Reducere perioada suspendare permis de conducere. Cum sa faci asta, conditii
Reducere perioada suspendare permis de conducere. Cum sa faci asta, conditii

Reducere perioada suspendare permis de conducere. Cum sa faci asta, conditii


Reducere perioada suspendare permis de conducere. Cum sa reduci perioada de suspendare a permisului de conducere. Afla care sunt conditiile in care legea iti permite diminuarea timpului in care esti pieton si ce trebuie sa faci. Afla si unde poti sustine testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie pentru a beneficia de reducere.

Reducere perioada suspendare permis de conducere. Cum sa faci asta, conditii – Cuprins:

Suspendarea permisului de conducere, perioade

Politia rutiera
Politia rutiera

Daca esti sofer sau conducator auto in devenire, este posibil sa te confrunti cu situatia cand politistul rutier iti suspenda permisul. Pentru cei care folosesc automobilul zilnic, situatia poate ridica mari probleme, inclusiv pierderea locului de munca, mai ales daca esti sofer profesionist si reprezentantii firmei la care esti angajat sau colaborator (Uber, Glovo) nu pot sa te sustina pe perioada cand nu ai permis de conducere.

Spre exemplu, conducatorii auto care sunt colaboratori Uber, Bolt, etc, vor ramane practic fara venituri pe perioada suspendarii permisului, firma cu care colaboreaza neasumandu-si niciun ajutor in astfel de situatii.

Din fericire, legea prevede exceptii si exista varianta cand il poti recupera mai repede actul. Suspendarea poate fi redusa cu o treime din totalul zilelor stabilite initial.

In functie de abaterile constatate, permisul poate fi suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile.

Suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile se aplica pentru urmatoarele posibile abateri:

 • trecere pe culoarea rosie a semaforului
 • depasiri periculoase
 • neacordare de prioritate, inclusiv pentru pietoni
 • incalcarea indicatiilor agentilor de circulatie

Suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile se aplica pentru urmatoarele posibile abateri:

 • trecere pe culoarea rosie a semaforului soldat cu accident rutier
 • neacordare de prioritate, inclusiv pentru pietoni, soldat cu accident rutier
 • incalcarea regulilor de circulatie la trecerea intr-o coloana oficiala
 • nerespectarea interdictiei de circulatie impusa pentru un segment de drum
 • nerespectarea sensului de mers (mersul inapoi acolo unde nu este permis).

Suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile se aplica pentru urmatoarele posibile abateri:

 • depasirea limitei de viteza cu 50 km/h si conducerea cu o alcoolemie de pana la 0,80 mg/l
 • trecerea la nivel cu bariera de cale ferata atunci cand se pune in functiune
 • conducerea vehiculelor care prezinta defectiuni la sistemul de franare si/sau directie

Cand nu se poate aplica reducerea perioadei de suspendare

Nu pentru orice situatie se poate solicita diminuarea perioadei de suspendare a permisului de conducere.

În niciun caz, nu pot solicita asa ceva cei prinsi la volan sub influenta bauturilor alcoolice. 

La fel se intampla si pentru cei care au condus cu viteza mare, mai precis cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv, pentru neoprirea la trecerea sinelor de tren sau pentru intoarcerea ori mersul pe contrasens pe autostrada.

De asemenea, de pasuire nu pot beneficia nici cei care cei care au cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce sau in situatia in care sunt soferi incepatori.

Reducere perioada suspendare permis. Cum sa faci asta, pasii corecti

Reducere perioada suspendare permis de conducere
Reducere perioada suspendare permis de conducere

Dupa cum am mentionat deja, diminuarea se poate face cu doar o treime din perioada de suspendare si se face la cerere. Acesta se face de catre titularul permisului de conducere suspendat

Solutionarea unei astfel de cereri revine sefului politiei rutiere a judetului sau a municipiului pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane (art. 104 din O.U.G. nr. 195/2002 rep.), iar testul pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie  se sustine, potrivit art. 106 sau 106^1, la orice serviciu al politiei rutiere.

Cererea se solutioneaza de catre politia rutiera pe raza careia titularul permisului de conducere isi are domiciliul sau resedinta, potrivit evidentei din aplicatia informatica, în perioada de valabilitate a acesteia, in termen de 15 zile de la data inregistrarii acesteia.

Citeste si: Preschimbare permis auto. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare

Cei care fac o astfel de solicitare trebuie sa prezinte dovada ca au achitat amenda data de politistul de la rutiera, dar si ca au fost admisi la un test de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie.

Reducerea se face, la cererea titularului  permisului de conducere, potrivit Articolul 104 – alin. (1), pana in a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie consta in completarea unui test-grila, ce contine 15 întrebari din legislatia rutiera. Este declarata „promovata” persoana care a formulat raspunsul corect la cel putin 13 intrebari.

Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se sustine, potrivit art. 106 sau 106^1, la orice serviciu al politiei rutiere.