Permis de conducere
Permis de conducere

Cum sa redobandesti permisul auto dupa ce a fost suspendat. Ce pasi trebuie efectuati


Neatentia sau graba sunt de multe ori cauzele pentru care soferii ajung sa aiba permisul auto suspendat. Totusi, nu este o tragedie! Iata cum sa redobandesti permisul de conducere dupa ce acesta a fost suspendat. Ce pasi trebuie efectuati?

Cand se suspenda permisul de conducere?

Masina de politie
Masina de politie

In primul rand, trebuie sa stiti ca permisul de conducere sau suspendarea dreptului de a conduce, se face pe o perioada limitata de timp, intre 30 si 90 de zile. Asadar, mare atentie daca nu vrei sa ai permisul auto suspendat!

Soferilor li se poate suspenda permisul pentru o manevra neatenta, pentru neacordarea de prioriate pentru alte masini sau pietoni, ori pentru o alcoolemie de pana la 0.80 mg/l, dar fara accident.

Totusi, daca accidentul in care ati fost implicat a fost usor te poti alege cu permisul de conducere suspendat.

Cum poti recupera mai repede permisul auto suspendat

Permisul auto suspendat
Permisul auto suspendat

Iata ce trebuie sa stie cei cu permisul auto suspendat. Pentru cei carora li s-a suspendat permisul de conducere pentru o perioada de 60 sau 90 de zile, exista posibilitatea de a il recupera mai repede. Totusi, trebuie sa stiti ca au dreptul doar soferii cu minimum un an vechime, care in ultimii 3 ani nu au mai sustinut acest test si care nu au avut abateri in ultimii 2 ani.

Examenul poate fi sustinut de mai multe ori si este gratuit, iar testul se va tine in resedinta de judet unde a fost emis permisul de conducere. Dupa sustinerea examenului, actele vor fi trimise la IPJ-ul pe raza caruia s-a savarsit fapta.

Mai mult, trebuie sa stii ca examenul poate fi sustinut doar in primele 30 de zile (45 de zile daca se adauga si perioada de valabilitate a dovezii de circulatie) de la suspendare.

Daca indeplinesti aceste conditii si esti declarat admis dupa acel examen, perioada de suspendare se reduce la 30 de zile.

Iata care sunt conditiile pentru a sustine examenul daca permisul ti-a fost suspendat:

 • Ai fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie
 • Permisul de conducere a fost obtinut cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei
 • In ultimii 3 ani de la savarsirea faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare, nu ai mai beneficiat de o astfel de masura
 • In ultimii 2 ani de la constatarea contraventiei, nu ai mai avut suspendat exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie

Acte necesare dupa ce ai luat examenul pentru redobandirea permisului

Permisul auto suspendat de politist
Permisul auto suspendat de politist

Daca te-ai descurcat si ai fost declarat admis la examenul pentru redobandirea permisului de conducere, inseamna ca ai raspuns la cel putin 13 intrebari corecte, din totalul de 15. Dupa ce ai dat examenul pentru permisul auto suspendat, va trebui sa urmezi acesti pasi pentru reducerea perioadei de suspendare.

Documente necesare pentru reducerea cu 30 de zile a perioadei de suspendare a permisului de conducere:

 • Copie dupa dovada de conducere fata/verso (pe verso va fi completata de polititst cu admiterea la examenul pentru redobandire permis)
 • Copie carte de identitate
 • Copie dupa procesul verbal
 • Dovada pentru plata amenzii primite
 • Cerere tip, in care se solicita reducerea perioadei de suspendare

Copiile se depun la ghiseu pentru analizare si aprobare, operatiune ce poate dura de la o saptamana pana la o luna. Dupa ce cererea iti va fi aprobata, veti putea ridica permisul de conducere doar cu dovada de conducere si cartea de identitate.

Nu uita, vei putea ridica permisul de conducere abia dupa ce vor trece cele 30 de zile de suspendare. Fii foarte atent, pentru ca daca in decursul a doua luni dupa redobandirea permisului ti se mai suspenda inca o data dreptul de a sofa, se vor mai adauga inca 30 de zile la perioada de susendare.

Permisul auto suspendat. Cand poti beneficia de reducerea perioadei la 30 de zile

Masini in trafic
Masini in trafic

Trebuie sa stiti ca perioada de suspendare se poate reduce la 30 de zile de la 60 sau 90 de zile, doar la cererea titularului si doar pentru anumite fapte. Iata ce trebuie sa stii daca si tu ai permisul auto suspendat.

Asadar, poti cere reducerea perioadei de suspendare pentru urmatoarele nereguli. Nerespectarea regulilor privind prioritatea la trecere, depasire sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (de la 60 la 30 de zile)

Nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana (de la 60 la 30 de zile).

Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public (de la 60 la 30 de zile).

Circulatie pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care soferul efectureaza regulamentar o manevra de depasire (de la 60 la 30 de zile).

Citeste si: Reducere perioada suspendare permis de conducere. Cum sa faci asta, conditii

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, atunci cand fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune (de la 90 la 30 de zile).

Cand fapta conducatorului de autovehicul sau trambai a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice si procurorul sau instanta de judecata a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1), teza a II-a din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal (de la 90 la 30 de zile).

In cazul in care permisul de conducere ti-a fost suspendat pentru depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, trebuie sa indepliniti doua conditii pentru a putea obtine reducerea perioadei de suspendare:

 • Viteza cu care soferul a fost prins de radar sa nu fie mai mare de 70 km/h
 • Daca viteza cu care soferul a fost prins de radar este mai mare de 70 km/h, acest lucru sa se fi intamplat doar o data in ultimele 12 luni

Ce soferi nu isi pot reduce perioada de suspendare a permisului de conducere

Masina accidentata
Masina accidentata

Nu toti soferii pot sa isi reduca perioada de suspendare a permisului de conducere, asa ca exista anumite situatii in care acestia nu vor putea face nimic. Iata care sunt aceste exceptii, cand soferii nu isi pot reduce perioada de suspendare a permisului de conducere.

Acumularea, din nou, a cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a dreptului de a conduce. Asadar, mare atentie daca ai permisul auto suspendat!

Daca soferul a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat doar pagube materiale, iar in urma testarii aerului expirat sau a probelor biologice, s-a stabilit ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice.

Daca sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare, ori cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.