Cum sa iei permisul de conducere din prima. 10 metode eficiente de invatat si cum sa-ti pastrezi calmul la traseu
Cum sa iei permisul de conducere din prima. 10 metode eficiente de invatat si cum sa-ti pastrezi calmul la traseu

Cum sa iei permisul de conducere din prima. 10 metode eficiente de invatat si cum sa-ti pastrezi calmul la traseu


Permisul de conducere este visul oricarui tanar, iar pentru a il obtine ei trebuie sa invete extrem de bine legislatia si sa nu pice proba practica, bineinteles. Iata cum poti sa obtii permisul de conducere din prima. 10 metode eficiente de invatat si cum sa-ti pastrezi calmul la traseu.

Care sunt conditiile pentru a obtine permisul de conducere

Pentru a obtine permisul de conducere pentru categoria B, orice candidat trebuie sa fi implinit deja 18 ani.

Examenul teoretic consta in rezolvarea pe calculator a unui chestionar ce are 26 de intrebari.

Timpul alocat pentru acest examen este de 30 de minute, iar pentru a il promova, orice candidat trebuie sa raspunda corect la 22 de intrebari.

Daca va avea mai mult de 4 raspunsuri gresite atunci va pica sala. Veti putea sustine inca o data examenul dupa 15 zile calendaristice (sunt incluse si zilele de sambata si duminica), din momentul in care ati picat.

Dupa ce ati luat examenul teoretic, va puteti programa de pe ecranul monitorului si pentru proba practica, adica pentru traseu ori va puteti duce la ghiseul pentru programare traseu.

Examenul la traseu are o durata de minimum 25 de minute si include urmatoarele:

  • Efectuarea unor manevre practice de conducere a vehiculului
  • Aceste manevre se efectueaza in trafic sau in poligon
  • Examenul poate avea loc in localitate sau in afara acesteia, dar si in diverse conditii de trafic
  • Se sustine cu examinatori atestati de DRPCIV, dar si cu un martor in masina
  • Manevre de mers inapoi drept, cu viraj, manevra de intoarcere, de parcare laterala, oblica sau perpendiculara
  • Manevra de oprire de precizie sau de urgenta
  • Pornirea de pe loc, de la semafor, iesirea de pe drum lateral, abordarea curbelor
  • Schimbarea unei benzi de circulatie, traversarea intersectiilor, depasire, intrare sau iesire de pe autostrada sau cai similare

Fiecare manevra executata gresit la traseu va fi penalizata, iar la peste 20 de puncte de penalizare, candidatul va fi picat.

Acte necesare pentru obtinerea permisului de conducere

Bineinteles, dupa ce faci scoala de soferi si vrei sa te inscrii la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, o sa ai nevoie de anumite documente.

Care sunt actele necesare pentru obtinerea permisului de conducere:

– cerere tip;
– fisa de scolarizare care contine datele de stare civila ale candidatului, forma de pregatire teoretica si practica realizata de unitatile autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care se solicita examinarea, completata prin dactilografiere si semnata de candidat, pe care se aplica o fotografie color a acestuia in spatiul special destinat;
– fisa posesorului permisului de conducere, completata prin dactilografiere si semnata;
– copie dupa actul de identitate (carte de identitate, buletin);
– cazier judiciar;
– certificat medical pentru conducatorii auto;
– avizul psihologic;
– chitanta care sa dovedeasca plata contravalorii examinarii;
– copia permisului de conducere, in cazul persoanelor care solicita obtinerea unei noi categorii (subcategorii);
– chitanta care sa dovedeasca plata contravalorii permisului de conducere;
– copia hotarârii judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, pentru persoanele care solicita examinarea pentru obtinerea unui nou permis de conducere in locul celui anulat

10 metode eficiente de invatat si de a iti mentine calmul la traseu

In primul rand, trebuie sa inveti legislatia. Nimeni nu o sa iti explice toate regulile, asa ca trebuie sa citesti cu atentie. In cazul in care nu o sa intelegi ceva, il poti intreba pe instructor, el sigur o sa stie solutia la problema ta.

Dupa ce ai invatat sau chiar in aceeasi perioada, du-te si la cursurile de legislatie rutiera. Profesorii care predau au pregatire speciala si vor sti sa explice cele mai importante aspecte.

Totodata, nu ar fi rau daca o sa te apuci sa rezolvi si chestionarele DRPCIV. Exerseaza si incearca sa intelegi intrebarile pe care le gresesti in aceste chestionare. Cu cat rezolvi mai multe, sansele tale sa obtii permisul de conducere cresc.

Sansele tale vor creste daca o sa conduci pe toate tipurile de drum. Nu stii in ce zona o sa dai traseul, asa ca incearca sa conduci pe mai multe tipuri de drum, la viteze diferite. In acest fel, nu iti va mai fi frica la proba practica, iar traseul ti se va parea chiar o proba usoara.

Un test de proba cu un alt instructor este cel mai bun exercitiu. Astfel, iti vei da seama cat de bine te descurci si va fi cea mai buna simulare a unui examen la traseu.

Un poligon special amenajat este locul perfect pentru a exersa. Stim ca orele de sofat costa mult, asa ca daca o sa exersezi pe un poligon special amenajat, alaturi de parinti sau de prieteni, o sa inveti mult mai repede.

Te-am sfatui sa nu spui tuturor ca te-ai apucat de scoala de soferi. In acest fel, vei fi mult mai stresat, iar multi dintre cunoscuti te vor descuraja. Vei auzi nenumarate versiuni sau pareri, asa ca mai bine tine pentru tine si surprinde pe toata lumea cu permisul de conducere in mana!

Cauta o scoala de soferi serioasa, pentru ca vrei un instructor auto rabdator, care iti va explica regulile cu calm. Incearca sa cauti o firma, nu vrei sa fii inghesuit cu alti elevi in masina, care urmeaza sa dea si ei examenul pentru permisul de conducere. Astfel, instructorul va fi si mai atent la manevrele pe care le faci si vei invata mult mai repede.

Invata in fiecare zi pentru scoala de soferi. Acorda 30 de minute pe zi si notiunile se vor fixa mult mai usor in memoria ta. Bineinteles, nu uita nici de chestionarele auto!

Cand vine si ziua probei practice, incearca sa stai cat mai departe de alti candidati. Fiecare dintre ei sustine ca stie ca politistii care urmeaza sa ii examineze pe cursanti sunt extrem de exigenti etc. Cert e ca fiecare politist trebuie sa fie atent la manevrele pe care le face un candidat, este meseria lui. Stai calm, ai facut acest lucru de 100 de ori, asa ca nu ai de ce sa dai gres. Mentine-ti calmul si ai sa vezi ca totul o sa fie bine si nu o sa ai nicio problema in a obtine permisul de conducere!

Dupa ce ai obtinut permisul de conducere, afla si cum sa cumperi online o masina din Germania si ce acte ai nevoie pentru a o inmatricula.