Musca ciresului. Cum sa utilizezi capcane pentru a combate acest daunator
Musca ciresului. Cum sa utilizezi capcane pentru a combate acest daunator

Musca ciresului. Cum sa utilizezi capcane pentru a combate acest daunator


Musca ciresului. Afla cum sa utilizezi capcane pentru a combate acest daunator, dar si in ce perioada ataca aceasta insecta pomii fructiferi. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Musca ciresului. Cum sa utilizezi capcane pentru a combate acest daunator – Cuprins:

Cum arata Rhagoletis cerasi

Rhagoletis cerasi
Rhagoletis cerasi

Musca ciresului mai este cunoscuta si sub numele de Rhagoletis cerasi, dar ce trebuie sa stii neaparat este ca vorbim despre un daunator deosebit de periculos pentru ciresi sau visini.

Larvele acestei muste ataca fructele ciresilor si visinilor, iar pagubele sunt insemnate. Perioada de atac a acestui daunator este a doua jumatate a lunii mai, atunci cand musca depunde 1-2 oua sub coaja fructelor aflate in parga.

Pe masura ce apar larvele, acestea se vor hrani cu pulpa fructelor, iar acestea vor capata o culoare inchisa, se vor inmuia, iar ulterior vor putrezi.

La maturitate, acele larve vor parasi fructele, se vor impupa in sol si vor ierna acolo. Dupa ce trece sezonul rece, vor aparea adultii.

Mai mentionam faptul ca cele mai predispuse soiuri la atacul acestui daunator sunt cele cu coacere semitarzie sau tarzie. De regula, soiurile timpurii nu sunt atacate de musca ciresului.

Musca ciresului. Cum sa utilizezi capcane si ce tratamente poti face

Musca ciresului
Musca ciresului

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca musca ciresului are o generatie pe an, iar pe timpul sezonului rece va ierna in stadiul de pupa in sol, la o adancime de 2-4 cm.

Tocmai de aceea, este foarte important sa sapi solul din jurul pomilor primavara devreme si toamna tarziu, pentru a reduce numarul de pupe hibernante. In cazul in care nu stii cum sa faci asta, ti-am pregatit aici un mic ghid.

Adultii apar dupa jumatatea lunii mai, iar femelele pot depune pana la 150 de oua intr-un interval de aproximativ 20-25 de zile. Asadar, mare atentie pentru ca vorbim despre daune destul de importante, mai ales pentru cei care au ciresi sau visini.

Cea mai buna solutie pentru a detecta musca ciresului este sa folosesti capcane Decis Trap, imediat dupa ce pomii fructiferi (ciresii si visinii) au inflorit. De indata ce ai observat prezenta primilor adulti, este momentul sa aplici tratamentele.

Larva musca ciresului
Larva musca ciresului

Capcana se comercializeaza gata de utilizare si este conceputa pentru a atrage si combate musca ciresului. Vorbim despre un recipient din plastic, format din doua parti.

Mai exact, partea superioara este incolorasi transparenta, impregnata cu substanta activa deltametrin. Partea inferioara a capcanei are o culoare galbena sau portocalie si este destinata pentru depozitarea mustelor combatute, continand carbomat de amoniu.

Capcanele se monteaza manual in pomii fructiferi, la o inaltime de aproximativ 1.4-1.8 metri de la sol, cu expunere sudica. Producatorul recomanda amplasarea imediat dupa ce pomii au inflorit si cel mai tarziu pana la schimbarea culorii cireselor din verde in galben.

Poti cumpara capcanele Decis Trap de pe eMag accesand acest link.

Mentionam faptul ca tratamentele chimice vor fi eficiente doar daca se fac preventiv, pentru ca odata ce ouale au fost depuse in fructe, nu se mai poate face nimic.

Citeste si: Monilioza la cires. Cum sa combati boala, ce tratamente trebuie aplicate

Asadar, este recomandat sa faci primul tratament dupa 15 mai sau atunci cand ai detectat primii adulti in capcanele pe care le-ai agatat in pomi.

Pentru a combate musca ciresului iti recomandam urmatoarele insecticide: Karate Zeon 50 CS, Laser 240 SC, Deltagri sau Vantex 60 CS.

Primul tratament se poate face atunci cand fructele au intrat in parga. Urmatoarele stropiri se vor face la acoperire, la un interval de aproximativ 7-10 zile.