Fungicide sistemice pentru tomate. Cum sa combati mana rosiilor
Fungicide sistemice pentru tomate. Cum sa combati mana rosiilor

Fungicide sistemice pentru tomate. Cum sa combati mana rosiilor


Fungicide sistemice pentru tomate. Afla cum sa combati mana rosiilor si ce tratamente trebuie sa aplici pentru a avea plante sanatoase si pentru ca recolta ta sa nu fie afectata. Iata ce trebuie sa stii!

Mana rosiilor. Primele semne ale bolii

Mana rosiilor
Mana rosiilor

In cazul in care nu stiai, mana rosiilor este cauzata de ciuperca Phytophthora infestans si reprezinta una dintre cele mai grave boli micotice ce poate afecta aceste plante.

Primele semne ale acestei boli se vor observa pe frunze, pentru ca pe partea interioara vor aparea pete de culoare verde-cenusie. Pe masura ce boala avanseaza, aceste pete se vor brunifica, iar frunzele vor incepe sa se usuce.

Bineinteles, mana tomatelor va afecta si tulpina plantelor, iar primele semne vor fi aparitia unor pete de culoare brun cenusie. De asemenea, avansarea bolii va pune in pericol intreaga planta, pentru ca tulpina se va rupe cu usurinta.

Boala afecteaza si florile sau inflorescentele, iar acest lucru va duce la caderea florilor. Totodata, boala va afecta si fructele, ceea ce inseamna ca intreaga recolta de rosii poate fi pusa in pericol.

Mare atentie! Nu te sfatuim sa opresti seminte de la tomatele care au fost afectate de mana, pentru ca si acestea se vor brunifica si isi vor pierde din capacitatea germinativa.

In cazul in care langa rosii ai plantat cartofi, trebuie sa mai stii ca boala va aparea mai intai la cultura de cartofi. Ulterior, peste aproximativ 7-10 zile se va instala si la tomate.

Fungicide sistemice pentru tomate. Cum sa tratezi mana rosiilor si ce tratamente aplici

Fungicide sistemice pentru tomate
Fungicide sistemice pentru tomate

Inainte de a aplica tratamentele, nu ar fi rau sa stii si cateva masuri preventive. Nu de alta, dar este bine sa previi aparitia bolii si sa eviti anumite lucruri.

In primul rand, nu trebuie sa cultivi cartofi in apropierea tomatelor, iar motivul ti l-am explicat mai sus. Boala ataca in primul rand cartofii, iar apoi va ataca si cultura de tomate.

Asadar, mare atentie la rotatia culturilor de legume. Daca nu stii cum sa faci acest lucru, vei gasi aici un mic ghid. Trebuie sa te informezi si sa cultivi legumele in mod corect.

Citeste si: Tratarea rosiilor de mana. Cum sa combati si ce fungicide de contact sa folosesti

De asemenea, este important sa elimini plantele bolnave, iar resturile acestora sa fie distruse prin ardere. Specialistii recomanda irigarea plantelor prin picurare sau pe rigole, pentru a evita raspandirea bolii.

Foarte importanta este si ruperea frunzelor afectate de mana, mai ales cele din apropierea solului. Infectia va incepe de la acele frunze, ceea ce inseamna ca si plantele vor fi protejate.

Pentru a trata mana rosiilor poti apela la fungicide sistemice pentru tomate. Aceste tratamente vor patrunde in planta si vor tine la distanta boala. Fata de fungicidele de contact, fungicidele sistemice au avantajul de a oferi protectie pe termen lung.

Cele mai bune tratamente sunt Ortiva Top, Carial Star, Tazer 250 SC, Equation Pro, Cupertine Super, Proxanil sau Proplant. Bineinteles, iti recomandam sa citesti cu atentie prospectul produsului si sa respecti cantitatile recomandate de producator.