Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces
Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces

Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces


Copilirea rosiilor. Afla cum sa faci acest lucru, dar si cum trebuie sa protejezi plantele dupa ce ai facut acest proces. Cu ce se stropesc rosiile dupa copilire, dar mai ales de ce este esential sa faci acest lucru si la ce ajuta. Iata ce trebuie sa stii si tu daca vrei sa inveti mai multe despre gradinarit!

Copilirea rosiilor. In ce consta acest proces?

Copil (lastar) rosie
Copil (lastar) rosie

Copilirea rosiilor este o operatiune destul de importanta care ne ajuta sa crestem productia plantelor cu pana la 20%. Asadar, este foarte importanta, mai ales daca vrei sa obtii si o recolta mai mare.

Ce inseamna? Ei bine, aceasta operatiune se refera la inlaturarea lastarilor tineri care cresc la baza tulpinelor sau la baza frunzelor principale.

Acesti lastari (copili) sunt niste mici tulpini si au un efect negativ in dezvoltarea plantelor, dar si in formarea fructelor.

Practic, copilii folosesc seva plantei, iar astfel scade si productia de fructe, intarziind cocerea si scazand dimensiunile acestora. Este esential sa indepartezi acesti lastari, pentru a te asigura ca planta isi va directiona seva in mod corect.

Tototada, copilii pot aglomera planta si pot mari sansele de aparitie a bolilor la rosii. Tocmai de aceea, este absolut necesar sa faci copilirea rosiilor pentru a te asigura ca plantele din gradina ta vor fi sanatoase si vor da o recolta pe masura. Copilirea se face mai ales in cazul rosiilor crescute in solar.

Cand se face copilirea rosiilor?

Copilirea rosiilor
Copilirea rosiilor

Bineinteles, momentul in care te ocupi de acest lucru este extrem de important. Conform expertilor, copilirea rosiilor trebuie facuta in momentul cand acei lastari nedoriti vor atinge o lungime de 2-3 cm.

Mai mult, acestia nu trebuie lasati sa se dezvolte mai mult de 5 cm, deoarece vor lua mare parte din seva necesara pentru dezvoltarea fructelor.

Citeste si: Distanta de plantare a rosiilor. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect

De asemenea, in cazul in care copilirea se face atunci cand lastarul are o lungime de 2-3 cm, ranile pe care le cauzezi plantei se vor vindeca mai repede.

Daca acestia vor creste, rana pe care o cauzezi plantei va fi mult mai mare si se va vindeca mult mai greu.

Mai mult, ranile cauzate plantei atunci cand copilii sunt dezvoltati pot cauza boli rosiilor. Tocmai de aceea, trebuie sa sa faci totul la timp!

Deoarece vor fi mai greu de vindecat, acestea se vor cicatriza mult mai greu si exista riscul aparitiei de boli la plantele din gradina ta.

Cum sa faci copilirea rosiilor

Cum sa faci copilirea rosiilor
Cum sa faci copilirea rosiilor

Trebuie sa stii ca primii copili care vor aparea pe plante se vor situa intre baza tulpinii si primul etaj florar. Mai departe, vom observa acesti lastari la baza frunzelor principale, dar si in cel de-al doilea etaj florar.

Folosind o foarfeca, trebuie sa tai acel lastar care a crescut intre tulpina si frunze, dar asigura-te ca lasi o portiune de un centimetru, pentru a nu mai permite refacerea altuia.

Desigur, lastarii pot fi rupti, dar folosind o foarfeca te asiguri ca faci o operatiune de precizie. Poti folosi si un cutit ascutit.

Cu cat ii vei indeparta mai repede, cu atat vei salva mai mult din energia plantei. Dupa cum vezi, nu trebuie sa sari peste aceasta operatiune, daca vrei sa obtii o recolta de calitate.

Va trebui sa faci aceasta operatiune cel putin o data pe saptamana, pentru a te asigura ca ii indepartezi imediat ce isi fac aparitia.

Citeste si: Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum sa prepari solutia

Mare atentie sa nu rupi ramurile care produc si fructe! Aceasta operatiune se face pe toata perioada in care tomatele cresc, asa ca sa nu crezi ca ai rezolvat intr-o zi totul si pe urma nu mai ai nimic de facut.

Nu uita nici de purtatul manusilor, deoarece seva rosiilor pateaza si iti va fi destul de greu sa te cureti.

In cazul in care ai avut bunici la tara, cu siguranta iti aduci aminte de mainile lor patate, dupa ce faceau copilirea rosiilor.

Iti mai recomandam sa faci copilirea dimineata, dupa ce roua de pe plante s-a uscat. Totodata, pentru plantele cu crestere determinata, copilirea se va race pe o perioada de 4-8 zile.

Cum sa protejezi rosiile dupa copilit. Cu ce se stropesc?

Copilit rosii
Copilit rosii

Dupa cum am zis, planta va fi ranita atunci cand tai sau rupi lastarii, asa ca va fi necesar sa o protejezi pentru ca ranile sa se cicatrizeze si pentru a nu favoriza aparitia bolilor. Nu sari peste aces pas, pentru ca risti ca plantele sa se imbolnaveasca si ca recolta sa scada semnificativ.

Tocmai de aceea, dupa ce ai terminat cu copilirea rosiilor, va fi necesar sa faci si o stropire.

Folosind un fungicid, vei proteja plantele de o infectie cu agenti patogeni, iar tratementul fitosanitar iti va mentine rosiile sanatoase.

Desigur, in cazul in care cresti rosii bio si nu vrei sa folosesti substante chimice, atunci iti recomandam sa dezinfectezi plantele cu pudra de cenusa sau carbune pisat. Presara acea pudra peste locul unde ai taiat planta.

In cazul in care nu stiai, daca nu vei trata plantele dupa copilire vei risca ca acestea sa se infecteze cu putregaiul cenusiu sau va fi atacata de tantarul tomatelor. Nu risca si protejeaza-ti plantele dupa ce ai facut aceasta operatiune!