Monilioza samburoaselor. Cum sa combati aceasta boala si ce tratament sa aplici
Monilioza samburoaselor. Cum sa combati aceasta boala si ce tratament sa aplici

Monilioza samburoaselor. Cum sa combati aceasta boala si ce tratament sa aplici


Monilioza samburoaselor. Afla cum sa combati aceasta boala deosebit de grava ce afecteaza pomii fructiferi, dar si ce tratament este indicat sa aplici pentru a te asigura ca recolta nu va fi compromisa in totalitate.

Monilioza samburoaselor. Cum sa combati aceasta boala si ce tratament sa aplici – Cuprins:

Specii de pomi fructiferi atacati de monilioza. Semne ale bolii

Monilinia laxa
Monilinia laxa

Inainte de toate, ar fi bine sa stii ce specii de pomi fructiferi sunt atacate de monilioza, mai exact de boala cauzata de ciuperca Monilinia laxa sin. Monilinia cinerea.

Dupa cum am mentionat in titlu, este vorba de samburoase, iar aici mentionam prunul, ciresul, visinul, piersicul si caisul. Vorbim despre o boala deosebit de grava care poate afecta tot pomul si poate duce la compromiterea acestuia.

Acum ca stii ce specii de pomi fructiferi pot fi afectate, ar fi bine sa stii si care sunt primele semne ale bolii. Trebuie sa mai stii si faptul ca aceasta ciuperca va afecta ramurile, lastarii, frunzele, dar in acelasi timp poate afecta si florile sau fructele.

In cazul in care un pom fructifer este afectat de monilioza pe timpul primaverii, primul semn va fi uscarea florilor. Cu toate acestea, florile vor ramane prinse de ramura, insa atacul va duce la brunificarea acestora.

Atunci cand monilioza samburoaselor ataca lastarii tineri, acestia se vor ofili, iar mai apoi se vor usca. Daca atacul are loc si asupra frunzelor, acestea se vor usca si vor cadea.

Este destul de usor sa observi fructele pomilor afectati de monilioza, deoarece acestea se vor strica. Mai mult decat atat, pe trunchiul pomilor o sa poti observa si prezenta cleiului, asa ca mare atentie si la acest aspect. Inspecteaza periodic pomii din livada sau gradina ta, pentru a te asigura ca acestia nu sunt infectati cu monilioza.

Cum sa combati monilioza samburoaselor si ce tratament sa aplici

Monilioza samburoaselor
Monilioza samburoaselor

Daca ai observat instalarea bolii la pomii fructiferi din gradina ta, ar fi bine sa stii ca lastarii se taie imediat. Mare atentie, pentru ca resturile trebuie distruse prin ardere, pentru a nu favoriza imprastierea bolii si la alti pomi. La fel se procedeaza si cu fructele afectate de monilioza, deoarece boala se poate raspandi rapid si la fructele sanatoase.

Totodata, este important sa stii ca monilioza samburoaselor este favorizata de vremea ploioasa si in acelasi timp de temperaturile care tind sa scada sub limita pe timp de primavara.

Acorda o mare atentie si atunci cand tai pomii fructiferi, pentru ca leziunile pot provoca aparitia bolii. Este indicat sa folosesti un mastic, mai ales daca ramurile pe care le-ai taiat sunt de dimensiuni mai mari.

Citeste si: Cum sa ingrijesti zmeurul. Calendarul taierilor de formare si fructificare

Primele tratamente pe care le poti face impotriva moniliozei samburoaselor se aplica in faza de dezmugurit, iar in acest caz iti recomandam sa folosesti un produs de contact precum Cuproxat Flowable.

In faza de buton alb, iti recomandam sa folosesti Teldor 500 SC sau Switch. Mai departe, in faza de plina floare, este recomandat sa folosesti un tratament cu Switch, Chorus 50, Prolectus sau Teldor 500 SC. Ar fi bine sa urmaresti si prognoza meteo si sa aplici tratamentele atunci cand nu exista sanse de precipitatii!

Alte tratamente pe care le poti folosi sunt Captan 80 WDG, Chorus 50 WG, Kupferol, Signum sau Luna Experience. In functie de perioada in care alegi sa aplici tratamentul, cere ajutorul specialistilor de la farmaciile fitosanitare.