Cum sa faci plantarea ciresului toamna, in mod corect
Cum sa faci plantarea ciresului toamna, in mod corect

Cum sa faci plantarea ciresului toamna, in mod corect


Cum sa faci plantarea ciresului toamna. Afla care sunt pasii si cum trebuie sa plantezi ciresul in mod corect, pentru a te asigura ca vei obtine rezultatele dorite in anii ce urmeaza. Ce trebuie sa stii!

Cum sa pregatesti terenul si care sunt cerinte fata de clima sau sol

Pregatirea terenului
Pregatirea terenului

Bineinteles, primul pas pe care trebuie sa il ai in vedere inainte de plantarea ciresului toamna, este pregatirea terenului. Daca inca nu stiai, iti spunem ca ciresul nu va creste daca apa stagneaza pe terenul respectiv, asa ca mare atentie la acest aspect.

Daca terenul pe care vrei sa cultivi ciresul sau mai multi pomi fructiferi a fost folosit ca si livada, va fi necesara pregatirea acestuia cu 1-2 ani inainte. Structura solului trebuie refacuta, iar in acest fel se vor elimina posibilele focare de infectie. In cazul in care pe teren exista si foarte multe buruieni, va fi necesara erbicidarea acestuia.

Terenul pe care infiintezi plantatia trebuie sa fie expus catre Sud sau Sud-Est, iar randurile de pomi vor trebui orientate pe directia Nord-Sud. In acest fel, te asiguri ca cirestii tai au parte de lumina pe toata durata zilei.

Cirestii vor da cele mai bune rezultate in zona dealurilor mici si mijlocii, dar si in cele unde cad intre 600 si 700 mm precipitatii in fiecare an. Dupa cum am spus, apa care stagneaza in sol nu ii va prii ciresului si radacinile acestuia se vor asfixia, iar pomul fructifer se va usca. Asadar, mare atentie cand faci plantarea ciresului toamna!

De asemenea, apa stagnanta poate duce la craparea fructelor, iar despre acest fenomen am vorbit deja aici, asa ca ar trebui sa recitesti si sa acorzi atentie si acestui aspect!

Ciresul rezista la temperaturi de -2 grade, insa se recomanda plantarea pe versantii cu expunere catre Sud. Daca terenul pe care vrei sa plantezi ciresii este umbrit, nici calitatea fructelor nu va fi ridicata. Ciresul prefera solurile permeabile care au o textura uscata si nu se va dezvolta foarte bine in solurile umede si reci.

Cum sa faci plantarea ciresului toamna

Cum sa faci plantarea ciresului toamna
Cum sa faci plantarea ciresului toamna

Pentru cei ce nu stiu, cea mai buna perioada in care sa faci plantarea ciresului este toamna, pentru ca pomul suporta mai bine transplantarea si va porni mai usor in vegetatie cand vine primavara.

Daca vrei sa plantezi mai multi ciresi, tine cont de o distanta de 5 metri intre randuri si de 4 metri intre pomii de pe acelasi rand. In cazul in care vorbim despre soiuri cu vigoare mare, distanta trebuie sa fie de 5 metri intre pomii de pe acelasi rand.

Groapa in care plantezi ciresul trebuie sa aiba un metru latime, un metru lungime si 80 cm adancime. Ideal este sa o pregatesti cu 2-3 luni inainte de plantare. Daca o sa cultivi ciresul pe un teren care a fost lucrat in mod corect, atunci va fi nevoie de o groapa cu o latime de 50 cm, o lungime de 50 cm si o adancime de 50 cm.

De asemenea, este indicat sa ameteci pamantul din partea superioara a gropii, adica cel fertil, cu gunoi de grajd bine descompus (mranita) si sa introduci 1/3 la baza gropii.

Atunci cand faci plantarea ciresului toamna nu uita nici de fasonarea radacinilor inainte de plantare, adica scurtarea acestora cu 7-8 cm, dar si indepartarea celor necrozate sau uscate ori rupte. Dupa fasonare, este nevoie de mocirlirea radacinilor, adica introducerea acestora intr-un amestec de pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa.

Dupa ce ai pus ciresul in groapa, va fi nevoie sa te asiguri de contactul strans al radacinilor cu solul. Drept urmare, va fi nevoie de tasarea acestuia foarte bine, pentru a elimina eventualele goluri de aer.

Nu uita nici de faptul ca punctul de altoire trebuie sa se situeze la 2-3 cm deasupra solului si sa fie orientat catre nord. Punctul de altoire nu se acopera cu pamant, deoarece exista riscul ca altoiul sa emita radacini.

Dupa ce ai terminat cu plantarea ciresului, ar fi bine sa uzi solul cu o galeata de apa, iar apoi sa pui un tutore pentru a te asigura ca pomul proaspat plantat va fi protejat impotriva vanturilor puternice de pe perioada sezonului rece.