Monilioza la prun. Cum sa combati aceasta boala la pomii fructiferi
Monilioza la prun. Cum sa combati aceasta boala la pomii fructiferi

Monilioza la prun. Cum sa combati aceasta boala la pomii fructiferi


Cum sa combati monilioza la prun si ce trebuie sa stii despre aceasta boala care afecteaza pomii fructiferi. Cand se aplica tratamentele si care sunt cele mai bune produse pe care le poti folosi la pomii din gradina ta.

Monilioza la prun. Cum sa combati aceasta boala la pomii fructiferi – Cuprins:

Ce este monilioza si cum afecteaza prunul

Monilinia laxa
Monilinia laxa

Monilioza este o boala des intalnita la samburoase, adica la pomii fructiferi precum prunul, ciresul, visinul, caisul sau persicul. Totusi, boala afecteaza si samantoasele, iar aici amintim marul, parul si gutuiul. Cauza bolii are la baza o ciuperca microscopica.

In cazul in care boala afecteaza pomii fructiferi din livada ta, ar trebui sa stii ca peste 60% din recolta poate fi afectata. Mai mult decat atat, monilioza la prun poate duce treptat la uscarea pomilor, asa ca vorbim despre un pericol destul de mare.

Atacul moniliozei se poate observa destul de usor deoarece vor fi afectate ramurile, florile, frunzele si fructele. Monilioza samburoaselor se manifesta mai ales in primaverile reci si ploioase, iar ramurile si florile se vor vesteji intr-un numar destul de mare.

Citeste si: Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici

In acelasi timp, fructele care au ajuns la maturitate si care au fost afectate de monilioza se vor brunifica, pulpa acestora va putrezi si vor aparea mici pete galbui-cenusii care sunt formate din micelii si spori.

In cazul prunului, pielita fructelor va fi perforata si sucul zaharat se va scurge, ceea ce va duce la lipirea acestora intre ele. De asemenea, fructele vor putrezi si se vor mumifia insa nu vor cadea, de multe ori le putem gasi atarnate in pom si pe timpul iernii.

Mare atentie! Sporii acestei ciuperci care cauzeaza monilioza la prun vor rezista si la temperaturile scazute din timpul iernii, iar atunci cand vine primavara vor produce noi infectii pe flori, ramuri sau frunze.

Cum sa combati monilioza la prun

Monilioza la prun
Monilioza la prun

Administrarea tratamentelor pentru monilioza la prun (monilinia laxa) se fac in perioada de repaus vegetativ si primavara, pentru a preveni arsurile bacteriene. Totodată, pentru a preveni atacul moniliozei la fructe (monilinia fructicola), se vor face tratamente ori de cate ori va fi nevoie.

Primul tratament pe care il administram prunului este in perioada de repaus vegetativ, iar aici recomandam Zeama bordeleza.

Pentru monilioza florilor si lăstarilor, recomandam 1-2 tratamente in stadiul de buton alb, când 10 % din flori sunt deschise si la scuturarea petalelor. Va fi nevoie de un tratament cu Chorus 50.

In acelasi timp, pentru monilioza fructelor, mai recomandam 1-2 tratamente cu Chorus 50 la intrarea in parga si apoi la 14 zile de la primul tratament. Timpul de pauza va fi de 7 zile.

Si Folicur Solo 250 EW / (VALOR 250 EW – a doua denumire comerciala) se poate folosi exact ca si Chorus 50. Primele doua tratamente se vor efectua in fenofaza de buton alb si la scuturarea petalelor.

Stropirile au ca scop combaterea moniliozei la flori si lastari. Alte doua tratemente se fac pentru a preveni atacul pe fructe, la intrarea in parga, iar apoi dup 14 zile de la primul tratament.

Monilinia fructicola
Monilinia fructicola

Luna Experience 400 SC este un alt produs eficient pentru a combate monilioza la prun si se utilizeaza doar pentru un tratament pe sezon. Astfel, se va face o stropire a prunului in faza de buton alb pana in faza de fructe coapte pentru recoltare.

Orius 25 EW (SALVATOR 25 EW – a doua denumire comerciala) se poate folosi cu succes in lupta cu monilioza si tratamentele se aplica in faza de buton alb si la maturarea fructelor. Se poate face stropirea preventiva sau la aparitia primelor semne, adica infectiile ce apar pe flori, lastari sau fructe.

Înainte si după infloritul prunului mai puteti folosi si Score 250 EC (MAVITA 250 EC – a doua denumire comerciala), iar timpul de pauza este de 7 zile.

Citeste si: Soiuri de prun. Cum sa alegi pomii in functie de judetul in care ii plantezi

Teldor 500 SC este un iarăși un produs recomandat pentru monilioza la prun, iar primele tratamente se fac in faza de buton alb si la scuturarea petalelor.

Un tratament care se aplica toamna este cu Kupferol sau Cuproxat Flowable. Stropirea are rolul de a grăbi maturarea lemnului si va oferi o rezistenta mai mare a prunului la gerul iernii.

Alte produse pe care le poti folosi sunt Vondozeb (MANZATE – a doua denumire comerciala), Rovral 500 SC, Merpan 80 WDG (CAPTADIN 80 WDG – a doua denumire comerciala) sau Funguran  OH 300 SC (KOCIDE FLOW – a doua denumire comerciala)