Cum sa combati mana cartofului si cum identifici un atac
Cum sa combati mana cartofului si cum identifici un atac

Cum sa combati mana cartofului si cum identifici un atac


Cum sa combati mana cartofului. Iata cum sa identifici un atac al acestei ciuperci si mai ales ce tratamente sa aplici pentru a te asigura ca productia de cartofi nu o sa fie afectata. Ce trebuie sa stii si cand se fac tratamentele.

Cum sa combati mana cartofului si cum identifici un atac – Cuprins:

Cum sa identifici un atac si ce cauzeaza aceasta boala

Phytophthora infestans
Phytophthora infestans

Trebuie sa stii faptul ca mana cartofului este una dintre cele mai grave boli care poate afecta o cultura de cartofi si netratata la timp aceasta poate compromite productia in totalitate. Tocmai de aceea, este necesar sa stii cum sa identifici un atac si care sunt primele semne.

Pentru cei ce nu stiu, mana cartofului este produsa de o ciuperca pe nume Phytophthora infestans, iar vestea proasta este ca aceasta poate ataca si culturile de tomate, vinete sau alte tipuri de solanacee.

Mana cartofului poate aparea atunci cand exista umiditate ridicata, atunci cand tuberculii pe care ii folosesti sunt infectacti cu aceasta boala, dar si atunci cand nu se respecta rotatia culturilor.

In Romania, boala produce pagube majore in zonele de deal si munte, acolo unde verile sunt ploioase si cu temperaturi mai scazute. Aceasta se transmite destul de usor prin resturile plantelor afectate sau prin tuberculi manati.

Citeste si: Cum sa cultivi cartofi dulci. Sfaturi utile despre plantare!

Primele semne ale acestei boli apar in perioada mai-iunie si se pot observa pe frunze sau pe tulpini. Lasata netratata, boala poate ataca si tuberculii, iar acestia se pot infecta chiar si in perioada recoltarii. Chiar si atunci cand sunt depozitati, tuberculii se pot infecta.

Mana cartofului poate fi identificata destul de usor, iar frunzele pot fi atacate inainte de perioada aparitiei inflorescentelor. Daca la inceput vor fi pete mici de forma rotunda ce au o culoare galbena, pe parcurs acestea se brunifica, iar pe suprafata inferioara a frunzelor o sa apara un puf de culoare alba.

Puful reprezinta miceliul ciupercii, iar acesta se poate extinde foarte repede, mai ales atunci cand sunt multe ploi si umiditatea este ridicata.

Dupa cum spuneam, mana cartofului poate ataca si tulpinile, asa ca pe acestea se pot observa niste zone de culoarea bruna. Mare atentie! Daca tulpina se brunifica, acesta se va usca in totalitate.

Bineinteles, ploile vor ajuta boala sa ajunga la tuberculi. Cartofii vor avea zone de culoare brun-cenusiu, iar pe masura ce boala avanseaza vor fi acoperiti cu un puf de culoare alba, adica de miceliul ciupercii.

Cum sa combati mana cartofului

Cum sa combati mana cartofului
Cum sa combati mana cartofului

Desigur, preventia este cea mai buna metoda, asa ca atunci cand te decizi sa cultivi cartofi ar trebui sa stii ca este esential sa folosesti tuberculi sanatosi. Mai mult, plantarea trebuie sa se faca la 10-15 cm, iar in acest fel vei evita riscul infectarii tuberculilor din sol.

Totodata, atunci cand cultura de cartofi este infectata, ar trebui sa eviti irigarea acesteia folosind aspersoarele, deoarece vei favoriza dezvoltarea bolii.

Bineinteles, multi dintre noi vor apela la tratamentele chimice, asa ca iti recomandam folosirea fungicidelor. Poti alege unul din urmatoarele produse: Polyram DF, Acrobat MZ 69 WG, Triumf 40 WG, Champ 77 WG, Cuproxat Flowable, Carial Star, Revus, Ridomil Gold MZ 68 WG, Lieto, Equation Pro sau Nando 500 SC.

Polyram DF de la BASF este un tratament preventiv, asa ca acesta se va aplica la inceputul perioadei de vegetatie, adica atunci cand cresc lastarii sau la rasfirarea inflorescentelor. In perioada de crestere rapida a tulpinii se recomanda folosirea produselor sistemice, iar in acest caz recomandam Ridomil Gold MZ 68 WG de la Syngenta.