Cum sa iti dai seama ca esti dependent de Facebook?
Cum sa iti dai seama ca esti dependent de Facebook?

Cum sa iti dai seama ca esti dependent de Facebook


Facebook face deja parte din vietile noastre, iar reteaua de socializare a devenit atat de mare incat are aproape peste doua miliarde de utilizatori activi. Numarul like-urilor, activitatilor postate, fotografiilor sau a comentariilor pe Facebook a crescut incredibil de mult in ultimii ani.

Cunoscuta retea de socializare are atat de multi utilizatori incat unii dintre ei au devenit dependenti. Acestia aleg sa petreaca mai mult timp pe Facebook decat in viata reala, asa ca ar trebui sa stii si tu care sunt cele 7 semne care te fac dependent de reteaua de socializare.

Cum sa iti dai seama ca esti dependent de Facebook? – Cuprins:

Cand a aparut Facebook?

Facebook
Facebook

Facebook a aparut in anul 2003, insa reteaua de socializare a fost disponibila initial doar pentru studentii de la Harvard. Mai tarziu, aceasta a putut fi accesata si de studentii de la Stanford, Yale si Columbia. Popularitatea retelei a inceput sa creasca asa ca fondatorii au extins retaua si pentru cei din Ivy League sau studentii din zona orasului Boston.

Din anul 2006, toti ce care isi dadeau acordul ca au 13 ani, se puteau inregistra pe Facebook, insa acest lucru depindea de legile locale.

Un an mai tarziu, in 2007, Microsoft a cumparat 1.6% din companie pentru 240 milioane de dolari, ceea ce inseamna ca la acea vreme Facebook avea o valoare de piata de aproape 15 miliarde de dolari.

In anul 2012, Facebook a fost listata la bursa, unde a castigat aproximativ 16 miliarde de dolari, clasandu-se pe locul al 3-lea in istoria celor mai mari companii din America, dupa Visa si AT&T Wireless.

7 semne ca esti dependent de Facebook

7 semne ca esti dependent de Facebook
7 semne ca esti dependent de Facebook

Chiar si in jurul nostru vedem persoane care sunt absorbite de reteaua de socializare. Acestia posteaza sau se uita la pozele altora, isi schimba statusul sau comenteaza la diverse postari. Iata care sunt cele 7 semne care te fac un dependent de Facebook.

Primul semn despre care vom vorbi este legat de cat de des intri pe Facebook. Asta include citirea newsfeed-ului, postarea de comentarii, poze, status etc. Practic, Facebook reprezinta „timpul tau liber”. Multi dependenti de Facebook intra pe Facebook o data la cateva minute, chiar daca se afla afara cu prietenii, la scoala sau sunt implicati in orice alte activitati.

Daca esti obsedat de imaginea ta pe reteaua de socializare si te gandesti cum vor reactiona ceilalti la pozele postate de tine ori la diverse comentarii ori statusuri, atunci ai o problema. Expertii afirma ca persoanele dependente au aceasta obsesie legata de „imaginea lor pe reteaua de socializare”. De asemenea, aceste persoane se gandesc mereu ce sa mai posteze sau cum sa atraga un numar mare de like-uri. Totodata, isi verifica foarte des profilul pe reteaua de socializare, pentru a vedea daca au noi notificari.

„Informarea” prietenilor. Daca obisnuiesti sa postezi ce mananci, sa arati prietenilor la ce petrecere te afli sau sa arati orice activitate faci in acel moment, atunci esti dependent de Facebook. Expertii spun ca aceste postari au rolul de a le reaminti si altora ca ei existi. Insa, nu fac altceva decat sa arate dependenta fata de reteaua de socializare.

Daca petreci cateva ore pe zi pe Facebook, uitandu-te pur si simplu, dand like-uri sau urmarind video amuzante. Atunci cand petreci o ora pe zi facand acest lucru, putem spune ca esti la limita normalitatii, insa cand acest timp este depasit, lucrurile sar de sub control si te duci spre o dependenta clara de Facebook.

Dependenta de Facebook mai poate lua o alta forma, acea dorinta de a adauga multi prieteni in lista. Este o competitie ascunsa intre tine si alti prieteni. Cercetatorii de la universitatea din Edinburg spun ca persoanele care au foarte multi prieteni sunt mult mai stresate, pentru ca acestea simt o oarecare presiune atunci cand vine vorba de postari.

Cu cat petreci mai mult timp pe Facebook, cu atat vrei sa sacrifici timpul pentru viata reala. Postarile, mesajele, pozele sau like-urile sunt de ajuns pentru unii oameni, asa ca ei tind sa petreaca mai mult timp online decat cu prietenii in realitate. Nu uita ca toti avem nevoie de comunicare fata in fata, asa ca viata ta reala s-ar putea sa aiba de suferit.

Ultimul semn ca esti dependent de Facebook este atunci cand share-uiesti extrem de multe postari. Expertii spun ca aceste persoane simt nevoia sa fie apreciati de prietenii din mediul inline, insa isi arata clar dependenta fata de Facebook.

Afla si cum sa blochezi apeluri pe Facebook Messenger sau cum sa stergi permanent toate datele pe care Facebook le are despre tine!