Tratament pentru tuta absoluta la rosii. Cum sa combati acest daunator
Tratament pentru tuta absoluta la rosii. Cum sa combati acest daunator

Tratament pentru tuta absoluta la rosii. Cum sa combati acest daunator


Tratament pentru tuta absoluta la rosii. Afla cum sa combati acest daunator des intalnit in cultura de tomate. Ce trebuie sa stii, care sunt primele semne ale unui atac si ce produse trebuie sa folosesti.

Tratament pentru tuta absoluta la rosii. Cum sa combati acest daunator – Cuprins:

Molia miniera a tomatelor. Primele semne ale unui atac

Molia miniera a tomatelor
Molia miniera a tomatelor

In cazul in care nu stiai, tuta absoluta este cunoscuta si ca molia miniera a tomatelor. Acest daunator face parte din familia Gelechiidae, ordinul Lepidoptera. Mai exact, vorbim despre o molie nocturna.

Mai trebuie sa stii ca tuta absoluta nu este un daunator foarte vechi, iar primele atacuri au fost raportate incepand cu anul 2009. Vestea proasta este ca aceasta insecta poate cauza pierderi de pana la 100% in culturile de tomate, daca nu se fac tratamente la timp.

Conform expertilor, aceasta insecta provine din America de Sud si primele atacuri au fost semnalate in Europa in anul 2006, in Spania. Se pare ca aceasta a ajuns cu ajutorul transporturilor de tomate.

Dupa cum spuneam, vorbim despre o molie nocturna asa ca prezenta adultilor este destul de greu de observat pe timpul zilei. Acestia stau ascunsi printre frunzele plantelor, insa trebuie sa stii ca adultii nu sunt cei responsabili pentru daunele aduse culturilor de tomate.

Daunele asupra culturilor sunt facute de larvele tutei absoluta, iar acestea formeaza adevarate galerii in interiorul frunzelor, al fructelor sau chiar al florilor. De asemenea, se pot observa si prezenta excrementelor de culoare neagra.

Desigur, atacul se poate confunda cu cel al musculitei miniere, insa trebuie sa stii ca galeriile “sapate” de tuta absoluta sunt mult mai largi si poate fi diferentiat destul de usor.

Cu toate ca s-au inregistrat atacuri si la ardei, vinete sau cartofi, trebuie sa stii ca tuta absoluta prefera tomatele.

Tratament pentru tuta absoluta la rosii. Cum sa actionezi

Tratament pentru tuta absoluta la rosii
Tratament pentru tuta absoluta la rosii

Acum, haide sa vorbim un pic si de ce tratament aplici pentru tuta absoluta la rosii. Inainte de toate, ar fi bine sa stii ca acest daunator are o toleranta destul de ridicata la pesticide sau insecticide.

Mai mult, daca tuta absoluta a patruns deja in cultura de tomate este extrem de dificil sa o elimini. Tocmai de aceea, trebuie sa pui accentul pe prevenire!

In cazul in care ai observat un atac izolat, plantele se vor elimina din cultura si se vor distruge prin ardere. De asemenea, resturile culturilor anterioare care au fost infestate se vor distruge si nu se vor folosi la compost.

O metoda foarte buna este folosirea plaselor antiinsecte, ce vor impiedica patrunderea adultilor. In acest fel, acestea nu vor depune ouale si larvele nu isi vor face aparitia.

Capcana cu feromoni
Capcana cu feromoni

Ia in considerare si rotatia culturilor de legume, pentrue a te asigura ca nu cultivi aceleasi specii din aceeasi familie pentru mai multi ani la rand. Daca nu stii cum sa faci asta, ti-am pregatit aici un mic ghid despre rotatia culturilor de legume.

Dezinfectia solului este absolut necesara, mai ales in spatiile protejate, adica in solarii sau sere. Asadar, ar fi bine sa nu excluzi aceasta operatiune!

Pentru a identifica prezenta tutei absoluta intr-un spatiu protejat, iti recomandam sa folosesti capcanele feromonale. Expertii recomanda folosirea acestora inca din faza de rasad, asa ca ar fi bine sa faci asta, mai ales ca pretul capcanelor nu este deloc mare si se pot gasi la aproape orice farmacie fitosanitara.

Pentru a combate tuta absoluta la rosii, iti recomandam sa folosesti unul din aceste produse: Bactospeine, Alverde, Affirm, Coragen, Minecto Alpha, Voliam Targo sau Bermectine.