Cum sa combati mana la cartofi. Tratamente si metode de prevenire
Cum sa combati mana la cartofi. Tratamente si metode de prevenire

Cum sa combati mana la cartofi. Tratamente si metode de prevenire


Cum sa combati mana la cartofi (Phytophthora infestans). Afla ce tratamente trebuie sa aplici pentru a te asigura ca plantele raman sanatoase, dar si care sunt cele mai bune metode de prevenire. Ce trebuie sa stie orice gradinar.

Cum sa combati mana la cartofi. Tratamente si metode de prevenire – Cuprins:

Phytophthora infestans. Primele semne ale unui atac la cartofi

Phytophthora infestans cartof
Phytophthora infestans cartof

Pentru cei ce nu stiu, mana la cartofi are drept cauza o ciuperca pe nume Phytophthora infestans. Nu este prima oara cand vorbim despre aceasta, deoarece este intalnita si la tomate.

Primele semne ale unui posibil atac la cartofi se va observa pe suprafetele frunzelor, unde vor aparea pete de culoare verde-cenusiu, exact ca in poza de mai sus. Pe masura ce infectia avanseaza, zonele atacate se vor usca, iar apoi vor necroza.

Boala va avansa si pe tulpini, pe suprafata carora vor aparea pete de culoare bruna. Bineinteles, efectul va fi acelasi: tulpinile se vor usca, iar asta inseamna ca sanatatea tufelor de cartofi va fi grav afectata.

Citeste si: Mana cepei. Cum sa combati aceasta boala, schema de tratamente

Atacul continua si pe tuberculi, sub forma unor pete de culoare bruna. Asta inseamna ca recolta de cartofi poate fi afectata destul de serios, daca ai un atac al ciupercii Phytophthora infestans.

Primele semne ale bolii vor aparea primavara, mai exact in lunile mai-iunie. Asadar, este perioada in care te sfatuim sa inspectezi cu atentie frunzele plantelor pentru a te asigura ca aplici tratamentele din timp.

Totodata, mai trebuie sa stii ca infectia se poate realiza si in timpul recoltarii, iar boala poate fi transmisa si in locul unde depozitezi cartofii. 

Cum sa combati mana la cartofi. Ce tratamente sa aplici

Mana la cartofi
Mana la cartofi

Pentru a preveni aparitia bolii, ar fi bine sa stii ca tomatele nu trebuie cultivate langa cartofi. Asta pentru ca boala va aparea mai intai la culturile de cartof, iar apoi va fi transmisa cu usurinta la tomate. Asadar, mare atentie la rotatia culturilor de legume!

In cazul in care exista plante infectate, acestea se vor scoate din pamant si vor fi distruse prin ardere. Ar fi bine sa cumperi tuberculi sau samanta din surse sigure, pentru a te asigura ca acestia nu sunt infectati cu boala.

Pentru a combate mana la cartofi, iti recomandam sa acorzi o atentie sporita si tratamentelor preventive, iar in acest caz este bine sa stropesti plantele cu produse cuprice precum Champ 77 WG, Triumf 40 WG sau Cuproxat Flowable.

In cazul in care nu ai aplicat tratamentele de mai sus si vrei sa combati mana la cartofi iti recomandam sa folosesti Carial Flex, Folpan 80 WDG, Infinito 687.5 SC, Equation PRO, Polyram DF, Amistar, Revus, Nando 500 SC sau Cupertine Super.

Recomandam aplicarea tratamentelor alternativ si la un interval de 1-2 saptamani. Nu uita sa citesti cu atentie si recomandarile producatorului, dar mai ales sa folosesti cantitatile recomandate!