Monilioza la cires. Cum sa combati boala, ce tratamente trebuie aplicate
Monilioza la cires. Cum sa combati boala, ce tratamente trebuie aplicate

Monilioza la cires. Cum sa combati boala, ce tratamente trebuie aplicate


Monilioza la cires. Afla cum sa combati aceasta boala care afecteaza in mod constant pomii fructiferi, dar mai ales ce tratamente trebuie aplicate pentru ca recolta de fructe sa nu fie afectata. Care sunt primele semne ale bolii.

Monilioza la cires. Cum sa combati boala, ce tratamente trebuie aplicate – Cuprins:

Monilinia laxa. Primele semne ale bolii

Monilinia laxa
Monilinia laxa

Bineinteles, inainte de a vorbi despre cum sa combati monilioza la cires si ce tratamente trebuie aplicate, ar fi bine sa stii si care sunt primele semne de instalare ale bolii. Nu de alta, dar tratamentele trebuie aplicate din timp, inainte sa fie prea tarziu.

Monilioza este considerata una dintre cele mai grave boli ale samburoaselor, asa ca nu doar ciresul este afectat, ci si caisul, visinul, piersicul sau prunul. Dupa cum vezi, boala poate afecta o multitudine de pomi fructiferi.

La baza acestei boli sta o ciuperca pe nume Monilinia laxa, iar primele semne de instalare se vor observa pe flori. Acestea vor incepe sa se usuce. Cu toate ca acest lucru se poate intampla si in cazul inghetului, diferenta este ca monilioza nu apare in mod uniform, pe cand la inghet aproape toate florile sunt afectate.

Pe masura ce boala avanseaza, lastarii tineri vor fi atacati si se vor brunifica. Mai mult, varful acestora se va indoi, insa nu se vor rupe. Mare atentie la aceste semne!

De asemenea, atacul se va observa si pe frunze, iar pa masura ce boala avanseaza acestea se vor usca si vor cadea. Pe masura ce pomul este afectat si fructele vor avea de suferit, iar acestea se vor brunifica si vor ramane agatate pe ramuri. Un alt semn care anunta prezenta moniliozei va fi si cleiul care apare pe trunchiul pomului.

Boala apare mai ales in sezonul ploios, atunci cand vorbim despre o umiditate excesiva si temperaturi scazute. Vestea proasta este ca ciuperca poate rezista timp de mai multi ani in scoarta pomilor, asa ca este absolut necesar sa fie aplicate tratamente.

Cum sa combati monilioza la cires. Tratamente

Monilioza la cires
Monilioza la cires

Inainte de aplicarea pentru combaterea moniliozei la cires, ar fi bine sa stii si care sunt masurile de protectie. Nu de alta, dar trebuie sa stii cum sa opresti dezvoltarea boii, inainte ca aceasta sa afecteze mai multi pomi din livada ta.

In cazul in care ai observat primele semne de instalare ale bolii, trebuie sa stii ca lastarii se vor taia si se vor distruge prin ardere. Mai mult, daca frunzele pomilor au inceput sa cada, va fi nevoie sa le stringi si sa le arzi. Sub nicio forma nu le folosi la compost!

Mare atentie si atunci cand te ocupi de taierea ciresilor. Ar fi bine sa folosesti mastic pentru a acoperi ranile provocate de taierea ramurilor mai mari. Nu uita ca masticul va proteja pomul de posibile infectii si va ajuta la cicatrizarea mai rapida a acestora.

Citeste si: Monilioza la prun. Cum sa combati aceasta boala la pomii fructiferi

Primele tratamente pentru a combate monilioza la cires se aplica in perioada de repaus vegetativ, mai exact iarna. Iti recomandam sa folosesti produse cuprice precum Champ 77 WG, Coprantol Duo, Bouillie Bordelaise WDG sau Cuproxat Flowable ori Triumf. In perioada de vegetatie, iti recomandam sa aplici un tratament cu Merpan sau Cuproxat Flowable.

Pentru a combate monilioza la cires dupa ce ai observat primele semne ale bolii, va trebui sa folosesti unul din aceste tratamente: Switch 62.5 WG, Captan 80 WDG, Chorus 50 WG, Teldor 500 SC, Signum, Kupferol, Luna Experience, Folicur Solo, Orius 25 EW sau Topas.

Mare atentie! Va trebuie sa respecti cantitatile recomandate de producator, dar si timpul de pauza, adica perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea tratamentului si pana la recoltare.