegai albastru

Tipuri de branza. Branza cu mucegai albastru sau asa-zisa branza albastra este fabricata folosind lapte de vaca, oaie sau capra. Acestui lapte i se adauga mucegaiul albastru care reprezinta o tulpina de penicilina ce se adauga laptelui inainte de cheag.

Aceasta branza este de culoare alba cu mici pete gri sau albastre. Branzeturile cu mucegai albastru sunt nutritive si contin mai mult calciu decat majoritatea tipurilor de branza.

Citeste si: Cum sa scapi de burta. 5 sfaturi utile pentru cei ce vor o silueta de invidiat

Drept urmare, aceste tipuri de branzeturi sunt excelente pentru sistemul osos, iar adaugarea lor in dieta ta te pot ajuta sa previi anumite probleme. Consumul branzeturilor ce contin o cantitate mare de calciu poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Nu mai spunem ca branza cu mucegai albastru este excelenta in salate cu spanac, mere si nuci, dar si in burgeri si pizza. Acum, tu alegi felul de mancare preferat!

Tipuri de branza. Feta

Branza feta
Branza feta

Tipuri de branza. Branza feta este originara din Grecia. Este acel tip de branza moale, sarat si de culoare alba. Daca nu o stii inca, iti mai spunem ca este fabricata folosind lapte de oaie sau lapte de capra.

Pentru ca branza feta este ambalata intr-o casoleta ce contine si saramura, acest tip este unul cu continut ridicat de sodiu. Vestea buna este ca branza feta contine mai putine calorii.

Citeste si: Cum sa alegi corect alimentele bogate in calciu

Acest tip de branza contine, ca si iaurtul, acid linoleic. Conform unui studiu, consumul a 3.2 grame de acid linoleic pe zi, timp de 6 luni, poate reduce grasimea din corp. In acelasi timp, acidul linoleic te va ajuta si in zilele de sarbatori sa nu iei prea multe kilograme.

Incearca si tu sa adaugi branza feta dietei tale, asa ca o poti pune in salate sau sa o mananci cu o portie de rosii proaspete ori castraveti. Nu uita nici de uleiul de masline, asa o sa iti aduci aminte si de insorita Grecie.

Branza de vaca

Tipuri de branza. Branza de vaca
Branza de vaca

Branza de vaca este poate cel mai popular tip de branzeturi, dar si cel mai intalnit. Aceasta este mai bogata in proteine, atunci cand o comparam cu celelalte tipuri de branza, insa are un continut caloric redus.

De multe ori, branza de vaca este recomandata in diete si studiile arata ca o portie de branza este la fel de nutritiva ca si o omleta.

Acest tip de branza satios te poate ajuta sa iti reduci si numarul de calorii pe care le consumi in fiecare zi.

Fie ca o consumi cu o felie de paine prajita, cu oua ochiuri sau in salata, branza de vaci o sa fie aliatul tau in toate dietele.

Tipuri de branza. Ricotta

Tipuri de branza. Ricotta
Ricotta

Ricotta este o branza originara din Italia. Vorbim despre o crema de branza, care este facuta din resturile ce raman dupa fabricarea branzei de vaca, oaie, capra sau bivolita. Practic, aceasta are o textura cremoasa si este de obicei descrisa ca fiind versiune mai slaba a branzei de vaci.

Proteina prezenta in ricotta este in principiu zer, o proteina din lapte care contine toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie.

Zerul este absorbit usor de organism si poate ajuta la dezvoltarea muschilor, ajuta la reducerea presiunii arteriale, dar reduce si nivelul de colesterol ridicat.

Ricotta poate fi consumata in salate, omlete, paste sau lasagna. Totodata, poate fi consumata si cu fructe sau snack-uri sarate.

Parmezan

Parmezan
Parmezan

Tipuri de branza. Parmezanul este acea branza tare, obtinuta prin maturare, cu un gust sarat si aroma de nuci. Este fabricat din lapte de vaca nepasteurizat, iar apoi pus la maturat timp de minimum 12 luni pentru a omora bacteriile si pentru a obtine o aroma pe masura.

Produsul final este bogat in nutrienti, iar parmezanul contine calciu si fosfor, elemente esentiale in formarea oaselor. Asadar, consumul de parmezan este sanatos pentru sistemul osos.

Datorita faptului ca este maturat, parmezanul are si un continut scazut de lactoza si, de obicei, este tolerat de persoanele care au intoleranta la aceasta substanta.

Nu este un secret ca parmezanul poate fi adaugat in pizza sau in paste, dar asta nu inseamna ca nu il poti presara si pe omleta ori sa il consumi ca atare pe un platou cu fructe si nuci.

Branza Emmenthal sau Schweizer

Branza Emmenthal sau Schweizer
Branza Emmenthal sau Schweizer

Tipuri de branza. Branza Emmenthal este cunoscuta la noi si ca Schweizer. Este acel tip de branza mai tare, care isi are originea in Elvetia. Este fabricata din lapte de vaca si are un gust care aduce a nuci.

Desigur, este unul dintre tipurile de branza pe care il poti recunoaste imediat, datorita acelor gauri care sunt formate de bacteriile ce elibereaza gaze in timpul procesului de fermentare.

Citeste si: Cum sa alegi corect alimentele bogate in magneziu

Acest tip de branza are un continut scazut de sodiu si grasimi, atunci cand il comparam cu celelalte branzeturi.

Totodata, branza Emmenthal este recomandata pentru cei ce trebuie sa tina sub control consumul de sare sau de grasimi, dar si celor ce vor sa reduca presiunea arteriala.

Asadar, poti consuma acest tip de branza elvetiana impreuna cu fructe sau o poti adauga in sandwich-uri, omlete, burgeri ori intr-o delicioasa supa frantuzeasca de ceapa.

Branza Cheddar

Branza Cheddar
Branza Cheddar

Branza Cheddar este originara din Marea Britanie si este fabricata folosind lapte de vaca, ce a fost maturat timp de cateva luni. Acest tip de branza poate avea culoare alba, o tenta gri sau poate avea culoarea galbena.

Pe langa faptul ca branza Cheddar este bogata in proteine si calciu, aceasta este si o sursa excelenta de vitamina K. In cazul in care nu stiai, vitamina K este importanta pentru inima si sistemul osos. De asemenea, previna calciu sa fie depozitat pe peretii arterelor si venelor.

Deficitul de vitamina K poate cauza depunerile de calciu si poate reduce viteza de circulatie a sangelui in organism, iar asta inseamna riscul de aparitie a bolilor de inima. Drept urmare, consuma branza Cheddar, pe care o poti adauga in mancarurile vegetariene, dar si in burgeri sau omlete.

Branza de capra

Tipuri de branza. Branza de capra
Branza de capra

Tipuri de branza. Incheiem acest articol cu branza de capra, care este facuta, bineinteles, din lapte de capra. Un fel de branza extrem de popular in Franta, aceasta este disponibila in nenumarate forme.

Dupa cum bine stim, laptele de capra contine mai mult acizi grasi fata de laptele de vaca, asa ca acestia sunt absorbiti mai rapid in corp si nu sunt depozitati.

Totodata, branza de capra este mult mai usor de digerat pentru unele persoane, comparativ cu branza de vaca. Acest lucru se intampla din cauza ca laptele de capra are un continut redus de lactoza si contine diferite proteine.

Branza de capra poate fi consumata in salate, pizza sau in omlete. Este si un tip de branza delicios ce poate sta la baza sosurilor pentru fructe sau legume.