Ingrasamant pentru ciresi. Cum sa fertilizezi corect visinii si ciresii, tinand cont de varsta pomilor. Afla totul despre schema de fertilizare, dar si care sunt cele mai bune ingrasaminte.
Ingrasamant pentru ciresi
Vara este sezonul celor mai dorite fructe: ciresele si visinele. Daca esti producator sau un simplu iubitor de fructe care are in curte astfel de pomi, cu siguranta vrei rod bogat. Va trebuie sa te asiguri ca solul in care sunt fixati este unul fertil. In caz contrar, calitatea si cantitatea fructelor nu vor mai fi la inaltime.
Ciresii prefera solurile umede si mai putine ingrasaminte. Recolta este stransa de la sfarsitul primaverii pana in mijloc de vara. Suratele lor amarui, visinii, vor un sol mai putin umed si tolereaza bine perioadele cu seceta. Recolta se strange de la sfarsit de iunie pana in mijloc de august.
Pentru recolta bogata trebuie sa le asiguri fertilizatori. Cele mai bune rezultate se observa cand sunt folosite doua tipuri de ingrasaminte: organice si minerale.
Ingrasamant pentru ciresi. Cand vorbim de fertilizatorii organici facem referire la: gunoi de graj putrezit, compost, gunoi de pasare, rumegus. Vor face solul mai afanat si mult mai fertil, iar calitatea fructelor va fi superioara, la fel cum se va intampla si cu cantitatea.
Ingrasamintele minerale vor ajuta pomii la o rodire stabila, plus ca vor capata si o mai buna imunitate.
Fertilizatorii de acest tip, cum sunt si ureea, superfosfat sau sare de potasiu, se pot cumpara de la fitofarmacii. La fel de bine se pot folosi si ingrasaminte complexe (magneziu, sulf, calciu).
Din primavara pana in mijlocul verii, trebuie sa ajuti pomii cu ingrasaminte pe baza de azot. Dupa aceasta perioada, nu trebuie sa-i mai fertilizezi pentru ca nu vor putea fi pregatiti pentru iernat, hranirea contribuind la cresterea activa a masei vegetative
Tipuri de fertilizare
Fertilizarea se face in functie de varsta, punand la baza radacinii fertilizatori uscati. Cu cat pomul este mai batran, cu atat raza din jurul pomului, in care se pune hrana specifica, va fi mai mare. Pentru unul tanar raza din jurul trunchiul este de aproximativ 50 cm, in timp ce pentru unul batran va fi de 3,5 metri.
Pentru a fertiliza corect, trebuie sa uzi si sa sapi bine in jurul trunchiului, astfel incat solul sa fie bine afanat.
Pentru pomii maturi se vor folosi 6 galeti de apa care se toarna in jurul trunchiului, in timp ce pentru cei tineri se va folosi doar jumatate din cantitate. Asteapta ca apa sa fie absorita si apoi se pot hrani cu ingrasaminte.
Cele de tip lichid se vor turna in jurul trunchiului, iar cele uscate se vor imprastia pe sol, avand grija sa fie repartizate uniform. Cu ajutorul unei greble, fertilizatorii uscati se vor incorpora cu solul, dar la adancime foarte mica.
De abia la doi ani de la plantare vei putea folosi si fertilizatori foliari. Este recomandat sa folosesti pulverizatoare speciale, sa fie seara sau o zi cu nor. Ai grija sa fii si tu bine echipat cu ochelari, manusi si combinezon.
Ciresii si visinii pot fi hraniti cu fertilizatori din comert sau organici, cu preparare independenta.
Daca folosesti ingrasaminte achizitionate din magazinele de specialitate, ai grija sa respecti instructiunile de utilizare notate pe ambalaj.
Pomicultorii cu experienta sustin ca este indicat sa folosesti o cantitate usor mai mica decat cea notata. Substantele in exces pot provoca probleme grave, printre care amintim si caderea frunzelor si florilor (exces de potasiu), gomoza (exces de nutrimente) sau cloroza (exces de azot).
Citeste si: Cum sa plantezi ciresul. Reguli esentiale pentru ca acesta sa se prinda
Poti ajuta ciresii si visinii si cu ajutorul fertilizatorilor verzi, vii, cultivand in apropiere mazare, mazariche sau orz.
Cum am mentionat deja, fertilizarea se realizeaza in functie de varsta pomilor. Puietii plantati recent vor fi hraniti cu totul in mod exceptional in cazul in care pe frunze apar pete rosii, Altfel, nu se vor aplica ingrasaminte.
Cei tineri, dar care inca nu sunt pe rod au nevoie de hranire regulata. Ideal este sa folosesti gunoi de grajd, amestecuri organice sau compost.
Pomii tineri care sunt pe rod au nevoie sa fie fertilizati de 3, cel mult 4 ori pe an.
Daca cresterea anuala a lastarilor este mai mica de 50 cm, se va aplica fertilizare anuala.
Pomii care au 7 ani se fertilizeaza o singura data pe an si se va tine cont de cantitatea folosita (in functie de starea de sanatate a arborelui, compozitia solului, dar si clima).
Ingrasamant pentru ciresi. Fertilizare de primavara
Fertilizarea de primavara este esentiala pentru ciresi si visini pentru ca sunt activati la viata si daca este realizata corect, se va vedea in rod. Se recomanda o stropire cu zeama bordeleza 3% (300 g de sulfat de cupru, 300 g de var nestins, dizolvate in 10 litri de apa) inainte de inflorire si pomii vor fi protejati de bolile fungice.
In functie de varsta pomilor, schema fertilizarilor se aplica in continuare potrivit nevoilor.
Pentru cei cu varste cuprinse intre 2-4 ani se poate aplica ingrasaminte lichide (aplicate prin pulverizare) sau la radacina. Daca se alege cea prin pulverizare, trebuie sa ai grija sa o aplici inainte de inflorire – uree (20-30 g la 10 litri de apa).
Cel de la radacina trebuie sa contina azotat de amoniu (15-20 g pe 1 mp). Se toarna in jurul trunchiului.
La cei de peste 4 ani fertilizarea incepe inainte de inflorire. Poti aplica fertilizare foliara cu uree (20 g la 10 litri de apa) sau fertilizare la baza trunchiului cu nitrat de amoniu (20 g la 1mp).
In timpul infloririi se aplica o noua fertilizare la radacina, dupa urmatoarea reteta: 50 de litri de apa se amesteca cu 5 litri de infuzie de lumanarica, plus 10 pahare de cenusa. Pentru pomii de 4 – 7 ani se utilizeaza o galeata de fertilizant, iar pentru cei de peste 7 ani – doar 2-3 galeti.
Dupa ce trec 2 saptamani se aplica ingrasamant la radacina, mai precis fosfor-potasiu (10 litri de apa, 1 lingura de sulfat de potasiu, o cana jumatate de superfosfat, pentru 1 mp – o galeataa de solutie).
Pentru ca gustul fructelor sa fie si mai bun, poti aplica acid succinic, inainte de inflorire (0,3 g în 10 litri de apa).
Ca sa te poti bucura de calitatea fructelor, dar si de cantitate mare, este indicat sa combini fertilizarea cu udarea. Concret sa uzi pomii cu 3-6 galeti cu apa. Tratamentul se aplica in functie de precipitatii, varsta si umiditatea solului).
Fertilizare de vara
La inceput de vara poti folosi ingrasaminte complexe. 30 g la 10 litri de apa si un pahar de cenusa. La nevoie se poate efectua fertilizare suplimentara.
In cazul pomilor cu varsta de peste 4 ani, la inceput de vara, se vor folosi ingrasaminte complexe – 30 g pe 1 mp in jurul trunchiului.
In august se aplica hranirea foliara cu superfosfat (25 g dizolvati in 10 litri de apa -1,5 litri de ingrasamant la 1 mp) si solutie de cenusa– 2 cani de cenusa amestecate in 10 litri de apa.
Ultima fertilizare de vara trebuie combinata cu udare din abundenta.
Fertilizare de toamna
Fertilizarea de toamna se efectueaza la mijlocul sau la sfarsitul sezonului de toamna. Se face in acelasi timp cu taierea.
Fertilizarea pomilor cu varsta de 2-4 ani se face la sfarsit de septembrie – inceput de octombrie. Se va da la radacina cu superfosfat (50-60 g la 1) si sulfat de potasiu (25 g la 10 l de apa).
La 3-4 ani foloseste si fertlizatori organici, asa cum este humusul sau compostul, 3-5 kg pe 1 mp. Se vor incorpora cu solul, la o adancime de 15 cm.
Cei de 4-7 ani trebuie sa primeasca la radacina superfosfat simplu (300 g) sau superfosfat dublu (150 g).
Adauga in substrat si clorura (100 g) sau sulfat de potasiu (120 g). La fe de bine, poti folosi si cenusa de lemn (1 cana de cenusa a o galeata de apa).
La 2-3 ani se ajuta si cu compost sau humus, iar dupa primul inghet se stropesc cu uree.
Cei de peste 7 ani trebuie sa primeasca la radacina cate 50 kg de compost sau humus.
O data la 2-3 ani ajuta-i cu superfosfat simplu (400-500 g) sau superfosfat dublu (200-250 g) si adauga in sol si sulfat (150 g) sau clorura de potasiu (180 g). Foloseste uree dupa primul inghet.