Germinatia semintelor de legume. Cum sa le testezi inainte de plantare?
Germinatia semintelor de legume. Cum sa le testezi inainte de plantare?

Germinatia semintelor de legume. Cum sa le testezi inainte de plantare?


Germinatia semintelor de legume. Iata cum sa testezi semintele inainte de a le planta in gradina ta, pentru a te asigura ca acestea vor da nastere la rasaduri. Acest test este esential, pentru ca nu vrei sa plantezi seminte seci sau seminte vechi, din care nu va rasari nimic.

Care este durata de viata a semintelor de legume

Seminte de ceapa
Seminte de ceapa

Germinatia semintelor de legume. Inainte de a face testul, ar fi bine sa stii care este durata de viata a semintelor de legume, cat timp rezista acestea. Cu toate ca unele ti-ar putea parea uscate si lipsite de viata, in fiecare din aceste seminte exista un embrion pentru o viitoare planta.

Totusi, semintele nu vor ramane active pentru totdeauna si la un moment dat nu va mai iesi nimic din ele. Desigur, acest lucru depinde de tipul semintelor, dar si de modul in care acestea sunt stocate.

Exista si tipuri de seminte care se vor deteriora dupa doar un an, iar altele pot fi folosite si dupa cinci ani. Iata ce trebuie sa stii despre durata de viata a semintelor de legume.

Durata de viata a semintelor de legume:

fasole4 anibroccoli3 ani
varza4 animorcovi3 ani
conopida4 anivarza bruxelles4 ani
telina3 anicicoare4 ani
castraveti5 anivinete4 ani
andive5 anivarza kale5 ani
salata5 anipraz2 ani
ceapa1 anpastarnac1 an
patrunjel1 anmazare3 ani
dovleci4 aniardei2 ani
ridichi4 anispanac2 ani
rosii4 anisfecla4 ani
pepene rosu4 anisparanghel3 ani

Cum sa depozitezi semintele in mod corect

Seminte de legume in plic
Seminte de legume in plic

Germinatia semintelor de legume. Desigur, nu poti sa prelungesti durata de viata a anumitor seminte de legume, insa daca le vei pastra in mod corect te asiguri ca le poti tine active pentru perioada maxima de timp. Tocmai de aceea, este necesar sa le pastrezi ca la carte.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa ca ingrasamant in gradina. Care sunt beneficiile?

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca semintele sunt perfect uscate, pentru ca daca nu sunt asa atunci acestea vor mucegai. Pune semintele intr-un prosop de hartie, pentru a te asigura ca toata umezeala este absorbita.

Dupa ce acestea s-au uscat perfect, pune-le intr-un plic de hartie si scrie pe ele si ce reprezinta, pentru ca sigur o sa uiti si o sa le incurci.

Plicurile cu seminte trebuie tinute in caserole care se inchid etans si ferite de lumina soarelui. De asemenea, trebuie sa le tii intr-un loc racoros si uscat.

Test pentru germinatia semintelor de legume

Germinatia semintelor de legume
Germinatia semintelor de legume

Germinatia semintelor de legume. Inainte de toate, trebuie sa iti spunem ca durata de germinatie difera in functie de tipul legumelor, asa ca nu te intrista daca semintele nu au incoltit imediat. Semintele unor tipuri de legume incoltesc mai repede decat altele.

Testul germinatiei semintelor de legume este destul de simplu si o sa ai nevoie de un prosop de hartie, un recipient cu apa si pulverizator, dar si o punga de plastic ce se sigileaza.

Citeste si: Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi de ger

Germinatia semintelor de legume. Umezeste foarte bine prosopul de hartie, insa ai grija ca apa sa nu se scurga, deci nu pune o cantitate mare. Pune 10 seminte pe acel prosop, iar apoi impatureste-l in asa fel incat semintele sa fie acoperite.

De ce 10 seminte? Pentru ca vei calcula procentajul de incoltire al acestora. Daca din 10 vor incolti 4, atunci rata de incoltire este de 40%, cand incoltesc 7 seminte, rata de incoltire este de 70% etc.

Pune prosopul de hartie cu semintele in punga de plastic pe care o sigilezi. Daca testezi mai multe tipuri de seminte, scrie pe punga ce ai pus acolo.

Seminte incoltite
Seminte incoltite

Punga de plastic trebuie pusa pe un pervaz de geam, pe un frigider sau intr-un loc unde temperatura este de aproximativ 21 de grade Celsius.

Verifica „plantatia” in fiecare zi pentru a te asigura ca punga este sigilata perfect si ca prosopul de hartie nu s-a uscat. Daca s-a uscat, atunci trebuie sa pulverizezi din nou apa.

Acum, in functie de tipul de seminte pe care l-ai pus, acestea o sa inceapa sa incolteasca. Nu uita, germinatia difera asa ca ar trebui sa stii si cat dureaza.

Test germinatie seminte de legume
Test germinatie seminte de legume

Germinatia semintelor de legume. De exemplu, semintele de sfecla au nevoie sa stea in apa timp de 30 de minute. Mai mult, apa trebuie schimbata si procedura trebuie repetata de inca sase ori. Urmatorul pas este sa plantezi semintele, iar dupa 4-5 zile acestea vor incolti.

Citeste si: Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta de legume in fiecare luna a anului

Semintele de morcov si telina vor germina dupa aproximativ 14 zile, in timp ce semintele de ardei si vinete vor incolti dupa aproximativ 5 zile.

Semintele de ceapa se tin in apa timp de 2-3 ore, iar apoi se pun in prosopul umed de hartie. Acestea incoltesc dupa 4 zile si prosopul umed de hartie o sa inceapa sa miroasa a ceapa dupa doua zile.

Semintele de patrunjel vor incolti mai repede daca sunt puse in apa calda, la o temperatura de 40 de grade Celsius si sunt lasate sa stea peste noapte. A doua zi, pune semintele in prosopul umed.