Temperatura optima pentru rasaduri. Cum sa cresti rasaduri de legume perfecte expunandu-le la temperaturile ideale pentru fiecare tip de zarzavat in parte. Afla si care este temperatura optima in prima saptamana de dezvoltare a rasadurilor, dar si cum se pot cali pentru a fi pregatite sa se dezvolte afara.
Temperaturile ideale in functie de tipul de cultura
Dezvoltarea rasadurilor tine de doua aspect importante: temperatura si umiditate. Regimul de temperatura are impact direct asupra cresterii si dezvoltarii viitoarelor plante.
Din acest punct de vedere, unele tipuri de rasaduri sunt extrem de pretentioase si au nevoie de conditii speciale si temperaturi diferite. Cele mai pretentioase rasaduri sunt cele de vinete, ardei si rosii.
Exista trei grupe de culturi. Din prima grupa fac parte varzoasele (rezistente la temperaturi scazute). Rasadurile se dezvolta la temperature cuprinse intre 11-13 grade Celsius. Pe timp de noapte vor avea nevoie de o temparatura cuprinsa intre 6-10 grade Celsius.
Citeste si: Cum sa combati caderea plantutelor la tomate. Cauze si tratamente
Din grupa a doua fac parte cele cu nevoi moderate in ceea ce priveste caldura. Printre ele se numara si ceapa, prazul, salata verde, telina, sfecla si cartofii.
Temperatura ideala de crestere este de 16 grade Celsius. Noaptea rezista la temperaturi cuprinse intre – 12-14 grade Celsius.
Din a treia grupa fac parte cele cu nevoie ridicate de caldura. Printre marile iubitoare de caldura sunt ​​rosiile, ardeii, vinetele, fasolea si dovleceii. Au nevoie de o temperatura de cel putin 18 grade Celsius. Noaptea au nevoie de temperaturi cuprinse intre 18-20 grade Celsius.
Temperatura optima pentru rasaduri
Pana sa ajunga sa fie sadite in pamant, viitoarele plantute au nevoie de o temperatura optima pe perioada de germinatie si rasarirea rasadurilor. Practic, dezvoltarea optima de la samanta la stadiul de plantuta tine foarte mult si de temperatura la care sunt tinute, in diferitele lor stadii de dezvoltare.
In general, semintele pot incepe sa germineze de la 14-16 grade Celsius. Dar, daca vrei plantute viguroase, cu dezvoltare rapida, este nevoie de temperatura mai ridicata de atat.
Poti face asta mutandu-le intr-un loc mai calduros si acoperindu-le cu folie perforata din loc in loc . Din cand in cand, substratul trebuie umezit prin pulverizarea apei.
Iata de ce temperaturi au nevoie cele mai comune culturi, in faza de dinainte de rasasire:
- ardei si vinete – 25-30 grade Celsius.
- rosii – 20-25 grade Celsius
- castraveti – 25-28 grade Celsius
- varza – 18-20 grade Celsius
Temperatura in prima saptamana de crestere. Prima saptamana de crestere a rasadurilor este esentiala. Va fi cea care va dicta daca veti avea sau nu rasaduri puternice si sanatoase.
Va trebui sa aveti grija sa le mutati intr-un loc racoros si mai bine luminat, imediat dupa ce apar primele bucle ale rasadurilor Aceasta schimbare va ajuta la dezvoltarea sistemului radicular.
Iata de ce temperaturi au nevoie viitoarele plantute pe timp de zi, dar si pe timp de noapte:
- vinete: 13-16 grade Сelsius ziua, 8-10 grade Сelsius -noaptea;
- varza: 10-12 grade Сelsius ziua, 6-10 grade Сelsius noaptea;
- castravete: 15-17 grade Сelsius ziua, 12-14 grade Сelsius noaptea.
- rosie: 12-16 grade C ziua, 8-10 grade С noaptea;
- ardei: 13-16 grade С ziua, 13-16 grade С noaptea;
Din a doua saptamana, temperatura trebuie sa creasca din nou. Este nevoie de caldura nu doar ambientala ci si in sol.. Pamantul are nevoie sa ajunga la pragul de 14 grade Celsius. In caz contrar, radacinile nu se vor putea dezvolta pentru ca nutrientii nu vor putea fi absorbiti asa cum este nevoie.
Pentru a creste temperatura solului, va trebuie sa fie creata o perna de aer speciala pentru recipientele de rasaduri.
Ca sa creezi perna de aer, va trebui sa pui recipientele pe un suport, astfel incat sa se ridice cu cativa centimetri deasupra pervazului.
Calirea rasadurilor
Orice plantuta are nevoie de ceva timp pentru a se obisnui cu mediul exterior, adica cu temperatura ceva mai scazuta de afara. De aceea, cu cateva zile inainte de fi mutata , este necesar sa o calesti. Poti face acest lucru foarte usor, scazand temperatura din spatiul in care se dezvolta, cu cateva grade.
Trebuie sa faci acest lucru pentru 10, maximum 15 zile.Pentru culturi rezistente la frig si nepretentioase – pana la 6-8 grade Celsius. Pentru culturile care necesita caldura – pana la 12-14 grade Celsius. In cazul pepenilor – pana la 15-18 grade Celsius.
Cu putin timp inainte de a fi mutate in gradina, adica cu trei-maxim 5 zile inainte, rasadurile se vor tine la o temperatura cat mai apropiata de cea in care vor sta definiiv (temperatura exterioara de camp). Calirea se va face tinand rasadurile afara, dar doar pe timp de zi, iar cand pericolul de inghet trece, vor fi tinute si pe timp de noapte.