Tratarea rosiilor de mana. Cum sa combati si ce fungicide de contact sa folosesti
Tratarea rosiilor de mana. Cum sa combati si ce fungicide de contact sa folosesti

Tratarea rosiilor de mana. Cum sa combati si ce fungicide de contact sa folosesti


Tratarea rosiilor de mana. Afla cum sa tratezi aceasta boala la plantele din gradina ta, care sunt primele semne ale bolii, dar si ce fungicide de contact este indicat sa folosesti. Ce trebuie sa stii!

Tratarea rosiilor de mana. Cum sa combati si ce fungicide de contact sa folosesti – Cuprins:

Phytophthora Infestans. Primele semne ale bolii

Phytophthora Infestans
Phytophthora Infestans

In cazul in care nu stiai, mana rosiilor este provocata de ciuperca Phytophthora Infestans, iar primele semne ale bolii pot fi observate pe frunze.

Pe frunzele plantelor afectate vor aparea pete de culoare verde-cenusiu, iar pe spatele frunzelor o sa observi un puf albicios. Vestea proasta este ca boala se va extinde destul de rapid si la celelalte organe ale plantei, asa ca trebuie sa aplici tratamentele destul de rapid.

Mai departe, boala va ataca tulpina, pe suprafata careia vor aparea pete de culoare brun-cenusiu si asta va duce la ruperea partii superioare a plantei.

De asemenea, florile si inflorescentele vor fi afectate, iar asta duce brunificare acestora. Bineinteles, florile vor cadea si asta inseamna ca recolta va fi afectata.

Mana rosiilor ataca in toate stadiile de dezvoltare ale fructului, asa ca pe suprafata acestora o sa poti observa pete de culoare bruna.

Chiar si semintele pot fi atacate, iar capacitatea de germinatie a acestora o sa fie redusa. Totodata, semintele se vor brunifica.

Aparitia bolii este favorizata de umiditatea ridicata si de prezenta picaturilor de apa pe suprafata frunzelor. Mana rosiilor se dezvolta la temperaturi cuprinse intre 10 si 21 de grade Celsius.

Tratarea rosiilor de mana. Cum sa combati boala folosind fungicide de contact

Tratarea rosiilor de mana
Tratarea rosiilor de mana

Tratarea rosiilor de mana se poate face cu fungicide de contact sau cu fungidide sistemice. Daca nu stiai deja, fungicidele de contact sunt acele tratamente care ofera protectie impotriva bolilor sau a daunatorilor insa doar atunci cand substanta activa acopera planta.

Bineinteles, protectia poate sa oscileze in functie de conditiile meteo, asa ca in cazul unei ploi o sa fie nevoie sa stropesti din nou plantele.

Fungicidele sistemice reprezinta un produs de categorie superioara, pentru ca protectia nu se face doar la suprafata plantei, acestea penetreaza tesuturile si ofera o protectie pentru o mai lunga durata. Daca ploaia nu a cazut pe plante imediat dupa administrare, atunci efectul tratamentului va fi pentru un timp indelungat.

Citeste si: Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces

Pentru ca fungicidele sistemice sunt evitate de unii gradinari, am decis sa vorbim despre fungicidele de contact pe care le poti folosi pentru tratarea rosiilor de mana.

Ei bine, in primul rand vorbim despre fungicide din clasa cupricelor, iar acestea sunt Cuproxat Flowable, Triumf 40 WG, Curenox 50 si binecunoscuta zeama bordeleza.

Alte tratamente pe care le poti folosi sunt: Captan 80 WDG sau Polyram DF. Este recomandat sa citesti foarte bine eticheta produsului si sa respecti neaparat timpul de pauza, adica perioada de la efectuarea tratamentului si pana la recoltare.