Cum sa iti pastrezi contul de Facebook dupa ce ai accesat un link suspect
Cum sa iti pastrezi contul de Facebook dupa ce ai accesat un link suspect

Cum sa iti pastrezi contul de Facebook dupa ce ai accesat un link suspect


Cum sa iti pastrezi contul de Facebook in cazul in care ai accesat un link suspect. Social Media este o zona extrem de periculoasa, asa cum, de altfel, este si internetul. Dincolo de continutul, cele mai multe ori, nepotrivit pentru diferite varste timpurii, retelele de socializare adus si riscul de virusare a dispozitivului de pe care sunt utilizate.

Cum sa iti pastrezi contul de Facebook dupa ce ai accesat un link suspect – Cuprins:
Cum sa iti pastrezi contul de Facebook
Cum sa iti pastrezi contul de Facebook

Au tot fost alerte de-a lungul timpului legate de numere de telefon care te pot lasa fara bani, dar si de linkuri care iti pot inchide contul de Facebook, de exemplu, sau care iti pot transmite virusi care, la randul lor, iti vor accesa datele personale si de aici… o serie de probleme.

Ultima alerta a fost cea legata de un clip de pe Youtube in care tu, cel care a primit mesajul, apareai. Mesajul de tipul „Apari in acest video” sau „Seamana cu tine” te-ar putea alerta, mai ales ca nu stii exact care este continutul clipului. Specialistii spun, insa, sa nu accesezi nicicum un astfel de link.

Cei care au accesat acest link malitios au avut surpriza ca acesta sa nu afiseze niciun mesaj pe dispozitivul utilizat. Altii, insa, au fost redirectionati catre un site de pishing, de unde hackerii pot prelua parola utilizatorului de Facebook. In plus, accesarea unui astfel de cont duce la instalarea unui software malitios pe dispozitiv. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa iti pastrezi contul de Facebook dupa ce ai accesat un link suspect.

Este important sa stii ca daca esti redirectionat pe o pagina unde trebuie sa te identifici, ar fi perfect daca nu ai face acest lucru. Daca te autentifici, sa stii ca datele tale sunt automat urcate pe un server la care cei care ti-au trimis linkul au acces. Evident, le vor folosi pentru a obtine si mai multe informatii despre tine si pentru a continua sa te atace. Mai mult, aceste informatii pot fi comercializate pe forumurile la care au acces doar hackerii sau pot fi utilizate pentru asa numitul furt de identitate.

Asadar, odata ce ai accesat redirectionarea catre un alt site, prin diverse mijloace, prietenii tai din lista vor primi si ei un mesaj similar, pentru ca asta functioneaza genul asta de mesaj capcana.

Cum sa iti pastrezi contul de Facebook dupa ce ai accesat un link suspect. Daca ai accesat un astfel de link te sfatuiesc sa schimbi parola contului de Facebook (Meta) si sa activezi autentificarea in doi pasi. Ar fi indicat sa te asiguri ca nu ai acordat permisiuni unor teste aplicatii din Facebook. Poti face asta dupa ce te autentifici in contul tau, din Setari si Confidentialitate – Setari.

Apoi, la categoria Permisiuni selecteaza Aplicatii si Site-uri pentru a putea verifica ce aplicatii au primit acest tip de acces. Dupa ce le identifici, cel mai bine ar fi sa le stergi cu ajutorul butonului Elimina.

Account hacked
Account hacked

Verifica aplicatii instalate pe telefonul tau si daca ti se pare ceva suspect, dezinstaleaza fara sa stai pe ganduri. Nu ar strica, mai spun specialistii, sa schimbi parolele la aplicatiile pe care le folosesti si da, mai ales la aplicatiile prin care faci operatiuni bancare. De aceea, trebuie sa stii cum sa iti pastrezi contul de Facebook dupa ce ai accesat un link suspect.

Fii atent la setarile de confidentialitate ale dispozitivului si asigura-te ca nu au fost facute modificari fara ca tu sa iti fi dat acceptul. Poti utiliza un antivirus pentru a scana dispozitivul si a te asigura ca nu sunt probleme.

Daca faci diverse operatiuni bancare cu telefonul, prin intermediul aplicatiilor bancare, verifica-ti contul cu un alt dispozitiv pentru a te asigura ca nu ai ramas fara sau fara o parte din bani. Poti merge si la banca pentru a cere un extras de cont. Daca ceva nu este in regula, anunta banca. Cel mai probabil contul si cardul iti vor fi blocate si va trebui sa deschizi un alt cont. Desigur, nu ar strica sa anunti Politia.

Citeste si: Cum sa iti dai seama daca cineva are acces la contul tau de Facebook sau Messenger

Pentru ca sunt unii virusi care iti blocheaza accesul la aplicatii, imagini sau date pe care le utilizezi constant, nu ar strica sa copiezi aceste informatii pe un stick sau un card de memorie. Te va ajuta si in cazul in care vrei sa stii cum sa iti pastrezi contul de Facebook dupa ce ai accesat un link suspect.

Am vorbit deja despre scanarea telefonului cu un antivirus bun. Daca aceasta solutie nu iti este la indemana sau crezi ca scanarea nu a fost de mare ajutor si vrei sa fii sigur ca ai scapat de virus, poti opta pentru revenirea telefonului la setarile din fabrica.

Este important sa stii ca varianta asta este una extrema, radicala, deoarece elimina toate fatel din telefon. Asigura-te ca ai aceste informatii, date de contact, fotografii si/sau videoclipuri copiate pe un alt dispozitiv, altfel risti sa le pierzi definitiv.