Cum sa prepari macerat de urzica si la ce il poti folosi in gradina ta
Cum sa prepari macerat de urzica si la ce il poti folosi in gradina ta

Cum sa prepari macerat de urzica si la ce il poti folosi in gradina ta


Macerat de urzica. Afla cum sa prepari aceasta solutie, dar si la ce o poti folosi in gradina ta. O sa ramaneti surprinsi cand veti afla ce efecte are aceasta planta si cum va poate ajuta impotriva daunatorilor.

Cum sa prepari macerat de urzica si la ce il poti folosi in gradina ta – Cuprins:

Urzica – insecticid, fungicid, dar si ingrasamant

Urzica
Urzica

Macerat de urzica. Gasim aceasta planta pe toate drumurile si mai ales in locurile abandonate sau pe langa paduri. Totusi, cati dintre voi stiau ca aceasta planta are multiple utilizari in gradina, pentru legumele tale.

Ei bine, urzica are un rol important intr-o gradina bio, asa ca o poti folosi ca insecticid, fungidic sau ingrasamant. Totodata, urzica poate fi folosita si pentru a grabi procesul de descompunere a compostului.

Citeste si: Tratamente bio la legume. Cum sa prepari insecticide naturale pentru gradina ta

Urzica are un continut mare de azot, potasiu, calciu, fosfor, fier, dar si de microorganisme ori oligoelemente. Mai mult, aceasta planta contine vitaminele A, B2, C si K.

Foarte interesant este faptul ca urzica poate creste rezistenta plantelor la boli precum rugina, mana sau fainarea, dar le protejeaza si impotriva paduchilor sau paianjenilor.

Cum sa prepari macerat de urzica

Macerat de urzica
Macerat de urzica

Prepararea acestei solutii este destul de simpla, insa ar trebui sa luati in vedere faptul ca aveti nevoie de plante sanatoase, asa ca atunci cand culegeti urzicile evitati plantele cu frunze ofilite sau care au decolorari.

Mai mult, se evita si urzicile inflorite, pentru ca nu vreti sa raspanditi semintele de plante prin propria gradina. Asadar, mare atentie atunci cand le culegi!

Macerat de urzica. Pentru a prepara maceratul de urzica o sa aveti nevoie de o galeata de 10 litri pe care o umpleti cu apa de fantana sau de ploaie. Foarte important este ca apa sa nu contina clor.

In cazul in care locuiesti in afara orasului este bine sa folosesti apa de la fantana sau apa pe care o colectezi in urma ploilor. Nu de alta, dar clorul poate afecta proprietatile maceratului de urzica pe care urmeaza sa il prepari.

Cum sa prepari macerat de urzica
Cum sa prepari macerat de urzica

Urmatorul pas este sa puneti un kilogram de frunze de urzica in acea apa, dar plasati si o greutate pe ele pentru ca vreti ca acestea sa fie acoperite in permanenta de lichid.

Citeste si: Cum sa obtii rosii mai gustoase cu ajutorul altor plante din gradina

Galeata va trebui acoperita, deoarece preparatul va amana un miros destul de neplacut, dar si pentru ca nu vreti sa ploua in acel recipient ori sa intre insectele. Puneti galeata si la umbra, deoarece veti evita si putrezirea plantelor din solutie.

Zilnic, va trebui sa amestecati acest preparat, iar dupa aproximativ o saptamana va fi gata. La aplicare, diluati 1 litru de macerat in 9 litri de apa, iar apoi puteti sa stropiti plantele din gradina.

Totusi, evitati stropirea frunzelor la rosii sau trandafiri, deoarece aceste plante sunt sensibile la continutul mare de fier al maceratului.

La ce se foloseste maceratul de urzici

Cum sa folosesti macerat de urzica
Cum sa folosesti macerat de urzica

Macerat de urzica. Dupa cum spuneam, urzica poate creste rezistenta plantelor la boli precum mana, rugina sau fainarea, dar si impotriva daunatorilor precum paduchii sau paianjenii.

Solutia pe care tocmai ati obtinut-o se pulverizeaza seara pe plante si actioneaza ca insecticid, fungicid sau ingrasamant foliar. Bineinteles, se poate pune si la tulpina plantelor, in pamant.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru rosii, cu drojdie. Cum sa fertilizezi plantele din gradina ta

Pentru ca vorbim despre o solutie naturala, aceasta se poate folosi pentru a stropi plantele zilnic, pana la o saptamana. Folosita ca ingrasamant, solutie se aplica la intervale de 2 saptamani.

In cazul in care vreti sa accelerati procesul de descompunere a compostului este necesar sa folositi solutia nediluata cu apa.

Desigur, folositi si urzicile verzi, pentru ca acesta vor aduce si un aport de nutrienti in compost. Bineinteles, ar mai trebui sa afli si cand se stropesc rosiile cu urzica.