Cum sa folosesti diatomita in gradina. Afla ce este mai exact diatomita sau pamantul de diatomee, dar mai ales de ce este utila si ce contine. Ce trebuie sa stii si cum sa o utilizezi in mod corect, iata ce sfaturi ne dau expertii in gradinarit.
Ce este pamantul de diatomee
Inainte de a vorbi despre cum sa utilizezi diatomita, ar trebui sa stii ce este mai exact pamantul de diatomee si ce contine. Ei bine, vorbim despre o roca sedimentara cu porozitate mare, care are capacitatea de a retine umiditatea si poate fi absorbit usor de radacinile plantelor.
Pe langa siliciu, acest pamant de diatomee contine calciu, magneziu, bor, dar si alte elemente importante pentru cresterea sanatoasa a plantelor. In acelasi timp, diatomita imbunatateste structura solului.
Totodata, pamantul de diatomee va creste rezista plantelor la stres, va proteja radacinile acestora in cazul diferentelor de temperatura, dar in acelasi timp va inhiba si dezvoltarea agentilor patogeni din pamant.
Mai mult decat atat, diatomita va stimula cresterea plantelor, inflorirea acestora, dar si fructificarea, ceea ce inseamna ca vei obtine si recolte mai bune.
Nu in ultimul rand, aceasta va ajuta la reducerea aciditatii din sol. Si inca ceva: poate fi folosita si ca insecticid natural, asa ca poti tine la distanta si daunatorii ce pun in pericol recoltele.
Cum sa utilizezi diatomita si de ce te ajuta in gradina
Cum sa utilizezi diatomita. Acum ca stii ce este mai exact acest pamant de diatomee, o sa iti explicam si cum sa il utilizezi. Nu de alta, dar trebuie sa stii exact ce sa faci cu acesta.
In primul rand, poate fi folosit ca si insecticid, dupa cum am spus mai sus. Va tine la distanta acarienii, tripsii, furnicile, urechelnitele, puricele negru al verzei, dar si gandacii de bucatarie. Explicatia este simpla: atunci cand insectele intra in contact cu diatomita, aceasta va provoca taieturi in exoschelet si daunatorii vor fi eliminati prin deshidratare.
Avantajul diatomitei in fata insecticidelor chimice este ca insectele daunatoare nu vor deveni mai rezistente. Asa ca o poti folosi de fiecare data cand intampini probleme legate de daunatorii din gradina si nu numai.
Asadar, pentru a folosi diatomita ca si insecticid, tot ce trebuie sa faci este sa o presari direct pe plante. Totusi, tine minte sa nu o aplici atunci cand plantele sunt inflorite, pentru ca insectele benefice sa isi faca treaba.
Citeste si: Cand se pune dolomita la pomi. Cum sa o folosesti corect si care este perioada ideala
Pentru a tine la distanta melcii sau limacsii, va trebui sa presari diatomita in jurul plantelor. Astfel, acesti daunatori nu vor mai putea sa ajunga sa provoace pagube la culturile din gradina.
In cazul in care insectele stau pe partea inferioara a frunzelor, va trebui sa faci o solutie pentru ca aceasta sa adere si la acele suprafete. Amesteca 250 de grame de diatomita cu 1.5 litri de apa, apoi pulverizeaza solutia pe frunze.
Dupa cum spuneam mai sus, pamantul de diatomee va ajuta la imbunatatirea structurii solului, crescand drenarea acestuia si aerisindu-l.
Este foate util si pentru a reduce compactarea solului, iar in acest caz poti incorpora diatomita atunci cand sapi pamantul sau il poti amesteca impreuna cu compostul si apoi sa il aplici in gradina.
Tine minte sa aplici diatomita in gradina atunci cand nu este vant, dar mai ales seara, deoarece atunci insectele benefice nu sunt active. Totodata, poarta si echipament de protectie deoarece pamantul de diatomee te poate irita cand intra in contact cu pielea.